V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Stavba opěrných zdí

    Tento článek si přečetlo více než 2126+ uživatelů
    Opěrné zdi mohou být v zásadě vyrobeny z betonu nebo kamene. Oba materiály jsou vhodné a není mezi nimi snadné určit, který je lepší. Kámen se však lépe hodí do přírodního prostředí, a proto stále dominuje při výstavbě těchto typů zdí na zahradách. Proto se kamenným opěrným zdím budeme věnovat více než betonovým, o kterých jsme na těchto stránkách psali již mnohokrát.
    Odborný článek 2126
    kamen pro operne zdi
    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    1. Opěrné zdi

    Opěrná zeď tvoří postranní omezení násypu a nahrazuje násypový svah. Ať už ji stavíte z praktických nebo čistě estetických důvodů, musí být stabilní, aby byla bezpečná a nezbortila se! Mezi továrně vyráběné stavební prvky používané pro stavbu opěrných zdí patří: betonové tvárnice, květináče, cihly, dekorativní cihly, prvky z kompozitních materiálů (dekorativní kameny) …

    1.1. Opěrné zdi z betonu

    Tento typ staveb se často vyrábí z betonu. Výhodou každé betonové zdi je v první řadě jednoduchá a rychlá stavba. Pokud vám vadí vzhled surového betonu, můžete hned vedle zdi vysadit popínavé rostliny nebo vyšší keře, které ji časem přerostou a zakryjí. Zeď můžete také natřít, a dokonce hned vedle postavit další cihlovou zeď, která bude mít spíše dekorativní než podpůrnou roli. Postačí jedna řada cihel, ale tento typ dvojstavby je samozřejmě dražší a není nejracionálnější.

    2. Beton nebo železobeton?

    Zeď může být postavena z klasických betonových svahových tvárnic: pevných, dutých, lámaných, štípaných... Tento druh opěrné zdi se vyrábí prakticky stejně jako cihlová zeď - bloky jsou naskládány na sebe a poté spojeny maltou. Určitě je lze postavit i litím betonové směsi do připraveného dřevěného bednění. V případě potřeby se do tohoto dřevěného bednění instaluje další výztuž.

    2.1. Betonové svahové tvárnice

    Svahové tvárnice pro ochranné zdi jsou ideálním řešením, protože se snadno používají a pokládají. Musíte si nejprve připravit železobetonový základ, takže lití betonu se stejně úplně nevyhnete. Když je základ hotový a beton suchý, začíná skládání betonových bloků na sebe. Bloky jsou navzájem spojeny maltou, která je spojí v pevný celek.

    2.2. Železobetonové tvárnice

    Tato verze opěrných zdí je poněkud náročnější na výrobu. Nejprve se připraví základ a poté začne instalace výztuže. Doporučujeme, aby plán a výpočet množství a velikosti výztuže udělal stavební inženýr, protože vy, pokud nejste z oboru, s největší pravděpodobností nebudete vědět, jak provést potřebné výpočty, které zaručí stabilitu a trvanlivost zdi. Příliš malé vyztužení může vést ke zřícení zdi, zatímco příliš silné je zbytečným finančním nákladem a nemá žádnou skutečnou funkci. Stavba začíná instalací bednění. Na bednění lze použít obyčejná prkna; používají se i kovové panely, které jsou však výrazně dražší než dřevěné, takže se vyskytují především na stavbách větších firem, přičemž pro tento typ staveb nejsou praktické ani se nevyplatí. Když jsou bednění a výztuž připraveny, začíná lití betonu.

    Železobeton dosahuje konečné pevnosti a odolnosti vůči tlaku a tahovým silám až po 28 dnech vysychání.

    3. Továrně vyráběné betonové tvárnice

    Speciální verzí opěrné zdi je prefabrikovaná betonová zeď, která se z továrny dopraví na stavbu a instaluje se jako jakýkoliv jiný prefabrikovaný prvek. Výhodou prefabrikované betonové opěrné zdi je kratší doba realizace, vyšší kvalita betonového prvku a zpravidla i nižší cena.

    operna-zed.jpg
    Betonová opěrná zeď je jednoduchým a finančně výhodným řešením

    4. Kamenné opěrné zdi

    Opěrné zdi z kamene jsou velmi oblíbené, protože působí rustikálně a dokonale splývají s okolím. Hodí se také k cestičkám na zahradě a příjezdovým cestám kolem domu, které jsou dlážděny kamenem, takže společně vytvářejí silný a příjemný dojem. Je však třeba mít na paměti, že takovéto konstrukce jsou o něco dražší než betonové, protože i nejlevnější druh kamene je dražší než beton. Kamenná opěrná zeď sice nebude z mramoru, ale každopádně bude dražší.

    5. Kámen pro opěrnou zeď

    5.1. Stavba opěrné zdi z místních kamenů

    Pro opěrnou zeď je nejlepším řešením použití autochtonních, místních druhů kamene z okolí. V každém případě je třeba se vyhnout typům kamenů méně odolným vůči povětrnostním vlivům. Takovými typy jsou porézní horniny, které absorbují hodně vody nebo břidlice, které se snadno štěpí a lámou. Na druhou stranu příliš žádoucí nejsou ani velmi tvrdé kameny, i když jsou extrémně stabilní za všech povětrnostních podmínek, protože se s nimi obtížně pracuje.

    Kámen, který byl právě přepraven z lomu, nelze hned osadit do zdi. Musí být totiž nejprve v určitých částech opracován. Takové zpracování je tím obtížnější, čím je kámen tvrdší.

    5.2. Opěrná zeď musí mít adekvátní velikost

    Při výběru typu kamene byste měli zvolit typ odpovídající tvrdosti a velikosti, který lze okamžitě použít bez velkého zpracování. Příliš velké kameny budou vyžadovat příliš mnoho práce a příliš malé kameny způsobí, že konstrukce bude vypadat podivně, nestabilně a narychlo „splácaná“, a jistě prodlouží dobu práce a bude vyžadovat více malty.

    Drcený kámen lze objednat v lomech. Opracovaný, který je o něco dražší, lze sehnat u různých kameníků. Běžné druhy kamene jsou dostupné u dodavatelů stavebních materiálů.
    krasna-operna-zed.jpg
    Pro kamennou zídku doporučujeme zvolit místní druh kamene

    6. Zhotovení kamenné opěrné zdi dvěma způsoby

    6.1. Stavba kamenné zdi s cementovou maltou

    Postavíme-li zeď tímto způsobem bude silnější a stabilnější. Zvláštností tohoto způsobu práce je, že kameny jsou uspořádány ve vrstvě cementové malty, která kusy spojuje do pevného celku. Výhodou postavení kamenné zdi na cementovou maltu je pevnost, nevýhodou pak vodotěsnost, díky které je nutné zhotovit drenážní otvory.

    6.2. Stavba kamenné zdi se směsí písku a zeminy

    Spáry mezi kameny jsou vyplněny směsí písku a zeminy. Taková opěrná zeď je dostatečně pevná, i když do výšky 1 m porézní.

    7. Opěrné zdi - výroba

    7.1. Správná konstrukce zdí vyžaduje dobrý základ

    Během přípravných prací se nejprve vykope část zeminy přímo u linie budoucí zdi, ve skutečnosti jde o kanál pro založení. Základ se ve většině případů vylévá z betonu, prostého nebo armovaného, i když teoreticky může být i ze stejného kamene jako budoucí zeď s tím, že se vyplní cementovou maltou. Bez ohledu na to, jak je základ postaven, je důležité začít stavět opěrnou zeď na pevném základu.

    Betonový nebo železobetonový základ je považován za nejlepší druh základu.

    8. Kámen na opěrnou zeď - skládání kamenů

    8.1. Začátek pokládky

    Začíná se rozmístěním kamenů přes základ, do řad vedle sebe. Spáry nebo mezery mezi nimi se postupně vyplňují cementovou maltou (mokrý způsob provádění) nebo směsí písku a zeminy (suchý způsob provádění). Paralelně s tvorbou řad a zvedáním stěny do výšky probíhá zásyp, přičemž zvláštní pozornost je věnována drenážní vrstvě.

    8.2. Výběr kamenů pro opěrnou zeď

    Krásnější kusy a opracovanější strany kamene se snažte pokládat dopředu a ty ošklivější a hrbolatější dozadu. Kameny by měly být pokládány lehce šikmo, aby se celý sklon stěny nakonec pohyboval kolem optimálních 20°. 

    Přesnosti provedení se nejsnáze dosáhne použitím šablony z latí, kdy se na každou stranu opěrné zdi položí jedna šablona, mezi ně se natáhne šňůra a kameny se pak mohou skládat přímo vedle ní.

    8.3. Stavba kamenné zdi a zpracování spár

    Při stavbě kamenné zdi s cementovou maltou je zpracování spár obzvláště důležité. Malty může být ve spárách příliš mnoho, takže bude sahat až k vnějšímu okraji, čímž se ztrácí specifičnost každého jednotlivého kamene. Takováto „rozpatlaná“ zeď vypadá spíše jako samolepka než jako struktura z přírodního kamene. Zeď bude vypadat lépe, když jsou spáry hlubší a nebudou vyplněny až na vrchol omítkou, takže objem a textura každého kamene budou jasně viditelné a nebude narušen přirozený vzhled.

     

    Odborný článek 2126
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Opěrná zeď?

    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď
    10
    0

    BEAMI, spol. s r. o.


    8.8
    0

    Milan Dušák


    9.7
    0

    První Podřipská stavební a.s.


    9.5
    0

    PROMOS SOSNOVÁ spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena