V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Pohledový beton: cena pemrlovaného, leštěného, vymývaného a broušeného betonu

    Tento článek si přečetlo více než 2669+ uživatelů
    Beton byl vždy jedním z hlavních stavebních materiálů a v poslední době se stále více používá jako viditelný dekorativní prvek moderních staveb. Dekorativní beton zdobí mnoho hotelů, barů, galerií, obchodů, ale i rodinných domů. Jeho předností jsou četné možnosti zpracování, tedy způsoby, jak může dotvářet vzhled interiéru i exteriéru. Vybrat si můžete beton štokovaný (pemrlovaný), broušený, vymývaný nebo leštěný.
    Odborný článek 2669
    Dekor beton
    Máme 194 realizátorů v oblasti Betonování:

    1. Druhy pohledových betonů

    Pohledový beton je označení pro viditelný povrch betonové konstrukce. Pohledových betonů je vícero druhů, z nichž každý je vhodný pro jiný objekt nebo prostor. Některé z dekorativních betonových podlah se vyrábějí přímo na stávajícím podkladu, některé typy však vyžadují speciální druh. V podstatě existují dva typy tohoto stavebního prvku: první je ten, který se vyrábí broušením a leštěním stávající betonové desky, čímž se povrch ztenčuje a zjemňuje, a druhý je ten, který se vyrábí nánosem tenčí vrstvy betonu na existující podklad.

    2. Vymývaný beton

    Vymývaný beton se osvědčil zejména jako typ podlahy do interiéru i exteriéru. Je to dekorativní typ betonu, který se získává tzv. vymýváním, tedy odstraněním tenké vrstvy povrchu. Tímto způsobem je vlastně zdůrazněna struktura a textura kameniva, které se samo o sobě stává dekorativním prvkem. Zhotovení takové podlahy vyžaduje synchronizaci betonáže a povrchové úpravy, která se provádí ihned po instalaci. Jak na to? Betonová deska se nalije postupně na povrch určité plochy. Při následném zatvrdnutí betonu do určité míry (ne úplném) se povrch upraví tak, že se hladká vrstva betonu sloupne natlakovanou vodou a kamenivo zůstane odkryté. Při této práci je velmi důležité respektovat časový harmonogram, protože beton lze vytvrdit pouze do určitého bodu, jinak jej již nelze zpracovat! Nakonec se dělá impregnace, která jej ochrání před povětrnostními vlivy a opotřebením.

    Vymývaný beton je ve veřejném prostoru velmi běžný, protože vypadá opravdu pěkně a má všechny potřebné vlastnosti - je odolný a neklouže. Konečný vzhled vymývaného betonu se získá přidáním různých prvků, jako jsou pigmenty a minerály, cement a granulát.

    3. Leštěný beton

    Leštěný beton se vyznačuje mimořádnou estetikou a kvalitou. Zdobí mnoho veřejných budov a povrchů, protože spousta designérů je díky četným vynikajícím vlastnostem zvýhodňuje oproti jiným podlahovým krytinám. Jedním z nich je mimořádná životnost. Broušení a leštění odstraní vrchní vrstvu betonu a zbývající povrch se poté napustí speciálními prostředky. Výhodou leštěného betonu je, že brání rozvoji alergenů, bakterií a plísní. Leštěný beton nevyžaduje velkou péči, kromě občasné obnovy impregnace každých pár let.
    Možnosti leštěného betonu jsou znásobeny tím, že lze měnit jeho konečný vzhled. Jedinou podmínkou je, že si musíte zvolit barvu pojiva a druh a velikost kameniva ještě před instalací. Broušením se kamenivo zviditelní natolik, že se nakonec získá podlaha podobná terazzu. Nakonec následuje finální zpracování do plného lesku. Před použitím je leštěný beton chráněn ještě hloubkovou impregnací.

    Leštěný beton je nejčastěji používaným materiálem pro veřejné budovy
    Leštěný beton je nejčastěji používaným materiálem pro veřejné budovy

    3.1. Jaký je rozdíl mezi vymývaným a leštěným betonem?

    Vymývaný beton (připomíná terazzo) se vyrábí jako podlahová krytina a pokládá se na betonový povrch v tloušťce cca 2 cm. Leštěná betonová podlaha a železobetonový podklad se brousí a leští na místě. Betonový základ je tedy v tomto případě konečná podlaha. Při výrobě leštěného betonu se jako podklad použije i stávající deska, nic se na ni nepřidává, ale odstraní se povrchová vrstva. Hloubka broušení, tj. jaká vrstva se odstraní, závisí na přání zákazníka; zda chce, aby bylo kamenivo více nebo méně viditelné. Beton také může vypadat jednotně, jednobarevně a monoliticky, bez jakýchkoli přísad.

    4. Pemrlovaný beton

    Pemrlování je mechanická povrchová úprava viditelných ploch betonu. Plochy se upravují údery kladivem opatřeného pracovní čtvercovou plochou s kovovými jehlany - tzv. pemrlicemi. Pemrlovaný (též štokovaný) beton je považován za ideální pro venkovní povrchy. Touto úpravou cement i kamenivo zdrsní, a proto výsledný zrnitý povrch vypadá skvěle, je kvalitní a hlavně neklouže. Nakonec se i impregnuje, aby byl co nejodolnější.

    Štokovaný beton je vhodný na veřejná prostranství - náměstí, chodníky, cesty, parky, přístupy k obchodním a sportovním centrům i na všechna podobná místa vystavená každodennímu používání, zátěži a povětrnostním vlivům. Tento typ betonu se snadno udržuje, protože se čistí běžnými způsoby; důležité je pouze to, aby se jeho impregnace každých pár let obnovovala. Hloubková impregnace jej chrání před smogem, usazeninami, sněhem a solí.

    5. Broušený beton

    Podlaha z broušeného betonu je ideální i pro venkovní povrchy, zejména protože má protiskluzové vlastnosti; vyrábí se stejně snadno jako leštěný beton s tím, že finální povrch broušeného betonu není zcela hladký. Mnohem důležitější je hloubková impregnace, která ho chrání před promrzáním.
    Broušený beton se vyrábí na železobetonové desce, která musí mít určitou tloušťku a měla by být strojně leštěná. Připravená deska se dále po etapách brousí do určité hloubky. Jak moc, záleží na tom, jak viditelné má být kamenivo. Při provozu se používají těžké brusky a jiné stroje. Takto upravená podlaha se ve finále stává povrchem, který v exteriéru působí monoliticky a kompaktně a poskytuje odolnost a dlouhou životnost.

    6. Microtopping beton

    Dekorativní cementová stěrka microtopping je směs tekutých polymerů a speciálně zušlechtěného cementu. Díky tekutým polymerům má tento materiál zcela unikátní vlastnosti - je elastický, přilnavý, odolný a bezespárový. V podstatě je tento beton umělou směsí, která se nalije přes potěr. Protože je vysoce přilnavý, přilne ke každému typu podkladu a materiálu. Microtopping lze použít na vnější i vnitřní povrchy. Nemusí být nutně ploché, protože se bez problému váže i na svislé plochy. Jak bude vypadat po dokončení záleží na zákazníkovi. Existuje celá řada barev a odstínů a také způsobů zpracování, které docilují vzhledu vymývaného, opotřebovaného nebo leštěného betonu.

    7. Nátěry betonu, zvenku

    Dekorativní beton vyžaduje údržbu, aby si zachoval svou kvalitu a vzhled co nejdéle. Preventivní nátěry na beton prodlužují životnost exponovaných povrchů, protože chrání před atmosférickými vlivy, vlhkostí, mikroorganismy, plísněmi a kyselinami. Nátěry mohou být hydroizolační, voděodolné, základní apod.

    8. Dekorativní beton - cena

    8.1. Vymývaný beton - cena

    Kolik stojí vymývaný beton? Vymývaný beton stojí 320 - 350Kč / m2.

    8.2. Leštěný beton - cena

    Kolik stojí leštění betonu? Cena leštění je 50 - 90Kč / m2.

    8.3. Štokovaný beton - cena

    Kolik stojí štokovaní betonu? Cena štokování se pohybuje od 80 - 110Kč/m2.

    8.4. Diamantové broušení betonu - cena

    Kolik stojí broušení betonu? Cena broušení betonu se pohybuje kolem 140Kč / m2.

    8.5. Microtopping beton - cena

    Kolik stojí dekorativní microtopping beton? Cena tohoto typu zpracování je 1000 - 1200Kč / m2.
    Pokud se rozhodnete pro beton, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.
    Váš tým,
    Daibau.cz

     

    Odborný článek 2669
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Betonování?

    Máme 194 realizátorů v oblasti Betonování:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 194 realizátorů v oblasti Betonování
    9.8
    0

    Martin Tomis


    10
    1

    Tomáš Konečný


    9.6
    0

    AlfaPro - Ing. Jiří Musil


    9.7
    0

    STREKON A-Z, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena