V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Renovace parket, oprava parket - co je dobré vědět

    O parketách lze bez jakýchkoli pochybností říci, že jsou skutečně přírodní a odolné v každém ohledu. Většinu typů parket a druhů dřeva lze kompletně obnovit nebo vyměnit pouze poškozené dílce. Oprava parket závisí především na stupni a rozsahu poškození a v případě vícevrstvých parket obvykle na tloušťce vrchní vrstvy. Tloušťka této vrstvy, řekněme 4 mm, umožňuje až čtyřikrát je hoblovat. Renovace parket zahrnuje tmelení, hoblování a lakování nebo olejování, které se podle potřeby několikrát po sobě opakuje.
    Odborný článek 434
    oprava parket
    Máme 179 realizátorů v oblasti Parkety:

    1. Posouzení poškození

    Postup opravy parket je u všech druhů dřeva podobný. Závisí na rozsahu a stupni poškození, opotřebení, počtu předchozích hoblování atd. Nejlepší je požádat odborníka o posouzení. Ten rozhodne, které parkety je třeba nahradit novými. Při renovaci je prakticky nevyhnutelné zbroušení škrábanců a promáčklin. 

    2. Výměna parket: když oprava parket není možná

    2.1. Výměna parket

    Pokud byly staré parkety několikrát hoblovány a jsou skutečně opotřebované, je třeba je vyměnit. Staré parkety lze zcela odstranit nebo je ponechat jako podklad pro nové parkety, je však třeba se poradit s odborníkem. Pokud to výška stropu a prahy v bytě dovolují a pokud jsou staré parkety relativně zachovalé, vyplatí se na ně položit nové. Výměna parket je nejčastěji nutná v případě, že nové parkety není možné hoblovat kvůli tenkosti dřeva.

    Parkety nižší kvality jsou tenčí a umožňují provést hoblování jen jednou nebo dvakrát. Kvalitnější masivní parkety s tloušťkou vrchní vrstvy 15 mm a více umožňují mnohem větší počet oprav a renovací.

    2.2 Oprava poškozených dílců parket 

    V případě většího poškození, jako jsou hluboké škrábance, praskliny, deformované parketové dílce nebo poškození vodou, bude nutné parkety odstranit nebo nahradit novými. Tento proces může trvat déle a může vyžadovat pomoc odborníka. Oprava však může zcela změnit vzhled podlahy.

    3. Pokládka nových parket na staré

    Pokud to umožňuje výška prahů a stávající podlaha v bytě a pokud jsou staré parkety relativně zachovalé, přichází v úvahu i toto řešení. Tento typ opravy je levnější z několika důvodů, ale především je mnohem rychlejší. V tomto případě odpadají náklady na odstranění starých dílců, a navíc získáte dodatečnou zvukovou a tepelnou izolaci!

    01.jpg
    Lakování parket se provádí ve třech nebo čtyřech vrstvách

    4. Renovace parket

    4.1 Broušení

    U drobných poškození, jako jsou škrábance nebo drobné promáčkliny, může stačit broušení a lakování podlahové krytiny. To zahrnuje broušení poškozeného místa, nanesení tmelu na dřevo a vysušení. Po zaschnutí tmelu lze povrch znovu přebrousit a očistit. Uvolněné kusy parket lze znovu přilepit nebo vyměnit. Poté je třeba zbrousit celý povrch, pouze vrchní vrstva laku se obrousí. Tím se parketám vrátí jejich starý lesk a odstraní se případné rozdíly v barevném odstínu, které jsou často způsobeny většími kusy nábytku, pod nimiž parkety zůstávají světlejší.

    4.2 Lakování nebo olejování

    Po broušení se parkety nalakují nebo naolejují. Bez těchto prací se obnova parket neobejde, protože dřevo musí být chráněno před vnějšími vlivy. Lakování je levnější a rychlejší než olejování. Na trhu se dostanou matné nebo lesklé laky, které odrážejí mnohem více světla. Lak, zejména ten s vysokým leskem, mírně změní přirozenou strukturu dřeva, takže se zdá, jako by bylo "změkčené" a "nedýchalo". Tento způsob renovace a ochrany parket, při kterém se parkety nakonec nalakují, je činí mimořádně trvanlivými a odolnými, protože nejsou porézní a jsou odolnější vůči nečistotám. 

    Chemické a fyzikální pevnosti dosahuje lak po sedmi až deseti dnech. Tím je renovace dokončena a parkety se rozzáří v plné kráse.

    Na rozdíl od lakování je olejování dražší postup, ale nesporně zachovává původní vzhled parket. Olejované parkety budou ještě krásnější než surové parkety, protože olej jemně zvýrazní strukturu a další přirozené vlastnosti konkrétního druhu dřeva, ze kterého jsou dílce vyrobeny. Nevýhodou je, že olejované parkety jsou citlivější na skvrny a absorbují tekutinu, pokud ji z povrchu okamžitě nesetřete.

    Parkety se olejují až do "nasycení" dřeva. Kolik oleje parkety absorbují, závisí na druhu dřeva a před dalším nanášením musí být povrch zcela suchý. Proto je olejování obtížnější a trvá déle.

    5. Velké poškození

    Praskliny a trhliny v parketách způsobené dlouhodobým používáním a změnami teploty a vlhkosti by měly být ošetřeny tmelem a poté zbroušeny. Po zaschnutí tmelu se v případě potřeby znovu přebrousí a vyhladí. Poté se celý povrch hobluje, což se provádí speciálním strojem, tzv. hoblíkem. Jakmile je vše obroušeno, povrch se důkladně očistí od všech zbytků a prachu, poté se přikročí k lakování nebo olejování. Každá ze zvolených operací se podle potřeby opakuje, aby bylo dřevo dobře nasyceno a parkety měly dokonalý lesk. Lakování se provádí nejprve základním nátěrem a poté finálním lakem. Při renovaci parket se často mění obvodové a přechodové lišty.

    Odborný článek 434
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Parkety?

    Máme 179 realizátorů v oblasti Parkety:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 179 realizátorů v oblasti Parkety
    9.2
    0

    Roman Topinka LAGUNA


    9.3
    0

    MAN podlahy s.r.o.


    9.5
    0

    ALTRYSS s.r.o.


    9.2
    0

    Tomáš Máj


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena