V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Opěrné zdi, betonové, štípané a duté svahové tvárnice

    Tento článek si přečetlo více než 2213+ uživatelů
    Pokud teprve začínáte s úpravou okolí svého domu a zahrady a zápasíte s otázkou, jak dále zkrášlit a oživit svůj pozemek, dekorativní opěrné zdi jsou skvělým rozhodnutím. Umístění různých prvků, vyrobených z betonu nebo z přírodních a kompozitních materiálů, jako jsou svahové tvárnice, květináče nebo bloky, z nichž vznikne zídka, je velmi jednoduché a zároveň atraktivní řešení.
    Odborný článek 2213
    Svahove tvarnice
    Máme 141 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    1. Využití betonových prvků, svahových tvárnic a rastrů

    Betonové prvky, bloky, odřezky, květináče, rastry, ale také cihly nebo prvky z kompozitních materiálů (např. dekorativní kameny nebo kusy betonu), jsou továrně vyráběné stavební prvky používané pro stavbu opěrných zdí, násypů a svahů. Používají se k výrobě přírodních zdí, kaskád, plotů, příček nebo překážek k rozdělení pozemků, ať už ve stejné nebo v několika úrovních. Lze je také použít pro terénní úpravy svislých povrchů. Tyto prvky mohou být vyrobeny z různých materiálů a různých tvarů: betonové tvárnice jsou díky impregnaci levnější a odolnější vůči vnějším vlivům. Zlomené tvárnice a panely naopak vypadají jako z přírodního kamene.

    2. Druhy betonových prvků

    2.1. Dekorativní prvky

    Pokud byste chtěli opěrnou zeď celou v zeleni, mohly by pro vás být dobrým řešením dekorativní betonové prvky. Ve skutečnosti jde o duté betonové odlitky, tzv. svahové tvárnice, které vypadají jako boxy nebo květináče. Mohou být i víceúčelové. Nic nevypadá krásněji než tyto prvky plné kvetoucích rostlin a bylin. Obohacují a zdobí vaší zahradu, a lze je použít také pro obložení fontány. Tyto betonové prvky na vnější straně mohou být hladké nebo reliéfní, mohou mít obdélníkový nebo kruhový tvar, mohou být dokonce různobarevné.

    Květinové okrasné tvárnice mohou vytvořit atraktivní zelenou stěnu
    Květinové okrasné tvárnice mohou vytvořit atraktivní zelenou stěnu

    2.2. Štípané bloky nebo svahové tvárnice

    Štípané bloky, svahové tvárnice nebo rastry jsou vyrobeny z přírodního nebo umělého kamene. Vzhledem k tomu, že se jejich povrch láme nebo štípe, vypadají jako skutečné kamenné bloky. Tyto štípané prvky jsou, na rozdíl od celistvých, plné a mají vyšší hmotnost. Nejčastěji se používají k oplocení pozemků. Z těchto prvků je postavena tzv. fazetovaná stěna, která je zakončena ozdobnou stříškou. Jedná se o vodorovně umístěné tenčí bloky, cihly nebo desky, které mohou být z různých materiálů a různých tvarů.

    Štípané bloky s ozdobnými stříškami dělají zeď kompletní
    Štípané bloky s ozdobnými stříškami dělají zeď kompletní

    3. Instalace opěrné stěny

    Chcete-li, aby opěrná zeď postavena z tvárnic, betonových prvků nebo rastrů, byla stabilní, je třeba dodržovat několik pravidel. Nejprve je zapotřebí vybudovat opěrnou zeď, která zabrání erozi a sesuvu terénu. I v případě, že zeď stavíte pouze z estetických důvodů, musí být mimořádně stabilní, aby se náhodou nesesypala. Kvůli této stabilitě musí mít zeď, stejně jako jakákoliv jiná konstrukce, pevný základ. Za tímto účelem se vykope kanál, ve kterém je umístěna drenážní trubka. Pokud tam tato trubka není, mohla by voda podkopat celou konstrukci a její zřícení je tak jen otázka času. Na základ se klade první řada betonu nebo tvárnic, které je potřeba dobře upevnit. Zespoda musí být umístěna speciální nopová fólie, aby se zabránilo pronikání vlhkosti do betonu. Následuje uspořádání prvků tak, aby se získala zeď požadované šířky a délky, až do výšky 1 m. Pokud je pozemek svažitý, měla by být výška zdi asi 1,5 m.

    4. Cena prvků a práce

    4.1. Betonové prvky, svahové tvárnice - cena

    Kolik stojí dekorativní betonové tvárnice? Jejich cena se pohybuje mezi  40 a 250Kč / ks. Cena jejich instalace závisí na velikosti požadované zdi, typu a sklonu terénu a samozřejmě na zhotoviteli.

    4.2. Štípané bloky - cena

    Cena štípaných prvků závisí na počtu štípaných stran; čím více, tím dražší jsou. Jednostranné kusy stojí 40 – 180 Kč / kus a oboustranné stojí kolem 300 Kč / kus. Vícedílné kusy mohou stát kolem 350 Kč / kus.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Pokud se rozhodnete postavit opěrnou zeď, můžete nás kontaktovat také na našich stránkách DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 2213
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Opěrná zeď?

    Máme 141 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 141 realizátorů v oblasti Opěrná zeď
    9.8
    0

    Quart Construct s.r.o.


    9.3
    0

    Gabriela Janoušková GAFAstav


    9.3
    0

    DAHLIA GROUP, s.r.o.


    9.7
    0

    NATRIX VZ, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena