V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    U střechy je důležité, aby voda ze střešní krytiny co nejrychleji odtekla. Aby to bylo možné, musí být všechny materiály mimořádně kvalitní a správně nainstalované. Zároveň dostatečně izolující, aby poskytovaly maximální ochranu interiéru budovy. V případě ploché střechy jsou tyto prvky ještě důležitější, zejména vodotěsná hydroizolační vrstva tvořená například svařovanými asfaltovými pásy, protože díky malému sklonu voda ze střechy odtéká mnohem pomaleji.
    Odborný článek 439
    skladba ploche strechy
    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha:

    1. Typy plochých střech

    V této souvislosti zmíníme některá technická řešení pro realizaci klasické ploché střechy s živičnou krytinou, ploché střechy s finální vrstvou štěrku a pochozí obrácené ploché střechy s vymývanými betonovými deskami.

    2. Klasická plochá střecha s bitumenovou izolací - detaily

    Klasický systém plochých střech s bitumenovou izolací je považován za jednoduchý, funkční a cenově optimální a je použitelný prakticky pro všechny typy staveb.

    01.jpg
    Klasická teplá plochá střecha s bitumenovou fólií

    2.1 Železobetonová deska, asfaltový nátěr a parozábrana

    Při realizaci běžné teplé ploché střechy nad železobetonovou deskou se instaluje parotěsná fólie, následně tepelná izolace, na kterou se položí dvojitá vrstva hydroizolace. Vrchní vrstva hydroizolace je chráněna břidlicovou krytinou.

    Mezi parozábranou a železobetonovou podlahovou deskou je asfaltový nátěr. Nosný podklad - železobetonová deska natřená asfaltem - musí být před aplikací parozábrany čistý a suchý. Parotěsná zábrana je tvořena svařováním bitumenových pásů, jejichž jádro je vyztuženo skelnou vatou a hliníkovou fólií, která zabraňuje pronikání vodních par přímo do tepelné izolace. V tomto případě se jedná o difuzně utěsněný systém, který poskytuje účinnou "obranu" proti pronikání a prostupu vodní páry do tepelné izolace, což by snížilo izolační vlastnosti materiálu.

    2.2 Tepelná izolace

    Kromě snížení tepelných ztrát budovy slouží tepelná izolace k vytvoření příjemného mikroklimatu v obytném prostoru v létě i v zimě. EPS je nejvhodnější tepelná izolace pro nezateplené střechy, protože na rozdíl od XPS se desky vlivem teplotních rozdílů nesmršťují, neroztahují ani nedeformují. Tepelná izolace se obvykle pokládá ve dvou vrstvách se vzájemně provázanými spoji, které by měly být co nejtěsnější. EPS má vysokou pevnost v tlaku, nízkou hmotnost, snadné zpracování, vynikající izolační vlastnosti a je cenově dostupný.

    2.3 Hydroizolace, břidlicový zásyp

    Poslední vrstvou tradiční teplé ploché střechy je hydroizolace a konečná úprava břidlicové krytiny. U klasické nezatížené ploché střechy je hydroizolace vystavena různým vnějším povětrnostním vlivům. Proto je důležité ji implementovat ve dvou vrstvách. Pro konečnou hydroizolaci se používají vysoce kvalitní polymer-bitumenové pásy. Polymer-bitumenové pásy jsou vyztuženy pružnými a odolnými polyesterovými nosiči a potaženy modifikovaným bitumenem, který je velmi odolný vůči vnějším teplotám. Poslední vrstvy hydroizolace je třeba mechanicky upevnit. Kotvy se obvykle umísťují pod záhyby první hydroizolační vrstvy přes tepelnou izolaci do nosné konstrukce. První vrstva hydroizolace musí zajistit neporušenost svarových spojů. Při pokládce poslední (druhé) vrstvy hydroizolace se spoje provedou plamenným svařováním. Horní strana finální hydroizolační vrstvy je chráněna břidlicovou krytinou. 

    3. Klasická zatížená plochá střecha - detaily

    Složení klasické ploché střechy je v podstatě stejné. Zatížení je ve formě finální vrstvy štěrku, která je od obou finálních vrstev hydroizolace oddělena difuzně otevřenou separační vrstvou.

    02.jpg
    Průřez klasickou zatíženou plochou střechou

    4. Obrácená plochá střecha - detaily

    Třetím příkladem jsou obrácené ploché střechy. Klasická a obrácená plochá střecha se liší v detailech, protože je u ní finální vrstva hydroizolace pod tepelně izolační vrstvou. Obrácená plochá střecha má tyto vrstvy: železobetonovou desku se sklonem, asfaltový nátěr, dvouvrstvou hydroizolaci, tepelnou izolaci z XPS a vymývaný štěrk, na který se pokládají vymývané betonové desky.

    03.jpg
    Obrácená pochozí plochá střecha s vymývanými deskami

    Pokud se rozhodnete pro plochou střechu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a klempíře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 439
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Plochá střecha?

    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 359 realizátorů v oblasti Plochá střecha
    9.5
    0

    STŘECHY PAŠEK s.r.o.


    9.3
    0

    Robert Döme


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    9.5
    0

    Karel Švec Pokrývačství


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena