V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Plochá střecha na domě

    Tento článek si přečetlo více než 657+ uživatelů
    Dost možná jste přemýšleli o tom, jak vyrobit plochou střechu na domě nebo na dozděném přístřešku. V moderní architektuře je plochá střecha téměř povinný prvek. Obzvláště zajímavá a oblíbená je možnost výroby pochůzné střechy a skutečnost, že pod ní zůstává celá výška pro stojící osobu. Zde se dočtete více informací, které potřebujete vědět o ploché střeše.
    Odborný článek 657
    Udrzba ploche strechy
    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha:

    1. Plochá střecha

    Ploché střechy v architektuře a stavebnictví se objevily na konci 19. století s pokrokem technologie, přesněji řečeno s vynálezem železobetonu. Tento koncept je samozřejmě dobře známý od starověku, ale pouze v jižních teplých oblastech bez srážek a sněhu. Pouze nová technologie umožnila plochou střechu i na Severu.

    Ploché střechy nabízejí mnoho možností, takže není divu, že jsou tak populární. Technologie ploché střechy pokročila natolik, že existuje řešení pro téměř všechny typy budov. Prvním klíčovým rozdílem v technologii a konstrukci plochých střech je to, že přímo pod ní může být k dispozici určitý izolovaný prostor. Pokud chcete, aby se v jakémkoliv prostoru pod střechou prostoru dalo bydlet, nejdůležitějšími prvky jsou dobrá tepelná izolace, precizní provedení a kvalitní hydroizolace ploché střechy a správný odvodňovací systém.

    2. Plochá střecha bez izolace

    Plochá střecha nad nevytápěným prostorem nevyžaduje tepelnou izolaci. Není to nutné ani v některých zeměpisných oblastech jižní Evropy. Pokud se rozhodnete pro plochou střechu v garáži nebo v jakémkoliv nevytápěném prostoru, stačí provést hydroizolaci. Bez ohledu na typ stavby garáže (masivní betonová garáž nebo prefabrikovaná ocelová konstrukce), postup je stejný. Střecha je izolována dvojitou vrstvou hydroizolace, střešní fólií, asfaltovou vrstvou s náspem nebo alternativním řešením, které může navrhnout zhotovitel.

    Cena ploché střechy nad garáží, resp. cena ploché střechy bez izolace se pohybuje mezi 500 až 1000Kč / m2, ale cena samozřejmě závisí na odvodňovacím systému, kvalitě konstrukce a použitých materiálech.

    3. Plochá střecha s izolací

    Konstrukce ploché střechy nad obytnými prostory je úplně jiná. Pokud se rozhodnete pro dům nebo přístavbu s plochou střechou, měla by být věnována velká pozornost tepelné a hydroizolaci a také řešení odtoku dešťové vody.

    3.1. Tepelná izolace ploché střechy

    Izolace ploché střechy má nejen funkci zabránění tepelným ztrátám, ale také ochranu před hlukem z bezprostředního okolí. Kromě toho tepelná izolace zabraňuje tvorbě kondenzace vody ve struktuře, což může být problematické, zejména u železobetonových podkladů. Dále lze říci, že zabraňuje nadměrnému vystavení struktury teplotním změnám, které se během jediného letního, deštivého dne mohou pohybovat mezi 15° a 30°C.

    Méně často se používají odvětrávané nebo kombinované ploché střechy, které mají mezi konstrukcí a izolací vrstvu vzduchu. „Zateplené střechy“ se většinou používají v rodinných domech, kde jsou všechny vrstvy vzájemně propojeny.

    Kvůli nízké tepelné vodivosti se doporučuje vrstva izolace minimálně 25 cm tlustá. Pokud je zvolena kvalitní izolace a je správně instalována, může být střecha vhodná, což dodává estetický a funkční rozměr. Pro další ochranu před vodou je běžné umístit několik vrstev polystyrenu nebo XPS o tloušťce 8 až 12 cm.

    3.2. Hydroizolace plochých střech

    Pravděpodobně již víte, že hydroizolace je u plochých střech nesmírně důležitým faktorem. V závislosti na provedení hydroizolace mohou být střechy: klasické, obrácené nebo plochá střecha PLUS. Podle nejnovějších trendů a požadavků konstrukčních typů se nějak nejlépe osvědčil typ PLUS, který nabízí vynikající prevenci.

    PLUS je postaven nejprve nanesením studeného bitumenového nátěru na betonovou spodní konstrukci, protože vyplňuje a úplně uzavírá pórovitou strukturu betonu. Nad ní jsou rozděleny asfaltové pásy podle určitých gravitačních bodů, které slouží jako parozábrana a jsou svařeny dohromady. Na tuto vrstvu je umístěn polystyren. Pak je na řadě hydroizolační vrstva a skládá se z bitumenových pásů svařovaných v určitých bodech. Všechno dohromady by mělo mít celkovou tloušťku asi 10 cm. Na izolaci a nakonec na konečnou vrstvu střechy se umístí další tepelná izolace. Takto vyrobená plochá střecha může vydržet desítky let.

    Hydroizolace plochých střech s bitumenovým nátěrem
    Hydroizolace plochých střech s bitumenovým nátěrem

    4. Provedení ploché střechy

    Jak jsme již zmínili, pro ploché střechy existuje mnoho řešení. Složení různých vrstev se může lišit. Průřez obrácenou plochou střechou s další vrstvou hydroizolace by měl vypadat takto:

    1. ochranná vrstva - nejčastěji štěrk o tloušťce 7 cm

    2. filtrační vrstva - polypropylenová plsť min. 135 g / m2, tloušťka <2 mm

    3. dodatečná tepelná izolace: polystyren XPS, stupňovité překrytí, tloušťka 10 cm

    4. hydroizolace: dvě vrstvy elastomerové asfaltové pásky se základnou

    5. tepelná izolace: polystyren min. 100 kPa, nejlépe laminované střešní lepenkou

    6. parozábrana: jedna vrstva asfaltových pásů se substrátem, skleněnými rohy a vložkou z hliníkové fólie, svařená v místech těžiště, tloušťka <1 mm

    7. studený asfaltový základ

    8. sklon: betonová vrstva na podzim, min. 2%

    9. konstrukce: železobetonová deska, jejíž tloušťku určuje statik.

    Závěrečná ochranná vrstva ploché štěrkové střechy
    Závěrečná ochranná vrstva ploché štěrkové střechy

    5. Ploché střechy - cena

    Cena za plochou střechu závisí na kvalitě provedení a výběru materiálu. Nedoporučujeme rozhodovat se pro nejlevnější nabídku, protože oprava špatně postavené nebo netěsnící ploché střechy je extrémně nákladná a náročná.

    Cena ploché střechy se pohybuje mezi 1000 a 1200Kč / m2. Pokud chcete dobrou plochou střechu, cena se bude pohybovat mezi 1400 a 1600Kč / m2. Zelená střecha pro rozsáhlou zeleň se pohybuje kolem 1800Kč / m2 + cena rostlin.

    Odborný článek 657
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Plochá střecha?

    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha
    9.7
    0

    Těšínská stavební s.r.o.


    9.6
    0

    STŘECHY P.T.S. s.r.o.


    9.3
    0

    Leoš Lahoda


    9.5
    0

    Zdeněk Toman


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena