V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Parketové laky a oleje

    Tento článek si přečetlo více než 630+ uživatelů
    Při výběru podlahových krytin a jejich povrchových úprav máte dnes k dispozici mnoho možností. Výrobci a dodavatelé obchodují s nejrůznějšími produkty: od velmi přesvědčivých imitací parket v podobě keramických obkladů až po PVC podlahové krytiny, které na první pohled nemají daleko k textuře skutečného dřeva. Bez ohledu na kvalitu a vzhled imitací, většina kupujících se přeci jen rozhoduje pro pravé dřevěné parkety, jejichž každý dílec je zcela jedinečný. Mějte na paměti, že dřevěnou parketu o tloušťce 22 mm lze hoblovat až třikrát, což podstatně prodlouží její životnost. Klíčem k odolnosti parket je způsob a kvalita povrchové úpravy. Dvě se používají nejvíce: lakování a olejování.
    Odborný článek 630
    lakovane parkety
    Máme 179 realizátorů v oblasti Parkety:

    1. Lakované parkety

    1.1. Lak - výhody

    Parketový lak nabízí mnoho výhod a jednou z největších je dlouhá životnost. Lakované parkety jsou velmi odolné, protože lak vytváří na dřevěném povrchu hermetickou ochrannou vrstvu. Tento typ parket není na rozdíl od olejovaných parket potřeba pravidelně obnovovat - ve skutečnosti stačí jeden nátěr každých 10-15 let. Je také odolnější vůči čisticím prostředkům a skvrnám než olej, takže se snadněji udržuje.

    1.2. Lak - nevýhody

    Bohužel i lak na parkety má své velké nevýhody. Jedním z hlavních je nepřirozený vzhled parket, lak totiž vytváří vysoký lesk. I když je použit bezbarvý nebo matný, bude se stále nepřirozeně lesknout a vytvářet reflexi. Navíc právě kvůli tomu nadměrnému lesku lak zcela tlumí přirozenou texturu dřeva a zakrývá jeho patinu. Lakované podlahy prostě „nežijí“ stejně jako ty olejované.

    Parketový lak se (na rozdíl od oleje) vyrábí z umělých přísad a je zdraví škodlivý, zejména při procesu nanášení a schnutí, proto je nutné používat ochranné pomůcky a nechat místnost dlouho „luftovat“.

    2. Lak na parkety - druhy

    2.1. Alkydový lak na parkety

    Na trhu lze nalézt několik druhů laků. K dispozici jsou alkydové, polyuretanové a vodou ředitelné laky. Alkydový lak se nejsnáze používá díky své odolnosti a rychlému schnutí, ale je nejvíce zdraví škodliví. Tento typ laku se proto používá stále méně.

    2.2. Polyuretanový lak na parkety

    Polyuretanový lak je nejodolnější, protože vytváří nejtvrdší ochrannou vrstvu na dřevě, ale je poměrně náročný na údržbu a vyžaduje vysokou vlhkost - cca 60%. Jelikož je na bázi polyuretanu, musíte počkat až týden, než úplně vyschne, protože dráždí dýchací ústrojí. Jeho silná vůně je cítit i po několika měsících.

    2.3. Parketový lak na vodní bázi

    Největší výhodou laků na vodní bázi je, že nejsou toxické. Oproti polyuretanovým jsou méně odolné proti nárazům. Parkety natřené lakem na vodní bázi je potřeba obnovovat častěji. S rozvojem nových technologií se objevily dvousložkové laky a vodou ředitelné nátěry, které jsou mnohem odolnější a jsou srovnatelné s polyuretanovými laky.

    3. Lesk vs. mat

    Co se týká estetiky, nabízejí se dvě možnosti: parketový lak může být lesklý nebo matný. Lesklý lak na parkety je v posledních letech stále méně oblíbený, protože je obtížnější jej kombinovat se zbytkem nábytku a vybavení v domácnosti. Matný lak je mnohem méně nápadný, i když nikdy nebude zcela matný jako olej. Parketový lak má totiž i v matném provedení určitý lesk.

    Do neutrálního interiéru, který lze vybavit různými kusy nábytku, doporučujeme matný lak na parkety.
    Lakované parkety s vysokým leskem
    Lakované parkety s vysokým leskem

    4. Jak se lak na parkety nanáší?

    Po položení nových parket nebo při restaurování starých (ať už z důvodu opotřebovaného povrchu nebo odlupování laku), je třeba parkety nejprve obrousit. Lakování se poté provádí ve třech až čtyřech vrstvách v závislosti na typu laku a požadovaném lesku a trvanlivosti vrchní vrstvy. Nejprve se na povrch nanese základní nátěr a poté až tři vrstvy laku. Můžete si vybrat mezi matným, polomatným nebo lesklým vzhledem.

    5. Olejované parkety

    Olejování je metoda stará stovky let, a kromě voskování to byl jediný způsob úpravy, který mohl prodloužit životnost podlahy. Podle tradičních přístupů a v souladu s rostoucí tendencí návratu k přírodním materiálům, poptávka po olejovaných parketách neustále roste. Pokud jste si koupili masivní, továrně nenaolejované parkety, bude potřeba je obrousit a olejovat buď ručně, nebo mechanicky - olej se totiž do podkladu vtírá, a to vícekrát, dokud není povrch zcela nasycený.

    5.1. Olej - výhody

    Zpočátku budou naolejované parkety tmavší než lakované. Rozdíl, kterého si hned všimnete, je v povrchu, který je mastně matný a působí mnohem přirozeněji než u lakovaných parket. Povrch bude také hrubší, takže struktura dřeva bude daleko znatelnější. Olej pomalu a pozvolna proniká do jemné struktury a tím dřevo hloubkově chrání a zároveň ještě zvýrazňuje jeho přirozenou krásu. Pokud chcete bydlet v kvalitním prostředí, doporučujeme kvalitní borovicové nebo smrkové oleje, které jsou zcela organické.

    Jednou z největších výhod olejovaných parket je jejich nezávadnost pro lidi a zvířata. Olej na tento typ parket obsahuje přírodní esence, které jsou zdravotně nezávadné - navíc vytvářejí velmi příjemné mikroklima.

    Na závěr je třeba zmínit ještě jednu výhodu olejování parket: tento typ parket je možné obnovovat po segmentech, protože není výrazný rozdíl ve vzhledu čerstvě naolejovaných a jiných povrchů. Můžete tedy zpracovávat místnost po místnosti, například v závislosti na čase nebo povinnostech, které máte. Parketový olej v kombinaci s podlahovým vytápěním je také vhodnější než lak, protože viskozita oleje nezpůsobuje praskliny ani loupání vlivem teplotních rozdílů.

    5.2. Olej - nevýhody

    Je však třeba vzít v úvahu některé slabiny související s olejovým nátěrem parket. Olejované parkety jsou mnohem citlivější na nečistoty, protože pohlcují různé druhy látek a vytvářejí tak skvrny, které mohou na rozdíl od lakovaných parket vést k trvalému poškození povrchu. Olejované parkety se proto nedoporučují do kuchyní, koupelen, předsíní či místností, které jsou hodně využívané. Lidé, kteří mají domácí mazlíčky a malé děti, si je z tohoto důvodu neberou. Lakování parket je proces, který chrání, konzervuje a zvýrazňuje přirozený vzhled dřeva, ale takové parkety jsou mnohem méně odolné vůči čistícím prostředkům, proto by se měly čistit vlhkým, nikdy ne mokrým hadříkem. Také jej nečistěte abrazivními čisticími prostředky na bázi kyseliny.

    Olejované parkety jsou mnohem náročnější na údržbu než lakované, ale je pravda, že po estetické stránce je mnohonásobně předčí. Dilema, kterému čelíte, zní: Dáváme přednost vzhledu nebo jednoduché údržbě?
    Olejované parkety dávají prostoru nádech elegance
    Olejované parkety dávají prostoru nádech elegance

    6. Jak se provádí olejování parket?

    Natírání začíná přípravou podlahy, která se nejprve musí obrousit. Po obroušení speciálním nástrojem a následném odstranění všech zbytků (povrch musí být zcela rovný, čistý a suchý) se nanese zvolený druh oleje, který se pomalu vtírá do dřevěné podlahy bílým plstěným válečkem. Přebytečný olej, tedy to, co povrch při "nasycení" neabsorbuje, opatrně odstraňte a uschovejte pro pozdější použití. Hlavním pravidlem je opakovat postup, dokud povrch nepřestane nasávat olej. Když jsou parkety nasycené, práci jste zvládli úspěšně a můžete skončit. Jak dlouho budou parkety nasávat olej, přesněji kolik vrstev zvládnou, záleží především na druhu dřeva: měkké dřevo jako je smrk, borovice a modřín absorbuje tekutiny rychleji a tvrdší dřevo jako buk, jasan nebo dub pomaleji.

    Když se ujistíte, že povrch již nenasává olej, počkejte 24 až 48 hodin a poté vše, co na povrchu zůstane, odstraňte plstí. Nakonec papírovými kuchyňskými utěrkami odstraňte veškeré zbytky oleje.

    6.1. Pravidelná údržba

    Řada lidí se domnívá, že se olejování musí provádět každoročně. Není to pravda, i když fakt je, že postup by se měl každých pár let opakovat. Údržba je náročnější, než pokud se rozhodneme pro lakování. Olejování by se mělo provádět přibližně jednou za dva až tři roky. Vzhledem k tomu, že olej je zdravotně nezávadný, můžete to udělat sami, ale doporučujeme použití rukavic.

    7. Jaký olej na parkety použít?

    Olejování se vždy provádí přípravky na přírodní bázi. Nejčastěji se používá za studena lisovaný a rafinovaný lněný olej. Kromě lněného, lze na trhu najít i teakový, palmový, konopný a tungový olej, ale jejich použití v našich končinách není tak obvyklé. Olej při kontaktu s povrchem oxiduje, což vede k vytvoření ochranné patiny.

    8. Kolik stojí parketový olej?

    Na rozdíl od všeobecného přesvědčení není parketový olej tak drahý. Cena oleje na dřevěné povrchy se rovná ceně laku střední třídy. Rozhodujícím faktorem by tak neměla být cena, ale vzhled a způsob údržby.

    Pokud se rozhodnete nalakovat si parkety, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také parketáře a lakýrníky, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým

    DaiBau.cz

    Odborný článek 630
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Parkety?

    Máme 179 realizátorů v oblasti Parkety:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 179 realizátorů v oblasti Parkety
    9.5
    0

    Michal Tyc


    9.2
    0

    Tomáš Máj


    9.9
    0

    BALKAP, s.r.o.


    9.9
    0

    Ladislav Šimko


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena