V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Nejen ve stavebnictví, ale i v dalších příbuzných oborech (např. architektuře, interiérovém designu, krajinné plánování…) je pro zajištění hladkého průběhu všech prací nezbytné správné plánování a řízení projektů. V dnešní době se stále častěji potýkáme s časovým tlakem a finančními omezeními, takže inteligentní řízení je nesmírně důležité i u těch nejmenších projektů. Stavební projekty jsou složité a vysoce strukturované činnosti. Ať už se jedná o výstavbu nákupního centra nebo obytné budovy, každý projekt má mnoho součástí, které musí být vzájemně přesně sladěny. Řízení a plánování projektů ve stavebnictví má mnoho fází. Součástí komplexního projektu je mnoho pracovních procesů, od plánování až po realizaci.
    Odborný článek 173
    projektovy manazment
    Máme 188 realizátorů v oblasti Stavební dozor:

    1. Co znamená řízení projektů ve stavebnictví?

    Jako řízení projektů (projektové řízení, management projektů) se označuje podobor managementu, který se zabývá řízením realizace projektů. Plánování a řízení projektů ve stavebnictví je proces řízení stavebních projektů (všech prací a zakázek souvisejících se stavbou). Porovnáme-li řízení a plánování stavebních projektů s jinými typy projektů, je zřejmé, že existují určité podobnosti - plánování, cíle, termíny, příprava, realizace - ale plánování a řízení projektů ve stavebnictví končí dokončením stavby a kolaudací

    Vzhledem ke komplexnosti tohoto oboru je zřejmé, že práce ve stavebnictví vyžaduje široké znalosti a nekonvenční způsob myšlení. Stavební projekty obvykle zahrnují různá právní a technická omezení, která je třeba zohlednit.

    Plánování a řízení stavebních projektů zahrnuje také spolupráci s různými obory (architekty, inženýry, urbanisty, krajináři, designéry, úředníky…).

    2. Procesy strategického plánování a řízení ve stavebnictví 

    Plánování a řízení stavebních projektů vyžaduje širokou škálu dovedností, včetně schopnosti spolupracovat s různými profesními a odbornými profily, aby bylo možné úspěšně řídit projekt od návrhu až po výstavbu. Je důležité, aby manažeři stavebních projektů dodržovali zásady projektového řízení v každé fázi projektu.

    01.jpg
    Účelem všech přípravných prací je nastínit úkoly v rámci daného časového harmonogramu, zvážit milníky projektu a zdroje potřebné ke splnění těchto úkolů v rámci přiděleného rozpočtu

    3. Fáze projektu ve stavebnictví

    3.1 Studie proveditelnosti

    Nemůžete začít projekt, pokud nevíte, zda ho dokážete dokončit. Nejprve je třeba provést podrobnou analýzu, zda je projekt vůbec proveditelný. Jak to zjistíte? Studie proveditelnosti je dokument, který investorovi prokazuje, že projekt je finančně a ekonomicky proveditelný a udržitelný, takže si může být jistý, že odpovědné strany rozumí jeho požadavkům, splní je a projekt úspěšně dokončí. Studie proveditelnosti zvažuje technické, ekonomické, právní, provozní a další aspekty provedení prací, což vytváří silné argumenty pro nebo proti výstavbě.

    Pokud je projekt proveditelný a smysluplný, studie proveditelnosti umožní investorovi rozhodnout, zda přejít do další fáze prací nebo třeba vyčkat na lepší podmínky.

    3.2 Plánování

    Máte schválený projekt, tak co dál? Plánování je důležitou součástí řízení projektů. Vymezte úkoly v rámci harmonogramu, zvažte milníky projektu a zdroje potřebné ke splnění těchto úkolů v rámci přiděleného rozpočtu. Projekt by měl být transparentní, aby všichni zúčastnění věděli, jaké jsou jejich role. To zahrnuje podrobný popis nákladů, rozsahu, doby trvání, kvality a způsobu komunikace.

    V této fázi se sestavuje nejlepší dostupný tým spolupracovníků. Plánování projektu je proto pravděpodobně nejdůležitější fází projektového řízení. Některé dokumenty jsou nedílnou součástí této fáze:

    • Rozdělení prací: druhy prací v projektu
    • Plán řízení rizik
    • Harmonogram prací
    • Plán řízení rozsahu prací
    • Plán kontroly nákladů a rozpočet projektu
    Jakmile máte plán výstavby, který obsahuje všechny informace potřebné k řízení nákladů, rozsahu, rizik, času a dalších aspektů projektu, je čas na realizaci.

    3.3 Řízení realizační fáze výstavby

    Ve fázi realizace je třeba postupovat podle plánu výstavby a zohlednit změny a problémy, které mohou v průběhu stavby nastat. Bez ohledu na případné problémy musí být stavba dokončena ve stanoveném termínu a také v rámci všech ostatních parametrů.

    V této fázi je důležité, aby vedení projektu spolupracovalo se zadavatelem, všemi zúčastněnými stranami, klienty, úřady a pracovními týmy. Ti mají úkoly, které je třeba splnit, a vedoucí se musí postarat o řízení pracovní zátěže a přidělování zdrojů. V této fázi se připravují a vedou schůzky, vedou se jednotlivé záznamy a vypracovávají se nejrůznější zprávy a výkazy.

    02.jpg
    Monitorování a kontrola jsou klíčové součásti řízení projektů ve stavebnictví

    3.4 Monitorování a kontrola projektu

    Nemůžete vědět, jak váš projekt pokračuje, pokud nemáte možnost jej podrobně sledovat. To provedete v již zmíněných fázích projektu, přesto je kontrola stavebního projektu důležitou složkou, která výrazně ovlivňuje jeho řízení. Pokud chcete mít transparentní způsob sledování realizace projektu, musíte nastavit a měřit klíčové ukazatele výkonnosti pro kontrolu nákladů, sledování harmonogramu a kontrolu kvality. Pokud tyto ukazatele zůstanou dobré po celou dobu výstavby, je méně pravděpodobné, že se vám nepodaří projekt zvládnout. Proto byste měli být vždy flexibilní a komunikativní, abyste se mohli rychle přizpůsobit vznikajícím změnám. Jsou nevyhnutelné.

    Odborný článek 173
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební dozor?

    Máme 188 realizátorů v oblasti Stavební dozor:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 188 realizátorů v oblasti Stavební dozor
    9.7
    0

    Master Design s.r.o.


    9.4
    0

    KVABY ... KVALITNÍ BYDLENÍ S.R.O.


    9.2
    0

    ABRHAM | HAKL architektura


    9.5
    0

    ČEKONSTAV PRAHA s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena