V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Krásný a upravený domov nás inspiruje a naplňuje životní energií. Zařízení nebo rekonstrukce bytu by měly odrážet osobnost majitele, a proto se nemusí líbit každému. Cesta od starého bytu k dokonale uspořádanému prostoru však může být nákladná a trnitá. Věnujte pozornost těmto 5 krokům, které jsou při rekonstrukci klíčové.
    Odborný článek 324
    rekonstrukce bytu
    Máme 1067 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu:

    1. Posouzení stávající situace

    Koupili jste byt, zdědili jste ho nebo v něm již nějakou dobu bydlíte a chcete ho zrekonstruovat? Nejprve je třeba zjistit, v jakém stavu se byt nachází a jaké konkrétní práce bude třeba provést. To se týká oken, instalatérských prací, podlah, stěn, nábytku... Velkou pozornost je také třeba věnovat výskytu plísní, které negativně ovlivňují zdraví. Udělejte si půdorys, vyznačte problematická místa a popište stav jednotlivých částí bytu. Můžete si také najít odborníka, stavaře nebo architekta, který vám s tím pomůže.

    2. Rekonstrukce bytu začíná dobrými nápady

    Po zhodnocení situace má smysl vytvořit komplexní plán, tedy vizi toho, čeho chcete rekonstrukcí dosáhnout. Lidé se často rozhodují pro dílčí rekonstrukce, nejčastěji z finančních nebo časových důvodů. To znamená, že jednou se vymění parkety, jindy okna, pak se předělá koupelna... Ať už se rozhodnete pro částečnou nebo kompletní rekonstrukci, musíte vědět, co je vaším cílem.

    3. Plány a vizualizace 

    Klíčem ke každé úspěšné renovaci je vytvořit si cíl; nakreslit si celkový obraz toho, čeho chcete dosáhnout. S tím vám jistě pomůže architekt. Kromě plánů může také vytvořit 3D vizualizaci finální podoby jednotlivých místností. To se vám bude hodit především tehdy, pokud se rozhodnete změnit půdorys, například vybourat příčky a udělat z bytu „open space“. U vícebytových domů je nutné určit, zda jsou stěny nosné, či nikoliv. Do nosných stěn se nesmí zasahovat, zatímco u ostatních je nutné statické posouzení budovy.

    01.jpg
    Načrtněte si své představy na papír; architektovi to pomůže udělat si lepší představu.

    4. Výkaz výměr – soupis prací a materiálů

    Po vypracování nápadu se provede soupis potřebných prací a materiálů, tedy výkaz výměr. Soupis provede stavebník, architekt nebo dodavatel. Je třeba co nejpřesněji určit druh, kvalitu a množství materiálů. Dobrý výkaz výměr umožňuje získat srovnatelné cenové nabídky od různých dodavatelů a usnadňuje odhad nákladů. Náklady na vypracování výkazu výměr pro rekonstrukci, přístavbu a vnější úpravy se pohybují od 2 500 Kč, což je opravdu zanedbatelná částka ve srovnání s výhodami, které může přinést.

    Pokud se do rekonstrukce pouštíte sami, věnujte zvláštní pozornost harmonogramu prací, tj. jednotlivým fázím projektu. Oddělte hrubé stavební práce od řemeslných a dokončovacích postupů. Jednoduše rozdělte práce na "špinavé" a "čisté".

    Zvláštní pozornost věnujte také vodovodnímu potrubí a elektroinstalaci. Pokud chcete mít funkční bydlení, musíte si dobře rozmyslet a přesně vědět, kolik vypínačů a zásuvek potřebujete. Jakékoli následné změny budou dražší a navíc mohou zničit podlahové a stěnové krytiny.

    5. Kolik stojí rekonstrukce bytu?

    V konečném důsledku se vše odvíjí od peněz. Náklady na renovaci bytu závisí na množství zásahů, druhu a kvalitě zabudovaných materiálů, dodavateli, náročnosti rekonstrukce atd. Pokud budete chtít pomoc architekta nebo interiérového designéra, částka, kterou za jejich služby zaplatíte, je ve srovnání s náklady na celkovou renovaci zanedbatelná. Může vám však ušetřit spoustu času a peněz a výsledek bude nejen vizuálně mnohem působivější.

    6. Slovo závěrem

    Rekonstrukce bytu je náročná záležitost, přistupujte tedy k projektu s rozmyslem. První a nejdůležitější věcí je dobře zhodnotit stav nemovitosti a poté se zamyslet nad tím, čeho chcete renovací dosáhnout. Budete potřebovat půdorys, plány, podrobné náčrty nebo vizualizace, na jejichž základě bude možné připravit výkaz materiálů a prací, což vám umožní získat přesnější nabídky od dodavatelů a stavebních firem. S tím vám může pomoci architekt nebo inženýr. Tímto způsobem můžete ušetřit spoustu času a peněz a vyhnout se zbytečným chybám a problémům.

    Odborný článek 324
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Rekonstrukce bytu?

    Máme 1067 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1067 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu
    9.4
    0

    LMSTAV.CZ


    9.5
    0

    Milan Houžvička


    9.6
    0

    Pavel Kavka


    9.5
    0

    KP stav s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena