V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Stavba opěrných zdí

    Tento článek si přečetlo více než 747+ uživatelů
    Eroze půdy a povodně způsobují půdní sesuvy, které potenciálně ohrožují domy, komunikace a další objekty a infrastrukturu. Každý svah, který se nenachází na kamenitém terénu, ​​musí být zpevněn nějakým typem stavební konstrukce, které se odborně říká opěrná zeď. V tomto článku jsme se zaměřili na nejčastější stavební řešení těchto prvků.
    Odborný článek 747
    krasna operna zed
    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    1. Opěrné zdi

    K čemu slouží opěrné zdi? Pokud chcete chránit objekt před sesuvem půdy, ke kterému dochází z různých důvodů, a nejčastěji působením přírodních sil, je třeba zpevnit každý svažitý terén. S ohledem na typ zeminy se stanoví minimální a maximální povolený sklon terénu, aby byl bezpečný pro výstavbu a pro statiku objektu. Pouze skalnatý terén může mít stabilní sklon 90°. Profesionálně a kvalitně provedené opěrné zdi jsou jedinou konstrukcí, která dokáže trvale zabránit sesuvům půdy. Při plánování a provádění výpočtů takové konstrukce je třeba vzít v úvahu faktory, jako je tlak země na zeď, rozměry základů, vhodná výztuž a typ betonové směsi. Tyto prvky mohou být vyrobeny z betonu, kamene nebo tvárnic. Méně často jsou kovové nebo dřevěné.

    operna-zed.jpg
    Opěrná zeď z betonových bloků s krásným, přirozeným vzhledem; zdroj: tlakovanje-medved.si

    2. Materiály pro opěrné zdi

    V závislosti na požadovaném vzhledu a pevnosti lze pro výrobu opěrných zdí použít různé materiály. Obecně existují tři typy těchto konstrukcí: s betonovými tvárnicemi, sloupy nebo s jednotnou železobetonovou konstrukcí. Betonové svahové tvárnice lze použít jen pro mírnější svahy, ale jejich výhodou je, že je lze vyplnit zeminou a časem ozelenit. Betonové sloupy odolávají větším tlakům na půdu. Železobetonová konstrukce je nejpevnější.

    Aby zeď stylově a esteticky ladila s domem a zahradou, lze betonové bloky obložit dekorativním kamenem (přírodním nebo umělým), případně lze celý prvek vyrobit z drceného kamene. Aby okolí domu působilo co nejpřirozeněji, řemeslníci rozhodně doporučují přírodní kámen.

    tvarnicova-zed.jpg
     Bytelná zeď z betonových sloupů; zdroj: tlakovanje-medved.si

    3. Konstrukce opěrných zdí

    Vzhledem k velkému tlaku země i vlivem vody (podzemí, povrchové nebo dešťové) vyžadují takové stavby precizní návrh a odborné výpočty. Ve fázi plánování se musí spočítat správné rozměry základu v závislosti na výšce svahu a typu zeminy. Do stavební jámy se nejprve nasype a zhutní vrstva štěrku. Poté následuje spojení základové a stěnové výztuže, instalace výztužných prutů a vylití betonové směsi. Po vybudování opěrné zdi se nainstalují drenážní trubky s filtrem, které umožňují odtok vody, která by se jinak hromadila za zdí. Pokud je opěrná zeď obložena dekorativním kamenem, instaluje se také hydroizolace.

    bedneni-pro-zed.jpg
    Lití betonu do bednění pro železobetonovou stěnu; zdroj: tlakovanje-medved.si
    Odborný článek 747
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Opěrná zeď?

    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď
    9.5
    0

    VERTICO, s.r.o.


    10
    0

    BEAMI, spol. s r. o.


    9.7
    0

    První Podřipská stavební a.s.


    9.7
    0

    VALSTAV s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena