V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Stavební dozor zajistí, aby vaše stavba proběhla hladce a bez problémů. Navíc vám ušetří spoustu peněz. Dozor je veden zejména z důvodů zajištění stavby dle projektové dokumentace a dle platných předpisů a norem. Co tato profese ve skutečnosti obnáší?
    Odborný článek 382
    12
    Máme 188 realizátorů v oblasti Stavební dozor:

    1. Kdy je potřeba stavební dozor a jak funguje?

    Stavební dozor v podstatě znamená provedení komplexní odborné kontroly na stavbě. Jinými slovy prověřuje a dohlíží na to, zda je stavba prováděna v souladu s projektovou dokumentací, na kterou jste obdrželi stavební povolení a dalšími příslušnými dokumenty a předpisy. Dobrý stavební dozor může ušetřit spoustu peněz, nervů a problémů a předejít chybám při výstavbě, které by dodavatelé a poskytovatelé služeb rádi zakryli. Především vás může ochránit sledováním a kontrolou vypočítaných a skutečně spotřebovaného množství materiálu a odvedené práce; může také velmi pomoci při vyjednávání s dodavateli. Dobrý odborník dokáže ušetřit až 30%, aniž by jakkoli ohrozil kvalitu stavby! Samozřejmě je nezbytné, aby se jednalo o osobu zcela nezávislou na všech zúčastněných stranách.

    Stavební dozor se většinou provádí dvakrát týdně, ale vše záleží na „balíčku“, který si vyberete, respektive na vzájemné dohodě. Pokud se rozhodnete pro možnost rozšířeného dohledu, bude to znamenat, že jeho povinností je docházet na stavbu třikrát - čtyřikrát týdně a samozřejmě tehdy, když dodavatelé nebo dělníci nahlásí nečekané komplikace. Návštěva by každopádně měla být na začátku a na konci každé fáze.

    12.jpg

    2. Dobré služby stavebního dozoru

    Pokud jde o stavební dozor, máte v zásadě dvě možnosti. Můžete zajistit pouze dodržování zákonného minima. Odborník bude v takovém případě staveniště obcházet jen tak často, jak je to nutné. Pokud však chcete kompletní a profesionální službu, kde bude stavba vašeho domu optimálně realizována v každém smyslu - to znamená s výběrem a montáží kvalitních materiálů, v konkrétním množství, vyjednáváním a najímáním dodavatelů a poskytovatelů služeb a obecně kontrolou nad všemi aspekty prací na stavbě, doporučujeme vybrat si rozšířenou službu. Kvalitní stavební dozor bude zahrnovat minimálně tyto činnosti:

    2.1. Pomoc při výběru dodavatelů

    Stavební dozor se přímo nepodílí na investičním nebo stavebním procesu, takže jejich práce spočívá „pouze“ v pozorování a dohledu, aniž by se jakkoli podíleli na práci. V důsledku toho prakticky neexistuje lepší spojenec pro investora, pokud jde o pomoc při výběru dodavatelů. Vzhledem k tomu, že dozor nemá skryté finanční zájmy nebo jakékoliv vazby s konkrétními dodavateli, bude vám schopen okamžitě poradit, který je podle daných parametrů nejlepší ve své kategorii. Měl také objektivně zvážit nabídky, které dostáváte na nákup materiálu a poskytování služeb, a okamžitě vyloučit nesmyslně vysoké nebo podezřele nízké ceny. Dobrý stavební dozor navíc ví, jak kontrolovat množství a ceny objednaných a použitých materiálů, což může přinést nemalé úspory.

    2.2. Kontrola výstavby a používaných materiálů

    Dozor bude důkladně sledovat, jak probíhá stavba. Bude také kontrolovat kvalitu provedení a materiálů a neustále prověřovat dodržování dokumentace pro stavební povolení a vedení stavebního deníku. Pokud se na stavbě vyskytne dilema, stavební dozor je jedním z těch, kteří svými dovednostmi, znalostmi a zkušenostmi pomůže najít nejlepší řešení. Kromě kontroly kvality konstrukce, materiálů a konstrukčních detailů prověří soulad instalace i požadované parametry a kvalitu instalovaných přístrojů a zařízení (pro vytápění, větrání, chlazení...).

    2.3. Kontrola rozpočtu

    Již jsme zmínili, že profesionální a svědomitý dozor může dobrým posouzením a řízením výstavby ušetřit nemalé finanční prostředky. Získáním, přezkoumáním a analýzou nabídek dodavatelů, pořízením materiálů a výběrem způsobů instalace může ušetřit spoustu peněz, aniž by došlo k ohrožení jakéhokoli prvku konstrukce. Tímto způsobem můžete dosáhnout zcela inovativních úspor při výstavbě základů, množství potřebné výztuže v betonu a mnoho dalšího.

    2.4. Koordinace dodavatelů

    V neposlední řadě je úkolem dozoru také koordinace všech dodavatelů na stavbě a organizace procesu výstavby. Bude připravovat plány, harmonogramy a termíny, volat a napomínat těm, kteří něco nestihli včas. Bude mít na starosti náklady, spotřebu materiálu, koordinovat plnění různých úkolů, které se plní současně a mnoho dalšího.

    3. Cena stavebního dozoru

    Základní dohled bude stát kolem 30.000Kč. Náklady na dohled činí obvykle 1-5% z celkové hodnoty investice.

    Stavební dozor pečlivě přezkoumá kompletní dokumentaci
    Stavební dozor pečlivě přezkoumá kompletní dokumentaci

     

    Odborný článek 382
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební dozor?

    Máme 188 realizátorů v oblasti Stavební dozor:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 188 realizátorů v oblasti Stavební dozor
    9.5
    0

    BAUSTUDIO, s.r.o.


    9.5
    0

    Heyworth Studio Architekti


    9.4
    0

    Architektonická kancelář Křivka


    9.6
    0

    Halové stavby s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena