V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Tepelné čerpadlo: jak tepelná čerpadla fungují a podle čeho si vybrat?

    Až 77% celkové spotřeby energie v našich domácnostech připadá na vytápění. Je zřejmé, že podle současných cen energie tak budou náklady na vytápění velmi vysoké. Lze je však výrazně snížit instalací tepelného čerpadla. Jak tato zařízení fungují? Liší se zdroje, ze kterých odebírají teplo? Kolik s nimi vlastně ušetříme? To a mnohé další informace se dozvíte v tomto článku.
    Odborný článek 126
    tepelne cerpadlo
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Jak tepelná čerpadla fungují?

    V tepelných čerpadlech se nejčastěji používá kompresorové chlazení. V tepelných elektrárnách se teplo přeměňuje na mechanickou práci, která pohání elektrické generátory; v tepelném čerpadle se mechanická práce využívá ke zvýšení teploty na vyšší úroveň, například z +10 °C na +50 °C. Chladivo, které je obvykle plynné, se při nižších tlacích a nízkých teplotách odpařuje, když spotřebovává teplo z okolí, a při vyšších tlacích a teplotách se kondenzuje a následně předává teplo do topného systému.

    Poměr mezi tepelnou energií vyrobenou tepelným čerpadlem (výstupní energie) a spotřebovanou elektrickou energií (vstupní energie) se nazývá topný faktor (COP - Coefficient of performance). Čím vyšší je tato hodnota, tím je čerpadlo účinnější a úspornější z hlediska spotřeby energie.

    Teplo pro vytápění lze získávat ze spodní vody, z půdy v blízkosti budovy, pomocí zemního kolektoru, geosond a dokonce i ze vzduchu. Kompresor tepelného čerpadla stlačuje a ohřívá plyn, který předává teplo teplosměnnému médiu, obvykle vodě nebo vzduchu. Důležitým údajem o tepelném čerpadle je topný faktor, což je poměr mezi vstupní a výstupní energií.

    02.jpg
    Tepelné čerpadlo odebírá teplo uložené ve vzduchu, vodě nebo zemi a předává je do topného systému

    2. Rozdělení tepelných čerpadel podle zdroje tepla

    Co znamená například tepelné čerpadlo vzduch - voda? První část tohoto sousloví představuje zdroj, odkud se energie čerpá, a druhá označuje teplosměnné médium, které ve většině případů představuje voda. Podle druhu energie, která je pohání, se tepelná čerpadla dělí do tří velkých skupin: vzduch-voda (získávají teplo z vnějšího nebo odpadního vzduchu), voda-voda (získávají teplo z vody) a země-voda (získávají teplo z povrchu země nebo z hlubinného vrtu). Všechny typy tepelných čerpadel využívají jako teplosměnné médium vodu, ale liší se zdrojem, ze kterého se teplo získává. Vzhledem k tomu, že ne v každé lokalitě je možné zvolit kterékoliv čerpadlo, je pro výběr správného typu nutná pomoc odborníka, který provede analýzu lokality a určí nejvhodnější zdroj.

    Kromě podmínek prostředí a potřeb vaší domácnosti je důležité mít na paměti také váš rozpočet. Odborník vypracuje plán a návrh, provede potřebné zemní, stavební a montážní práce a později se postará o údržbu a servis tepelného čerpadla.

    2.1 Voda-voda

    Tepelné čerpadlo voda-voda odebírá teplo z podzemní nebo povrchové vody a předává ho vodě v potrubí topného systému. Topný faktor tohoto typu tepelného čerpadla se pohybuje v rozmezí 5,2 až 6,2.

    2.2. Vzduch-voda

    Tepelné čerpadlo vzduch-voda odebírá Topný faktor tohoto typu tepelného čerpadla se pohybuje v rozmezí 3,4 až 4.

    2.3. Země-voda

    Tepelné čerpadlo země-voda odebírá teplo ze země a předává ho vodě topného systému. Topný faktor tohoto typu tepelného čerpadla se pohybuje v rozmezí 4,4 až 5.

    3. Úspory

    Tepelné čerpadlo využívá k provozu jak elektřinu, tak energii z okolního prostředí. Z hlediska podílu těchto vstupů, které se podílejí na výrobě tepla, tvoří 1/3 elektřina a 2/3 energie získaná z prostředí. Vyrobené teplo se využívá k vytápění domu prostřednictvím podlahového vytápění nebo radiátorů, k ohřevu vody nebo k chlazení domu v letních měsících. Při srovnání vytápění tepelným čerpadlem a topným olejem mohou být úspory 2,5 až 4krát vyšší.

    Tepelná čerpadla jsou vhodná zejména pro nízkoteplotní vytápění velkých ploch - přímotopy nebo častěji podlahové vytápění.
    03.jpg
    Vytápění tepelným čerpadlem vyžaduje větší počáteční investici, ale je to jednoznačně nejhospodárnější způsob vytápění

    4. Účinnost tepelných čerpadel: které si vybrat?

    Pokud tepelné čerpadlo pracuje s nižším výkonem, než pro jaký bylo optimálně navrženo, jeho účinnost bude nižší. Před nákupem a instalací čerpadla je proto třeba určit energetické potřeby domu, topný systém (např. radiátory nebo podlahové vytápění) a zdroj, který máte k dispozici (voda, země nebo vzduch). Než se rozhodnete, obraťte se na odborníky na topné systémy, kteří vám poradí a provedou vás celým procesem. Pochopitelně právě takové odborníky najdete na našich stránkách Daibau.cz!

    Odborný článek 126
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.5
    0

    INTOP spol. s r.o.


    10
    0

    EKOM - VZDUCHOTECHNIKA, s.r.o.


    9.7
    0

    TOREMA, spol. s r.o.


    9.6
    0

    VODO - TOPO HORECKÝ s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena