V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Renovace parket

    Tento článek si přečetlo více než 515+ uživatelů
    Parkety s věkem ztrácí lesk a blednou. Na jejich povrchu se objevují škrábance a jiné známky opotřebení. Renovace může obnovit jejich barvu a lesk. Když si všimnete opotřebovaných míst, je to znamení, že je čas je obnovit. Renovovat lze všechny druhy této podlahové krytiny, a to hned několikrát. Jedinou podmínkou je tloušťka horní vrstvy (minimálně 2,5mm). V každém případě se doporučuje parkety obnovovat každých 10-15 let v závislosti na intenzitě používání nebo opotřebení. Oprava plochy cca 50 m2 trvá cca 4 dny, ale lze ji provést kdykoliv, i v zimě, pokud je pokojová teplota mezi 15° a 20°C.
    Odborný článek 515
    olejovani parket
    Máme 334 realizátorů v oblasti Parkety, dřevěné podlahy:

    1. Lakované parkety

    Lakované parkety se udržují snadněji a vyžadují méně čištění. Silná vrstva laku je chrání před pronikáním nečistot a vlhkosti a činí povrch odolnějším. Vzhledem k příznivější ceně (větší plocha - nižší cena) je nejlepší obnovit parkety ve všech místnostech současně, zejména proto, že se tak vyhneme rozdílům v odstínech renovované a staré parkety. Bezprostředně před zahájením prací by měl být odstraněn veškerý nábytek a také lemovací a přechodové podlahové lišty. Podle velikosti a stupně poškození mistr obrousí starý lak a cca 1 mm povrchové vrstvy. V případě hlubšího poškození nebo mezery mezi parketovými dílci, musí je vyplnit a vyhladit. Poté nanese první vrstvu tzv. základního nátěru (základní nebo ochranný lak) a poté několik vrstev finálního nátěru. Finální nátěr může mít různý stupeň lesku (od matu po vysoký lesk), záleží jen na vaší volbě. Po zaschnutí laku (většinou za jeden den) se instalují staré nebo nové lemovací a přechodové lišty. Oprava reliéfních parket je poněkud problematičtější. Broušením se tento reliéf pochopitelně ztratí. Znovuvytvoření reliéfu je obtížnější a není vždy možné jej vrátit.

    hoblovani-parket.jpg
    Hoblování parket

    2. Olejované parkety

    Obnova naolejovaných parket je mnohem jednodušší než těch lakovaných. Když se ochranná vrstva oleje trochu opotřebuje, můžete ji jednoduše přetřít. Naolejovat můžete celou plochu nebo jen místa, která jsou nejvíce opotřebovaná, například u vchodových dveří, před kuchyňskou linkou nebo kolem jídelního stolu. Olejované parkety obvykle není nutné brousit, což znamená, že reliéfní vzor bude možné zachovat déle. Když dojde k poškození, brousí se pouze poškozená oblast a po zaschnutí se znovu natře vhodným typem oleje nebo nátěru. Po pár hodinách nebude poškození vůbec vidět.

    Při poškození olejovaných parket je možné přebrousit a přeolejovat pouze poškozené místo.
    olejovani-parket.jpg
    Olejování parket

    3. Kdy je potřeba parkety vyměnit?

    Parkety mají velmi dlouhou životnost, takže se lidé jen zřídka rozhodnou pro jejich naprostou výměnu. K tomu může dojít většinou z estetických důvodů - když parkety již opticky do prostoru nezapadají. Technologie pokročila natolik, že je možné snadno opravit téměř všechny druhy poškození. Hluboké poškození parket lze opravit vytmelením nebo speciálními pastami na dřevo nebo voskem. Je také možné vyjmout a vyměnit pouze jeden dílec nebo soklovou lištu. I když dojde k vytopení kvůli vadným instalacím nebo porouchanému spotřebiči, parkety je stále možné opravit, pokud se voda nedostala příliš hluboko k základu. Pokud jsou však parkety zcela promočené, bude nutná výměna. Mokré dřevo totiž nabobtná a zvedne se od podlahy a pak se již nemůže vrátit do původního stavu.

    Když parkety navlhnou, zvednou se od podlahy a bude nutné
    Odborný článek 515
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Parkety, dřevěné podlahy?

    Máme 334 realizátorů v oblasti Parkety, dřevěné podlahy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 334 realizátorů v oblasti Parkety, dřevěné podlahy
    9.8
    0

    HORNAT podlahy s.r.o.


    9.4
    0

    MontSad - Zbyněk Bouda


    9.5
    0

    KB komplet servis, s.r.o.


    9.5
    0

    Vítězslav Kucharčík


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena