V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Podlahy v bytě či domě by určitě měly ladit s ostatními prvky interiéru - nábytkem, stěnami, stropy a bytovým textilem. Barva podlah hodně závisí na materiálu samotné podlahové krytiny, jelikož ne všechny materiály jsou dostupné ve všech barvách. Barevná paleta vašeho domu výrazně ovlivňuje subjektivní zážitek a atmosféru z něj.
    Odborný článek 161
    paleta barev
    Máme 334 realizátorů v oblasti Parkety, dřevěné podlahy:

    1. Harmonie barev v prostoru

    Obecně lze říci, že každý chce bydlet v příjemně upraveném prostředí, které vnímá jako pohodlné a přívětivé. Vědci již dlouho prosazují názor, že barvy v domácnosti mají velký vliv na psychiku každého, kdo tam pobývá. Součástí té harmonie, o kterou je potřeba pečovat, jsou určitě barvy, včetně barev podlah. Barva podlahy v místnosti by neměla být stejná jako barva stěn a stropu, protože bude působit monotónně.

    Rada architekta:

    Pokud je v místnosti nebo prostoru dostatek přirozeného světla, může být podlaha v tmavších tónech. Pokud se jedná o velmi malý pokoj, zvolte něco mnohem světlejšího... Vše je o vyváženosti a kontrastu!
    paleta-barev.jpg
     Malý pokoj vypadá prostorněji, pokud je podlaha ve světlých odstínech

    2. Vizuálně teplý nebo studený prostor?

    Zvolíte-li například světlou podlahu, prostor se opticky zvětší, a naopak - tmavé odstíny jej ještě více zmenší. Pokud jde o vizuální vnímání, tmavší podlahy se lidem zdají přirozenější, protože tmavé prvky dodávají pocit tíže a jsou obvykle umístěny co nejníže. Podlaha může být chladnější barvy, modrá nebo zelená, díky čemuž je místnost chladnější a klidnější. Barvy jako červená a žlutá však vytvářejí teplejší interiér.

    Pokud je interiér jednotvárný a chcete ho osvěžit, zvolte na podlahu silnější odstín. Zároveň je nutné, aby barvy ve zbytku interiéru byly klidnější. Pokud zvolíte nábytek ve výraznějších barvách, jako je žlutá, červená, fialová nebo tyrkysová, neutrální barva podlahy vnese do atmosféry rovnováhu.

    02.jpg
    Nechť je podlaha základem, který vše propojuje a neodvádí pozornost od pečlivě vybraných kusů nábytku

    3. Zkontrolujte účinky barev v místnosti

    Nejlepší je, když si do prostoru přinesete vzorek nové podlahové krytiny a ověříte si, jak funguje se stávajícím nábytkem a vybavením. Přímo tak uvidíte, jak pod denním nebo umělým světlem bude nová podlaha vypadat v prostředí. Pokud je váš dům stále ve výstavbě nebo rekonstrukci a nemáte k němu přístup, barvu podlahy ve vztahu k ostatním prvkům v místnosti může zkontrolovat architekt pomocí 3D vizualizace. Když se architekt, kterého jste si na projekt najali, zabývá i designem interiéru, dokáže vám budoucí prostor ukázat pomocí 3D prostorových reprezentací. Tímto způsobem si „v reálném prostředí“ uděláte představu o tom, zda jsou vaše nápady použitelné nebo ne.

    4. Jak vybrat správnou barvu podlahy?

    Zde je několik pokynů, na které se zaměřit při výběru barev podlahy:

    Náladu, kterou chcete vytvořit

    Tmavší podlahy v chladných tónech vytvářejí formálnější dojem; tmavé barvy v teplých tónech vytvářejí pocit pohodlí; světlé barvy podlahy způsobí, že místnost bude vypadat vzdušněji a prosvětlenější, zatímco studenější odstíny světlých barev budou působit formálněji.

    Jak světlý je prostor

    Čím světlejší barva podlahy bude, tím více se bude hodit do místnosti, která nemá moc světla. Pokud je však samotný prostor prosvětlen přirozeným světlem a sluncem, pak máte rozhodně více možností.

    Velikost pokoje

    Čím světlejší barva podlahy, tím větší se prostor jeví.

    Starou podlahu nahraďte jinou barvou

    I kdybyste chtěli starou podlahu vyměnit za naprosto stejnou - nepovede se to. Budete-li mít v zásobě stejné parkety, po x letech budou vypadat jinak než opotřebované, sešlé a vybledlé dílce. Koupíte-li si krytinu ve stejné barvě, až se rozprostře do prostoru bude vždy působit trochu jinak než v prodejně. Doporučujeme vybrat tak barvu novou a vnést si do života malou změnu.

    Barva nábytku

    Zvláštní výzvou je situace, kdy na různých dřevěných podlahách najdete spoustu dřevěného nábytku v různých tónech. V tomto případě by podlaha měla být jednotná, protože by měla být jednotícím prvkem a neměla by odvádět pozornost od pečlivě vybraných kusů nábytku.

    Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci nebo výměnu podlahových krytin, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také podlaháře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 161
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Parkety, dřevěné podlahy?

    Máme 334 realizátorů v oblasti Parkety, dřevěné podlahy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 334 realizátorů v oblasti Parkety, dřevěné podlahy
    9.5
    0

    Stavby Luštinec


    9.5
    0

    Ing. Michal Svatoš


    9.5
    0

    TOR-IN, spol. s r.o.


    9.5
    0

    Business & Interier Touš s. r. o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena