V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Dýha nebo CPL/HPL pro interiérové dveře?

    Volba materiálu dveřního křídla je důležitá z několika důvodů. Je dobré sladit styl a estetiku obytného prostoru s interiérovými dveřmi. Rozhodně by se nemělo zapomínat ani na další požadavky, jako je kvalita, funkčnost a snadné čištění a údržba. V mnoha případech nakonec vše závisí také na ceně. Při výběru interiérových dveří nespěchejte. Buďte vybíraví, nekupujte první, které vám padnou do oka. Svůj nákup si dobře promyslete a poraďte se s odborníkem, abyste je sladili s barvami ve vašem interiéru.
    Odborný článek 258
    dyhovane dvere
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    Dýha a CPL/HPL jsou materiály, které lze použít na interiérové dveře. Který materiál zvolíte, záleží především na vašem vlastním úsudku. Někteří lidé dávají přednost přírodním materiálům a kontakt s přírodou v obytném prostoru je pro ně velmi důležitý, zatímco jiným záleží pouze na vzhledu, který musí být atraktivní a sladěný s ostatním nábytkem v domácnosti. Pro mnohé je důležitější praktičnost, odolnost a snadná údržba.

    1. Dýhované interiérové dveře - výhody a nevýhody

    Dýhované dveře jsou vyrobeny z jádra (dřevotříska, voština, MDF desky...), které je potaženo dýhou. Dýha je tenká vrstva dřeva přilepená na dřevotřískovou desku, která jí dodává vzhled pravého masivního dřeva. Dýhované dveře se často vyrábějí z dubové, javorové nebo bukové dýhy.

    01.jpg
    Dýha je tenká povrchová vrstva dřeva, která vytváří dojem, že celé dveře jsou vyrobeny z masivního dřeva

    1.1 Výhody dýhovaných interiérových dveří

    Dýhované dveře jsou esteticky přitažlivé. Dýha je tenká povrchová vrstva dřeva, která je na dveře nalepena a vytváří dojem, že celé dveře jsou vyrobeny z masivního dřeva. Tím se dosáhne vzhledu přirozenosti interiéru, navíc jsou dýhované interiérové dveře levnější než dveře z masivu. Dýhované dveře jsou také poměrně odolné.

    1.2 Nevýhody dýhovaných interiérových dveří

    Jednou z nevýhod dýhovaných dveří je, že se dýha může odlupovat. K tomu může dojít, pokud jsou dveře vystaveny vlhkosti nebo pokud nejsou řádně udržovány. Dýhované dveře jsou méně odolné než dveře z masivního dřeva.

    2. Laminátové interiérové dveře CPL/HPL

    Zkratky CPL a HPL označují povrchovou vrstvu laminátu, která je vícevrstvá a nanáší se v lisu pod různým tlakem: HPL (High Pressure Laminate) je vysokotlaký laminát, CPL (Continuous Pressure Laminate) je laminát s kontinuálním tlakem. Povrch dveřního křídla je díky své struktuře velmi odolný vůči mechanickému poškození, jako jsou nárazy a poškrábání. Kterému povrchu dáváte přednost, je skutečně otázkou osobního vkusu. Dveře CPL nebo HPL jsou k dispozici v různých barvách a provedeních, které napodobují vzhled dřeva.

    02.jpg
    Dveře CPL/HPL jsou odolné proti vlhkosti a nevyžadují zvláštní údržbu, takže jsou vhodné do místností, jako je koupelna

    2.1 Laminátové interiérové dveře CPL/HPL - výhody

    Laminátové interiérové dveře CPL/HPL jsou odolné a vydrží dlouho. Díky pevnému povrchu jsou odolné proti poškrábání, nárazům a opotřebení. To znamená, že jsou ideální pro domácnosti, kde se neustále používají nebo jsou vystaveny vysokému opotřebení. Dveře CPL/HPL jsou také nenáročné na údržbu. Protože jsou odolné proti vlhkosti a lze je čistit vlhkým hadříkem, nevyžadují žádnou zvláštní údržbu.

    2.2 Laminátové interiérové dveře CPL/HPL - nevýhody

    Jednou z nevýhod dveří CPL/HPL je, že jsou méně estetické než dveře dýhované. Laminátové interiérové dveře CPL/HPL napodobují vzhled dřeva, ale postrádají teplo a přirozenost pravého dřeva. Pokud hledáte interiérové dveře, které jsou vizuálně přitažlivé a nabízejí přirozený vzhled dřeva, pak dveře CPL/HPL nejsou tou nejlepší volbou. Navíc jsou tyto dveře méně flexibilní než dýhované interiérové dveře. To znamená, že se hůře přizpůsobují různým velikostem a tvarům místností. Pokud potřebujete dveře, které jsou flexibilní, jsou dýhované dveře rozhodně lepší volbou.

    3. Cena interiérových dveří - srovnání dýhovaných a CPL/HPL dveří

    Cena interiérových dýhovaných dveří se zárubní se pohybuje od 5000 do 20 000 Kč/kus. Laminátové dveře CPL/HPL jsou ve většině případů cenově výhodnější než dýhované interiérové dveře. Výběr je skutečně otázkou osobního vkusu. Při nákupu interiérových dveří je důležité se informovat o kvalitě jádra dveří nebo výplně použité na dveře. Pokud je jádro dveří vyrobeno z voštin, může mnoho vnějších vlivů (chlad, teplo, vlhkost) způsobit deformaci dveřního křídla.     

    4. CPL/HPL nebo dýha? Jaké interiérové dveře zvolit?

    Volba mezi dýhovanými a CPL/HPL laminátovými interiérovými dveřmi není vždy jednoduchá, záleží na vašich potřebách a očekáváních. Pokud hledáte interiérové dveře, které jsou trvanlivé a odolné proti poškrábání a nárazům, pak jsou lepší volbou dveře CPL/HPL. Pokud však chcete dveře, které nabízejí teplý přírodní vzhled dřeva, pak jsou lepší volbou dýhované interiérové dveře. Kromě toho je třeba zvážit také cenu. Dveře CPL/HPL jsou obvykle levnější než dýhované dveře, ale ceny se mohou lišit v závislosti na značce, kvalitě a designu.

    03.jpg
    Dobrý materiál je základ

    Při výběru interiérových dveří je důležité zvážit i další faktory, jako je velikost, tvar a funkce dveří. Pokud například potřebujete dveře do koupelny, které budou neustále vystaveny vlhkosti, pak jsou lepší volbou dveře CPL/HPL, protože jsou odolné proti vlhkosti. Pokud potřebujete dveře do ložnice nebo obývacího pokoje, které by měly nabízet teplo a přírodní vzhled, pak zvolte dveře z dýhy.

    Odborný článek 258
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérové dveře?

    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře
    9.3
    0

    Truhlářství Poláček


    9.5
    0

    Rublič s.r.o.


    9.4
    0

    Truhlářství Jan Sýkora


    9.8
    0

    Truhlářství Karal


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena