V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    O různých případech rekonstrukcí a přestaveb bytů jsme již hovořili, ale tentokrát se budeme věnovat rekonstrukcím bytů na klíč. Rekonstrukce bytů na klíč zahrnuje velký objem prací, což má za následek často obrovské náklady. Níže si přečtěte, které práce jsou součástí rekonstrukce bytu na klíč, jaký je postup a s jakou cenou byste měli počítat.
    Odborný článek 258
    rekonstrukce na klic
    Máme 1067 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu:

    1. Rekonstrukce bytu na klíč

    Kompletní rekonstrukce bytu na klíč je komplexní projekt, často složitější než samotná výstavba budovy. Proto je nejlepší provést kompletní rekonstrukci bytu po etapách. Zároveň doporučujeme spolupracovat s architektem a dodavatelem, kteří vám pomohou s řešením a splní vaše představy a požadavky, zejména ve fázi návrhu a plánování.

    2. Návrh

    2.1 Rekonstrukce bytu začíná posouzením stávající situace

    Fáze koncepčního návrhu začíná posouzením současného stavu bytu, na jehož základě se vypracuje kompletní seznam prací, které budou součástí renovace. Posouzení současného stavu obydlí je založeno na prohlídce všech místností a zaznamenání případných problémových míst (tepelné mosty, omítka se drolí, vlhkost apod.)

    2.2. Odborný postup

    Poté následuje schůzka s architektem, který na základě vašich přání a potřeb vypracuje nový plán bytu, který zahrnuje návrh interiéru, rozvržení prostoru, případné vybourání příček, výběr materiálů, podlah, stropů, osvětlení atd. Zejména při bourání stěn je vítána spolupráce se statikem, který posoudí, zda je bourání stěn vzhledem ke změně konstrukce budovy vůbec možné. Architekt nakreslí plán nového bytu a poskytne vám 3D vizualizace, které jsou mocným nástrojem pro představu budoucího prostoru. Dnes jsou tak dokonalé, že lze simulovat i pohyb slunce a dopad paprsků do bytu.

    Po vypracování plánu a výkazu výměr lze zahájit samotné práce.
    01.jpg
    Bouracím pracím se nevyhnete 

    3. Bourací práce

    Bourací práce zahrnují např. demolici nenosných příček. Jak již bylo zmíněno, při bourání stěn je vhodné spolupracovat se statikem, který přesně určí, která stěna je nosná (do které lze zasahovat pouze ve výjimečných případech) a která nenosná. Bourání nosných stěn v bytě nepřipadá v úvahu, protože tím ochabuje konstrukce celého bytového domu, který se tak stává nestabilním a nebezpečným pro užívání.

    4. Hrubé elektrické a vodovodní instalace

    Poté následuje hrubé zapojení elektroinstalace a vodoinstalace. V této fázi je nutné zvážit typ topného systému, zejména pokud má být instalace potrubí pro podlahové vytápění provedena před pokládkou podlah.

    5. Výměna oken a dveří

    Rekonstrukce na klíč často zahrnuje výměnu oken a dveří, aby byla zajištěna přiměřená energetická účinnost budovy. Špatná energetická účinnost je důsledkem nekvalitních oken a dveří a zejména špatné montáže. I ta nejdražší a nejkvalitnější okna a dveře neplní svůj účel, pokud nejsou správně namontována. Za tímto účelem doporučujeme tzv. montáž RAL. 

    Špatná instalace oken a dveří má za následek vyšší náklady na vytápění.

    6. Potěr

    Po hrubém zapojení elektroinstalace a vodoinstalace se položí podlahy (potěr nebo stěrka). V případě podlahového vytápění se potěr snadno rozprostře a správně vyrovná na předem položené trubky připevněné k systémové desce.

    7. Elektrické a vodovodní rozvody

    Tyto instalační práce zahrnují výměnu elektrických skříní, pokládání elektrických kabelů, instalaci zásuvek a vypínačů a dokončování vodovodních a kanalizačních rozvodů.

    8. Hrubé a jemné omítání stěn a stropů

    Účelem hrubé a jemné omítky je připravit stěny na konečné vyhlazení a malování (a jiné malířské práce). Před nanesením omítky je samozřejmě nutné všechny poškozené stěny opravit a perfektně vyrovnat.

    9. Malířské práce

    Malířské práce zahrnují dokončovací práce na stěnách a stropech jako jsou stěrkování, štukování, tapetování nebo malování.

    10. Pokládka podlahových krytin a instalace vypínačů a zásuvek

    Po dokončení malířských prací pokračuje renovace bytu na klíč pokládkou nebo opravou podlahových krytin. Patří sem například pokládka parket, laminátových podlah, vinylových podlah (PVC), keramických dlaždic atd. Poté následuje instalace všech vypínačů a zásuvek.

    11. Rekonstrukce koupelny

    Rekonstrukce koupelny je jedním z největších nákladů v rámci rekonstrukce bytu. Instalatérské práce a koupelnové prvky jsou nejdražší. Náklady na kompletní rekonstrukci koupelny, která zahrnuje výměnu obkladů a sanitárních zařízení se pohybují kolem 12.000Kč /m2. Cena renovace koupelny se může vyšplhat až na 200.000Kč.

    02.jpg
    Rekonstrukce koupelny je jedním z největších nákladů v rámci rekonstrukce bytu

    12. Kolik stojí rekonstrukce bytu na klíč

    Kolik tedy stojí rekonstrukce bytu? Chcete-li koupit starý byt, který se musí rekonstruovat, dejte si pozor na jeho cenu. Rekonstrukce objektu je v mnoha případech mnohem náročnější než novostavba a je nákladově téměř stejná. Cena rekonstrukce bytu závisí na množství zásahů, typu a kvalitě vestavěných materiálů, dodavatele, složitosti prací apod. Cena kompletní úpravy bytu s demolicí příček, postavením nových stěn, kompletní obnovou elektrických instalací, zhotovením nového vytápění, montáží sádrokartonu, kladením obkládaček, parket a malířskými pracemi, začíná od 12.000Kč/m2 až do 15.000Kč/m2 a více. Za rekonstrukci bytu na klíč, s výměrou 65 m2, zaplatíte kolem milionu korun. Chcete-li pomoc architekta nebo interiérového designéra, zaplatíte kolem 400Kč/m2, za větší plochy, ještě méně, což je zanedbatelná částka v porovnání s cenou celkové renovace. Nicméně nevnímejte tuto investici jako výdaj, jelikož vám to může ušetřit spoustu času a peněz a výsledek bude vizuálně mnohem lepší.

    Odborný článek 258
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Rekonstrukce bytu?

    Máme 1067 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1067 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu
    9.2
    0

    Mykhaylo Rishko


    9.7
    0

    BROTO TRADE s.r.o.


    9.5
    0

    JAŠkom s.r.o.


    9.6
    0

    Pavel Kavka


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena