V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Odvod dešťové vody z ploché střechy

    Odvod dešťové vody je u plochých střech nanejvýš důležitý. Z čistě konstrukčního hlediska existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout, většinou se však jedná o systémová řešení od známých výrobců. Pokud se rozhodnete pro plochou ozeleněnou střechu, s výběrem rostlin vám pomohou odborníci.
    Odborný článek 473
    drenaz kolem domu
    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha:

    1. Vnější / vnitřní odvodnění ploché střechy

    Ploché střechy je možné odvodnit buď podobně jako pultovou střechu - tedy k jedné straně okapem, nebo častěji vtokem v ploše střechy. Pro efektivní odvod dešťové vody ze střešních ploch je třeba nejprve počítat s vhodným sklonem střechy a souvislou hydroizolací, a to jak na vnitřní, tak na vnější straně, zejména kolem okrajů okapů.

    Na konstrukci ploché střechy, která je obvykle z betonu, by se měla nejprve nanést nová vrstva betonu nebo jiným způsobem stanovit pokles o 2 až 5%, protože jinak bude voda odtékat příliš pomalu, nebo se dokonce zadržovat. Veškerá voda musí být pečlivě odváděna, tedy směřována do kanalizace.

    01.jpg
    Odvod dešťové vody z úrovně střechy lze provést několika způsoby

    2. Okapy

    Plochá střecha může být lemována okapy, které zachytávají veškerou stékající vodu. Z těchto voda dále prochází buď vodorovně podkrovím, nebo svisle, podél fasády, až k zemi. Taková drenáž má několik výhod. První je, že nejsou potřeba žádné otvory ve střešním plechu, což prakticky znamená, že nehrozí zatékání do konstrukce, ani není nutné okapy vyhřívat. Další výhodou je, že se jedná o levnější způsob odvádění vody. Hlavní slabinou je existence okapů, což může představovat problém z estetického hlediska.

    3. Vnitřní vpusti

    Častějším řešením jsou svislé vnitřní vpusti vody z ploché střechy. Voda vstupuje a stéká rovnou do trubek, které je okamžitě odvádějí pryč.

    Pokud si drenáž vyrobíte svépomocí, zdůrazněte najatým zhotovitelům, že ve střeše musí ponechat otvory a hlavně provést správný sklon.

    02.jpg
    Střechy Eleni s extenzivním ozeleněním mají vrstvu zeminy tak akorát silnou pro rostliny, kterým se daří i v extrémních podmínkách

    4. Gravitační a podtlakové odvodnění ploché střechy

    Méně moderním způsobem odvádění vody z ploché střechy je klasické spádové (gravitační) odvodnění. To znamená, že voda volně a pomalu stéká ze střechy dolů okapy. Polohu svodu, rozměr průřezu odvodňovacích trubek a dalších prvků určuje projektant mechanických instalací na základě výpočtu plochy střechy a průměrných ročních srážek v daném místě.

    Gravitační odvodnění funguje lépe, když jsou budovy nižší a když jsou střechy více nakloněny. Je také vhodnější tam, kde se z konstrukčních důvodů nelze vyhnout velkému množství záhybů na svislých drenážních potrubích.

    Gravitační drenáž se doporučuje i u střech s menší plochou. Klasická spádová drenáž je nejčastějším řešením plochých střech rodinných domů.

    Dalším, mnohem složitějším, ale zároveň spolehlivějším systémem je odstraňování atmosférické vody pod tlakem. Takový systém využívá gravitace a podtlakem „stahuje“ vodu z povrchu střechy. Plánování tohoto systému se provádí softwarově. Proto je vhodný prakticky jen do větších, veřejných nebo obchodních objektů.

    5. Odvodnění zelených střech

    Vzhledem k rostoucí výstavbě a urbanizaci je ve městech stále méně zelených ploch. V důsledku toho jsou stále silnějšími lijáky často přetěžovány kanalizace, což způsobuje záplavy. Zelené střechy zadržují až 50% dešťové vody, takže odvod dešťové vody ze zelených střech výrazně snižuje zatížení městské kanalizace. Z tohoto důvodu mohou zelené střechy ve městech výrazně přispět k větší ekologické rovnováze a snížit zátěž kanalizačních systémů.

    03.jpg
    Zelené střechy s intenzivním ozeleněním umožňují růst květin, trav, keřů a dokonce i stromů

    V praxi se nejčastěji používají dva typy zelených střech:

    5.1. Zelené ploché střechy s extenzivním ozeleněním

    Extenzivní ozelenění střechy je oblíbenější variantou. Jsou osázeny nízkou vegetací, která nikterak nezatěžuje konstrukci. Oblíbenými rostlinnými druhy pro tento typ střechy jsou levandule, menší stálezelené keře, okrasné trávy, kosatce, buxus a podobně, i když určitě můžete vysadit bylinky oblíbené v gastronomii, jako jsou bazalka, šalvěj, máta nebo rozmarýn. Možností je skutečně mnoho. Taková střecha by se měla udržovat a pečovat jen do té doby, než se „chytne“ a příroda se postará o zbytek. Jen v létě, v případech sucha a extrémních teplot, je potřeba ji zalévat o něco častěji. Tento typ úprav je vhodný pro ploché i šikmé střechy, nedoporučuje se však na velmi strmé, protože silnější deště by mohly smýt velkou část zeminy, kterou rostliny potřebují k životu. 

    5.2. Zelené ploché střechy s intenzivním ozeleněním

    Zelené střechy s intenzivním ozeleněním umožňují růst květin, trávy, keřů a dokonce i stromů. To vyžaduje intenzivní péči, pravidelné zalévání a hnojení, což vyžaduje vytvoření vhodného drenážního systému. Pro bezpečný a efektivní odvod vody jsou vhodné vpusti s přídavnými prvky, které jsou kompatibilní i s klasickými okapy. Díly tohoto systému jsou často vyrobeny z polymerbetonu a jsou lehké a zároveň odolné povětrnostním vlivům.

    Odborný článek 473
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Plochá střecha?

    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha
    9.6
    0

    Jiří Marschik


    9.5
    0

    Petr Janko


    9.5
    0

    SVOBODA STŘECHY


    9.4
    0

    StavbyNajman spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena