V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Geotermální tepelné čerpadlo - dlouhodobé řešení problému s vytápěním

    Tento článek si přečetlo více než 533+ uživatelů
    Během procesu stavby domu budete čelit mnoha různým rozhodnutím a jedním z klíčových je způsob vytápění. Toto rozhodnutí je velmi důležité hned z několika důvodů; vytápění může ekologické či neekologické, levné nebo drahé, můžete být zcela soběstační nebo naprosto závislí na jiných zdrojích energie. Abychom vám pomohli udělat tak velké rozhodnutí, řekneme si pár slov o jedné ze skvělých možností, a tou je geotermální tepelné čerpadlo.
    Odborný článek 533
    Geotermalni tepelne cerpadlo
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Co je geotermální tepelné čerpadlo?

    1.1. Geotermální tepelné čerpadlo pracuje na principu země-voda

    Určitě jste už slyšeli o tepelných čerpadlech, která jsou v posledních letech opravdovým hitem na trhu. V zásadě známe tři typy těchto zařízení: vzduch-voda, voda-voda a země-voda. Liší se zdrojem, ze kterého energii čerpají, výměník tepla je ve všech třech případech voda. Geotermální tepelné čerpadlo je tepelné čerpadlo země-voda.

    Tepelné čerpadlo získává energii z hlubších vrstev země pomocí geotermální sondy.

    1.2. Teplo ze země: nevyčerpatelný zdroj energie

    Jak toto slovo řeckého původu napovídá, „geotermální“ je teplo ze země. Tento druh energie je obnovitelný, tedy nedá se vyčerpat. Geotermální energie vzniká rozpadem radioaktivních částic v hlubších vrstvách Země. Ty jsou ovlivněny extrémně horkým jádrem, které se podle odhadů vědců blíží teplotě na povrchu slunce.

    Geotermalni-tepelne-cerpadlo.jpg

    Čím hlouběji jdete pod povrch, tím je teplota stálejší, protože na ni již nemají vliv vnější klimatické faktory. Geotermální tepelné čerpadlo tedy poskytuje stálý a stabilní zdroj tepla a naprostou soběstačnost domácnosti.

    1.3. Geotermální tepelné čerpadlo je uzavřený topný systém

    Tento typ zařízení funguje na principu uzavřeného systému. To znamená, že v jednosmyčkovém systému neustále cirkuluje stejná voda. Nejprve se ohřeje v hlubinách země a poté putuje na povrch do vnitřní jednotky tepelného čerpadla, kde se ohřeje ještě o několik stupňů.

    Tato voda pak proudí potrubím do místnosti. Nejlepším systémem vytápění je tepelné čerpadlo v kombinaci s podlahovým vytápěním, které díky stálé teplotě a vysoké akumulaci tepla udržuje v místnostech příjemnou teplotu, přestože teplota vody v trubkách je poměrně nízká.

    Ochlazená a použitá voda, která vyhřívala místnosti, se pak vrací zpět do geotermální sondy v hlubinách země, kde se znovu ohřeje a celý cyklus se opakuje.

    72.jpg
     Uzavřený systém je systém s jednou smyčkou, ve kterém se ochlazená voda vrací zpět do země, kde se znovu ohřívá

    2. Geotermální tepelné čerpadlo má mnoho výhod

    2.1. Je nezničitelné

    Každé tepelné čerpadlo má pochopitelně své výhody a nevýhody. Geotermální energie má několik zásadních výhod. Tou první je, že se jedná o extrémně odolný systém, protože jeho životnost se odhaduje na více než 25 let nepřetržité práce. Vzhledem k tomu, že je ukryt pod zemí, není vystaven povětrnostním vlivům ani jiným faktorům, které mohou způsobit poškození. Pro srovnání, průměrná životnost tepelného čerpadla vzduch-voda se odhaduje na něco málo přes 15 let. Geotermální tepelné čerpadlo je však prakticky nezničitelné a jeho poruchovost je extrémně nízká.

    2.2. Cenově dostupný zdroj vytápění

    Další výhodou je nevyčerpatelný a všudypřítomný zdroj energie: teplo země. Na rozdíl od podzemní vody, která není k dispozici na každém pozemku, lze geotermální energii využít vždy a všude. Geologická sonda navíc zabere velmi málo místa.

    Geotermální tepelné čerpadlo se sondou je vizuálně zcela nenápadné. Na povrchu je vidět pouze malá kulatá šachta, zatímco tepelné čerpadlo vzduch-voda musí mít velkou venkovní čerpací jednotku, která na zahradě zabere poměrně dost místa.

    2.3. Geotermální tepelné čerpadlo je o něco dražší

    Největší nevýhodou tohoto čerpadla je jeho cena. Jde totiž o nejdražší typ tepelného čerpadla, které může být až 2x dražší než systém vzduch-voda! Pokud však vezmete v úvahu jeho životnost, téměř nulové náklady na údržbu a opravy a velký přínos dlouhodobým úsporám a životnímu prostředí, všechna fakta mu hrají do karet.

    73.jpg
    Životnost geotermálního tepelného čerpadla je delší než 25 let a za tu dobu prakticky nedochází k žádným poruchám

    3. Geotermální tepelné čerpadlo pro chlazení

    Stejně jako můžete svůj dům vytápět geotermálním tepelným čerpadlem v zimě, můžete jej chladit i v létě! Teplota v hlubinách země je konstantní, což znamená, že v zimě je mnohem vyšší než atmosférická a v létě nižší. Voda je dále ochlazována vnitřní jednotkou tepelného čerpadla a odtud putuje do koncových místností, které příjemně ochladí. Stejně jako je podlahové vytápění nejlepší mezi topnými systémy, stropní nebo stěnové chlazení je nejlepší mezi chladicími systémy. Jedná se o stejné systémy kroucených trubek (ve tvaru „hada“), až na to, že jeden je namontován na stropě a druhý na podlaze.

    4. Geotermální tepelné čerpadlo je vysoce účinné

    Vytápění domu pomocí geotermální energie je velmi efektivní. Tento typ čerpadla dosahuje velmi vysokého topného koeficientu 3,8. Uzavřený okruh vyžaduje velmi málo energie pro spuštění cirkulace teplonosného média (vody): cca 100W. Životnost systému je tedy delší než 25 let, což je poměrně hodně a systém se prakticky nikdy neporouchá, protože zařízení není vystaveno vnějším rizikovým faktorům, jako jsou atmosférické nebo mechanické vlivy.

    5. Geotermální vrt a sonda

    Geotermální tepelné čerpadlo přijímá energii sondou, která je umístěna hluboko v zemi. Jak hluboko musí jít, záleží na více faktorech, ale pokud jde o vytápění rodinných domů nejčastěji sahá do hloubky 50-200m. K instalaci sondy je potřebný vrt, který naplánuje a provede specializovaná firma na tepelná čerpadla. Odborníci vše spočítají v závislosti na plánu a rozpočtu projektu, typu zeminy na vašem pozemku a předpokládané spotřebě vaší domácnosti.

    Firma, u které si objednáte tepelné čerpadlo, bude muset provést geologický rozbor zeminy.

    6. Kolik stojí geotermální tepelné čerpadlo

    Informací jsme již uvedli poměrně dost, ale nyní se podívejme na pořizovací cenu tohoto typu tepelného čerpadla. Průměrné ceny se pohybují mezi 130.000 a 250.000Kč v závislosti na složitosti terénu, hloubce vrtu a nastavení systému… ale i na spotřebě tepla ve vašem domě. Nákupem tepelného čerpadla máte také nárok na dotaci z fondů (Nová zelená úsporám, Kotlíková dotace) zabývajících se ochranou životního prostředí a energetickou účinností. Pokrývají zhruba třetinu až polovinu nákladů na pořízení tepelného čerpadla.

    I když je počáteční investice do geotermálního tepelného čerpadla poměrně vysoká, klíčové je podívat se na rozpočet z dlouhodobého hlediska. Zvláštní výhodu vám poskytne samoudržitelnost topného systému. Počáteční investice se vrátí za něco málo přes 10 let. S přihlédnutím ke všem těmto skutečnostem se ukazuje, že geotermální tepelné čerpadlo není vůbec tak drahé a že je dokonce mnohem levnější než mnohá tz

    Odborný článek 533
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.8
    0

    PRO URBAN s.r.o.


    9.5
    0

    TERMO spol. s r.o.


    9.1
    0

    Pavel Kozák


    9.7
    0

    VTP Kočí s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena