V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Interiérové dveře: jakou zárubeň zvolit?

    Zárubeň je součást dveřního nebo okenního otvoru, která slouží k upevnění a ochraně dveří nebo oken v rámu. Vkládá se do připraveného otvoru v zdi a jejím úkolem je zajistit správnou funkčnost a stabilitu celého dveřního nebo okenního systému. Zárubeň se obvykle skládá ze dvou částí: zárubně křídlové a zárubně příčkové. Křídlové jsou části, které slouží k uchycení samotného dveřního křídla, zatímco příčkové jsou umístěny na horní a dolní straně otvoru a slouží k upevnění zárubně křídlové. Zárubeň může být vyrobena z různých materiálů, jako jsou dřevo, kov nebo PVC. Dřevěné zárubně jsou tradičním a estetickým řešením, zatímco kovové a plastové zárubně jsou pevné a odolné proti poškození a vlhkosti.
    Odborný článek 461
    interierove dvere se zarubni
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    1. Materiál zárubní

    Rámy se liší materiálem, konstrukcí a způsobem montáže. Nejčastěji používanými materiály pro zárubně, vnitřní dveře a prahy jsou masivní dřevo a dřevotříska. Následují plastové a kovové (hliníkové) zárubně. Pro vchodové dveře se doporučuje použití plastu, protože je odolnější vůči vnějším vlivům než dřevo. Nejdražší z těchto materiálů je hliník.

    01.jpg
    Průřez hliníkovou zárubní dveří

    1.1. Masivní dřevo

    Masiv je mnohem lepší než dřevotříska, zejména z hlediska pevnosti a odolnosti. V posledních letech se dřevotřískové desky staly často používaným materiálem při výrobě moderních interiérových dveří, a to především kvůli své cenové dostupnosti. Nevýhodou dřevotřískových desek je však jejich nedostatečná pevnost. Výhodou zárubní z masivního dřeva je, že všechny prvky jsou přišroubovány přímo do dřeva, a přestože nesou celou váhu dveřního křídla, nelze je vytrhnout.

    Všechny dřevěné zárubně by měly být opatřeny kvalitním těsněním, které řádně přiléhá k dveřnímu křídlu a pomáhá tlumit nárazy při zavírání (zabouchnutí) dveří.

    1.2 Které dveře lze namontovat do masivní dřevěné zárubně?

    Tento typ zárubně se hodí v podstatě ke všem dveřím: mohou to být klasické hladké dveře, moderní interiérové dveře, skleněné dveřní křídlo, dveře z masivního dřeva a různé kombinace dřevěných a skleněných dveří, s ornamenty nebo bez nich.

    1.3 Jakou barvu zárubní zvolit?

    Volba barvy zárubně je zcela individuálním rozhodnutím, obvykle se však volí barva o několik odstínů tmavší nebo světlejší než barva dveřního křídla. Tímto způsobem vystupují do popředí jak zárubeň, tak křídlo. Samozřejmě je možné použít jednotný barevný odstín.

    02.jpg
    Interiérové dveře s elegantními hliníkovými zárubněmi

    2. Konstrukce zárubně, rozměry interiérových dveří 

    Z hlediska konstrukce existují tři typy zárubní, z nichž každý má specifické vlastnosti a účel použití.

    2.1 Pevné dveřní zárubně

    Pevná zárubeň je považována za klasickou verzi a používá se na stěnách se standardní tloušťkou. Pevná zárubeň má fixovanou základnu, která je vsazena do otvoru.

    2.2 Nastavitelné zárubně

    Jsou vhodné pro použití na stěnách s různou tloušťkou: 75 mm (spodní hranice), 800 mm (horní hranice) + 20 mm. Na nastavitelnou zárubeň lze namontovat i dveře se skrytými závěsy. Nastavitelná zárubeň se skládá z vodorovné části a dvou svislých částí s příslušenstvím (krycí lišty, těsnění, závěsy, montážní prvky...).

    2.3 Obložková renovační zárubně

    Renovační zárubně představují nové, inovativní řešení pro všechny interiérové dveře s kovovými zárubněmi. Jedná se o obložení kovových zárubní, které zcela zakryje staré a sešlé. Zároveň usnadní renovaci, jelikož se vyhnete bourání a prachu.

    3. Instalace dveřní zárubně

    Dveřní zárubně se mohou lišit nejen materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, a designem, ale také způsobem instalace. Při instalaci zárubní je důležité používat vhodné nářadí a pečlivě dodržovat pokyny k instalaci, protože to je nejdůležitější část práce pro úspěšnou instalaci. Instalaci zárubně lze provádět do zděné stěny (příčky) i do sádrokartonové stěny.

    3.1 Montáž zárubně do cihlové zdi 

    Dveřní zárubně se instalují do zděných stěn se stavebním materiálem a omítkou. To znamená, že se montují před omítnutím, bezprostředně po zdění, nebo se ve stěně ponechají otvory, do kterých se pak zárubně vloží. Teprve poté se na stěnu nanese finální omítka. 

    3.2 Montáž zárubní do sádrokartonové zdi

    Ze sádrokartonu se obvykle vyrábějí příčky, do kterých se vkládají dveře. Prakticky to znamená, že instalace zárubní se provádí až po dokončení všech stavebních prací. Výhodou tohoto způsobu montáže je snadná výměna v případě opotřebení nebo při rekonstrukci, aniž by došlo k poškození stěny. Sádrokartonové zárubně lze instalovat prakticky na všechny typy stěn.

    Při výběru správného typu zárubně pro tento způsob instalace je třeba dbát na opatrnost, protože takové stěny jsou obvykle asi o 2 cm širší než standardní jednodílné zárubně, takže by se měly používat zárubně dvoudílné.

    4. Skryté zárubně a bezobložkové dveře

    Novinkou na trhu jsou dveře s tzv. skrytými, neviditelnými zárubněmi. Protože moderní architektura usiluje o minimalismus a rovné, čisté linie, rozhodli se někteří výrobci interiérových dveří tento trend následovat.

    03.jpg
    Dveře se skrytými zárubněmi se skvěle hodí do moderních minimalistických interiérů

    4.1 Výhody dveří se skrytými zárubněmi

    Výhodou je, že dveře zcela splynou, protože dveřní křídlo je v jedné rovině se stěnou a zárubeň je skryta za omítkou nebo sádrokartonem. Dveře tak působí velmi elegantně a jsou vhodné do minimalistických interiérů. Otevírání je možné pomocí otevíracího systému v zárubni nebo zatlačením. Jedná se o velmi elegantní a funkční řešení otevírání interiérových dveří, které vyžaduje podstatně méně místa a místo pohybu dveřního křídla je posunuto k vnější linii stěny.

    4.2 Kde je lze instalovat? Existují nějaká omezení?

    Skryté zárubně jsou vhodné do všech typů místností a lze je použít i jako vstupní dveře. Rám lze instalovat do všech typů stěn, a to jak do zděných nosných stěn, tak do příček. Jediným omezením je tloušťka stěny, která musí být minimálně 6 cm.

    4.3 Materiál pro skryté zárubně

    K dispozici širší výběr materiálů jelikož lze použít i atypické materiály, jako je beton, kámen, kov nebo keramika. Kromě toho lze zárubeň dveří polepit různými druhy tapet nebo kůže a může být i barevná.

    4.4 Zvuková a tepelná izolace

    Tepelná izolace dveří se skrytou zárubní se neliší od tepelné izolace běžných dveří. Zvuková izolace je o něco horší. Na trhu najdete mimo jiné také protipožární dveře se skrytou zárubní, které podle průzkumů poskytují až 30ti minutovou ochranu.

    5. Montáž dveří se skrytými zárubněmi

    Proces montáže dveřního křídla a hliníkové zárubně se mírně liší od montáže běžných interiérových dveří. Je důležité, aby byl hliníkový profil instalován do otvoru ve stěně před omítáním nebo pokládkou sádrokartonu. Tímto způsobem řemeslník nejsnáze uzavře všechny otvory ve stěně podle polohy dveří, která je v rovině stěny. Hliníkové části zárubně je vhodné nedoplňovat omítkou, protože při náhlém zavření a otevření dveřního křídla mohou mezi stěnou a zárubní vzniknout praskliny. Dveřní křídla se obvykle instalují těsně před nastěhováním uživatelů.

    Dveřní křídlo by mělo být zakoupeno nebo objednáno až po dokončení všech otvorů ve stěně, protože tak lze dveře přizpůsobit konečné výšce hotové podlahy.

    5.1 Skryté zárubně na starých dveřích?

    Pravděpodobně vás zajímá, jaký je postup v případě, že jsou stěny již hotové a omítnuté a vy byste chtěli vyměnit staré dveře za nové se skrytou zárubní. Takové dveře nebo skryté zárubně může vyrobit truhlář. Když jsou dveře umístěny do otvoru ve zdi, pak se mezery mezi zdí a zárubní vyplní a omítnou. Mezery se vyplní a vyztuží kvalitním tmelem a síťovinou, aby vše zůstalo pevné a stabilní. Teprve poté se objedná dveřní křídlo pro hliníkovou zárubeň.

    6. Cena zárubní

    Cena zárubní se liší v závislosti na materiálu, velikosti a typu dveří bez ohledu na to, zda se jedná o interiérové nebo vchodové dveře. Za dřevěné zárubně můžete zaplatit 300Kč i více. Hliníková obložková zárubeň stojí cca 9000Kč.

    Odborný článek 461
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérové dveře?

    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře
    9.7
    0

    Truhlářství - Martin Býma


    9.4
    0

    Klimeš


    9.7
    0

    Truhlářství Gargalíková


    9.7
    0

    BO dveře, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena