V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Interiérové posuvné dveře: způsoby instalace a cena

    Tento článek si přečetlo více než 725+ uživatelů
    Posuvné dveře v současných moderních domech jsou elegantní a funkční náhradou za klasické křídlové dveře. Tak, jak se rozvíjí nové technologie a materiály, mění se i standardy uspořádání prostoru. To platí i pro pokojové dveře. Proč jsou posuvné dveře tím správným řešením? Jaké jsou jejich silné a slabé stránky? Kam je lze umístit? Cena posuvných dveří je v porovnání s klasickými prakticky stejná. Odpovědi na všechny tyto otázky najdete v následujícím textu.
    Odborný článek 725
    Interierove dvere
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    1. Posuvné dveře - výhody a nevýhody

    Primární funkcí posuvných dveří, stejně jako těch klasických, je oddělení prostoru. Tak jako všechny kusy vybavení a nábytku, i tyto dveře mají své výhody a nevýhody.

    1.1. Výhody posuvných dveří

    Jednou z hlavních výhod posuvných dveří je určitě úspora místa. Posuvné dveře jsou velmi praktickým řešením pro místnosti, kde je nutné co největší využití prostoru, zejména v menších bytech. Není třeba ponechávat prostor pro otevření klasických otočných dveří, takže nábytek může být uspořádán způsobem, jak vám nejvíce vyhovuje a můžete tak vtěsnat i více kusů. Užitečnost a účinnost posuvných dveří se dostávají do popředí i v případech, kdy v bytě žijí lidé, kteří mají problémy s pohyblivostí. Posuvné dveře se navíc snadno a velmi tiše otevírají a zavírají. Nemusíte se obávat, že průvan „třískne“ dveřmi. Kombinací různých materiálů získáte dveře, které budou stylově elegantním řešením, zcela sladěným s jakýmkoliv interiérem.

    1.2. Nevýhody posuvných dveří

    Tento typ dveří prakticky nemá slabiny. Musíme však zmínit jednu věc. Ve srovnání s klasickými křídlovými dveřmi je slabší jejich zvuková a tepelná izolace. Proto se doporučuje, aby byly instalovány tam, kde zvuková ani tepelná izolace není nutná. Pro místnosti, které považujeme za nejintimnější, jako jsou ložnice, koupelna a toaleta, jsou stále vhodnější otočné dveře. Dětské pokoje by, až děti povyrostou, rovněž měly poskytovat větší úroveň soukromí. Vaše volba však může být samozřejmě úplně jiná.

    1.3. Jednokřídlé posuvné dveře

    Jednokřídlé posuvné dveře, jak již název napovídá, mají jedno křídlo a používají se pro běžné průchody široké 70–120 cm. Mohou být zabudovány nebo připevněny ke zdi.

    1.4. Dvoukřídlé posuvné dveře

    Tyto dveře se používají pro širší průchody nebo slouží i jako dělicí stěna. Křídla se mohou pohybovat ve stejných nebo opačných směrech.

    2. Instalace posuvných dveří

    Podle způsobu otevírání jsou posuvné dveře rozděleny do dvou skupin: závěsné posuvné dveře a dveře, které vstupují do zdi.

    2.1. Závěsné posuvné dveře

    Tyto dveře se jsou prakticky zavěšeny pod stropem a visí tak podél zdi. Horní část stěny, na které budou podpěry, však musí být prázdná a mezi stěnou a dveřmi musí být vzdálenost několik centimetrů. Závěsné dveře se snadno instalují, udržují a případně opravují. Jejich slabinou, pokud ji vůbec lze nazvat slabinou, je to, že je vidět posuvný mechanismus; je totiž velmi nápadný a je dvakrát tak široký jako samotné dveře, což někdy může podstatně narušit vzhled. Samozřejmě, i když to není nutné, lze podpěry a mechanismus skrýt pomocí nějakého druhu dekorativní lišty nebo krytu.

    Interiérové dveře, které se pohybují podél zdi, jsou vždy na viditelném místě, a proto by měly být vyrobeny z esteticky přijatelného materiálu
    Interiérové dveře, které se pohybují podél zdi, jsou vždy na viditelném místě, a proto by měly být vyrobeny z esteticky přijatelného materiálu

    2.2. Posuvné dveře, které vstupují do zdi

    Tzv. vestavěné posuvné dveře jsou mimořádně praktické. Křídlo posuvných dveří při otevření vstupuje přímo do zdi. Musí existovat speciální kazeta, do které křídlo vstupuje. Eventuálně mohou být samotné dveře jednoduše obloženy sádrokartonem, aby vypadaly jako skutečná zeď. V tomto případě musí být ložisko speciálně upraveno buď během návrhu, nebo při renovaci.

    3. Upevnění posuvných dveří

    3.1. Závěsné posuvné dveře

    Systém upevnění posuvných dveří se u různých výrobců liší. Dalo by se říci, že princip je u všech stejný, ale existuje mnoho variací. Dveře visí na podpěrách na kolejnici a jsou upevněny v horní části stěny, pod stropem, zatímco na spodní straně jsou kolečka, která jezdí po podlaze a nedovolují dveřím, aby se klátily.

    3.2. Kolečka

    U druhé varianty posuvných dveří jsou nejdůležitějším prvkem kolečka. Dveře tedy nejsou zavěšené, ale pohybují se na kolečkách po kolejnici zapuštěné v podlaze nebo umístěné na ní. Tyto posuvné dveře vyžadují instalaci vodících prvků, které jsou obvykle umístěny na stropě, zatímco spodní vodící prvky jsou umístěny na podlaze na vhodnou podlahovou krytinu.

    3.3. Kolejnice

    Je možné kolejnici umístit do podlahy? Odpověď je samozřejmě ano. V tomto případě se na žádost zákazníka kanál vyřízne přímo v podlahové krytině a namontují se vodící prvky. Nejsnadněji se to provádí v parketách a laminátu. U keramických dlaždic je možné před lepením umístit profil, do kterého vodítka přijdou později. Pokud jde o měkké podlahové krytiny, jako je koberec, je ještě snazší vyříznut kanálek. U každého z těchto způsobů instalace se předpokládá, že vše bude perfektně zarovnáno a ve stejné rovině.

    4. Materiály

    Pokud jde o materiál, výběr je téměř neomezený. Posuvné dveře mohou být vyrobeny ze dřeva, skla, překližky, plastů, hliníku... Barvy, vzory, textury, linie a styly jsou také četné. Nejčastěji se pravděpodobně používají posuvné dveře v kombinaci dřeva a skla. Rozhodující roli při výběru samozřejmě hraje sladění s již existujícím nábytkem a také jejich umístění.

    4.1. Dřevěné posuvné dveře

    Dřevěné dveře jsou již na první pohled velmi příjemné. Vzory se pohybují od světlého jasanu po velmi tmavý ořech. Posuvné dveře ze skutečného masivního dřeva jsou určitě té nejvyšší kvality. Jsou mnohem těžší než dveře z překližky, takže vyžadují silnější a dražší podpěry a vedení.

    4.2. Skleněné posuvné dveře

    Tyto dveře jsou velmi oblíbené, protože propouštějí světlo hluboko do prostoru, zatímco zvuk zůstává na druhé straně. Často se kombinují se skleněnými stěnami a slouží jako příčky ve větších místnostech, jako jsou např. kanceláře.

    Prosklené posuvné dveře zároveň oddělují i spojují místnosti
    Prosklené posuvné dveře zároveň oddělují i spojují místnosti

    4.3. Hliník

    Hliníkové posuvné dveře se používají do místností, které je třeba chránit, protože jde o odolný a lehký materiál.

    4.4. PVC

    Plastové posuvné dveře jsou určitě nejlevnější v nabídce. PVC je odolné vůči nečistotám, je trvanlivé a zároveň je poměrně lehké.

    5. Cena posuvných dveří

    Kolik stojí posuvné dveře? Ceny se pohybují od 5000 do 9000Kč v závislosti na typu, způsobu otevírání a materiálu. Dražší jsou dveře, které vstupují do zdi, stejně jako například dveře z tvrzeného skla.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci posuvných dveří, můžete nás také kontaktovat na stránkách Daibau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vás dotaz odpoví svými nabídkami.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým
    Daibau.cz

    Odborný článek 725
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérové dveře?

    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře
    9.4
    0

    Čarek interiér


    9.4
    0

    MT interier


    9.9
    0

    Petr Datel Truhlářství


    9.8
    0

    Truhlářství DaMa


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena