V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Železobeton pro svislé a vodorovné spoje

    Tento článek si přečetlo více než 534+ uživatelů
    Pro každou zděnou konstrukci musí být provedeny svislé a vodorovné spojovací prvky, protože samotná cihla není dostatečně nosná. Přesněji řečeno, cihlová konstrukce musí být vyztužena železobetonem, protože cihla nese pouze svislé zatížení; vzhledem k vlastnostem samotného materiálu není cihla schopná odolat horizontální síle, jako je například zemětřesení. V případě zemětřesení tedy toto zatížení přebírají železobetonové svislé betonové vazby. Horizontální železobetonové spoje jsou však potřeba k překlenutí větších rozpětí, jako jsou ty nad okny a dveřmi, kterým se říká překlady.
    Odborný článek 534
    zelezo beton
    Máme 198 realizátorů v oblasti Betonování:

    1. Vyztužený beton nebo železobeton?

    Termín železobeton (zkratka od železový beton) není nejšťastnějším názvem, ani odborným termínem pro tento materiál. Železobeton totiž vůbec neobsahuje železo, ale ocel!  Železobeton je vlastně vyztužený beton, což je dnes prakticky veškerý používaný beton. To znamená, že do betonu jsou umístěny ocelové výztužné pruty, které přenášejí tahové zatížení. V praxi se však používají oba pojmy, a proto jsme je chtěli objasnit, abyste jim rozuměli, pokud se s nimi setkáte. Ať tak či onak, železobeton neboli vyztužený beton je jedním z nejuniverzálnějších a nejpevnějších stavebních materiálů s vynikajícími fyzikálními a mechanickými vlastnostmi.

    2. Kolik oceli je potřeba pro železobetonovou konstrukci?

    Kolik železobetonu je potřeba a jaký by měl být poměr mezi betonem a ocelovou výztuží, vypočítá přesně statik nebo společnost, která tento typ výztuže vyrábí. Je důležité, aby byly přesně určeny proporce a množství. Jen tak bude konstrukce stabilní, pevná, bezpečná a zároveň ekonomická. Pokud jsou ocelová výztuž a rozměry betonových vazeb stanoveny přibližně, může se stát, že stavba bude nestabilní (může se dokonce zřítit) nebo zbytečně plánujeme příliš silné a masivní vazby s velkým množstvím výztuže, což nejen zvyšuje náklady na stavbu, ale také přímo ovlivňuje statiku celého domu v důsledku zvýšené vlastní hmotnosti.

    Železobeton je neoddělitelnou součástí každé zděné konstrukce
    Železobeton je neoddělitelnou součástí každé zděné konstrukce

    3. Vodorovné a svislé spoje

    3.1. Svislé spoje

    Svislé spojovací prvky, tj. svislé vazby musí být provedeny ve všech rozích budovy, na volných stranách každého konstrukčního prvku, ve spojích všech nosných zdí a nad a pod otvory přesahujícími 1,5 m2. Svislé spoje nesmí být od sebe vzdáleny více než 4 m. Pokud je vzdálenost mezi nimi větší, musí být vloženy další vazby. Železobeton ve formě svislých vazeb přebírá vodorovná napětí způsobená zemětřesením a větrem a pouze částečné svislé zatížení budovy, protože je převážně přenášeno cihlami.

    3.2. Vodorovné spoje

    Když je železobeton ve formě stropních trámů, je nutné věnovat velkou pozornost výpočtu vzdálenosti mezi jednotlivými trámy, což je již známo jako statický výpočet. Síť (mřížka) závisí na zatížení a rozpětí nosníků. Horizontální železobetonové vazby mohou být také ve formě překladů přes okna a dveře; tyto překlady nemohou být cihlové a měli by být obloukové.
     
    Vazby vytvářejí prvky, které jsou navzájem fyzicky propojeny. Vertikální i horizontální vazby musí být navzájem pevně a stabilně spojeny. Mezi nimi je vždy výplň, kterou je zpravidla cihlová stěna a železobeton. Cihly musí být také dobře spojeny.

    4. Jak jsou vyztuženy svislé a vodorovné spoje?

    Svislé a vodorovné spoje jsou vyztuženy podle daného projektu. Svislé vazby musí být vyztuženy tyčemi v betonu. Průměrně jsou na jedno spojení použity 4 tyče. Spoje se nalévají z betonu, pro který je nejprve připraveno bednění. Lze však použít i bednicí (duté) cihly, které se obvykle kupují hotové. Bednicí cihly jsou většinou vyrobeny z izolačního materiálu. Použití těchto cihel šetří dost času, neboť nemusíte vyrábět na staveništi každou zvlášť.

    Zesílit se musí samozřejmě i vodorovné vazby. Jsou vyztuženy podélně a příčně, přičemž výztužné tyče jsou spojeny třmínky. Do připraveného bednění se vloží výztuž a poté se nalije beton. Je třeba dbát na to, aby podélné a příčné části výztuže vyčnívaly ze konstrukce nejméně 70 cm.

    V každém případě vřele doporučujeme, abyste se vyvarovali tyto práce provádět svépomocí, pokud nejste stavitel z povolání. Nejen kvůli nákladům, které se výrazně zvýší, pokud bude nutné vše přestavět nebo zbourat, ale především kvůli bezpečí vaší rodiny. Mějte na paměti, že plánování a návrh celé budovy, včetně těchto železobetonových spojů ve struktuře budovy, musí provádět statik, projektant nebo architekt, který bude vědět jak a co počítat a rozvrhnout.

    Pokud se rozhodnete pro tento typ stavebních prací, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a stavební firmy, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 534
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Betonování?

    Máme 198 realizátorů v oblasti Betonování:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 198 realizátorů v oblasti Betonování
    8.8
    0

    Milan Dušák


    10
    1

    Tomáš Konečný


    9.2
    0

    Martin Friček


    9.8
    0

    KOREPO spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena