V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Železobeton - výroba a cena

    Tento článek si přečetlo více než 1896+ uživatelů
    Železobeton je jedním z nejpoužívanějších materiálů ve stavebnictví. Často se používá pro stavbu komerčních, průmyslových a vícebytových budov a někdy také pro rodinné domy. Jeho použití však není oblíbené pouze dnes, beton se používá již od dob starých Římanů. Pevnost betonu je hlavním faktorem určujícím cenu. Na rozdíl od jiných stavebních materiálů se beton snadno tvaruje, což je pravděpodobně důvod, proč dosáhl vysokého stupně využití.
    Odborný článek 1896
    betonovy dum
    Máme 196 realizátorů v oblasti Betonování:

    1. Písek a betonová směs

    Na rozdíl od dřeva, skla nebo kovu je beton uměle vytvořenou směsí různých materiálů. Beton se skládá z pojiva (kterým je obvykle cement), plniva resp. kameniva (kterým může být písek a štěrk) a vody. K tomuto základnímu složení lze přidávat chemické nebo minerální příměsi a různé přísady, která zlepšují vlastnosti betonu.

    Až 75% betonové směsi tvoří kamenivo. Následuje cementový kámen, směs cementového prášku a vody, která tvoří 25% tohoto slepence. Ostatní příměsi se do betonové směsi přidávají v menším množství v závislosti na množství primární směsi. I když je však množství přísad menší, chemické i minerální přísady výrazně zlepšují vlastnosti betonu.

    Minerální agregát zlepšuje soudržnost betonu, snižuje teplotu hydratace betonu a zabraňuje smršťování betonu. Zrnitost kameniva také ovlivňuje vlastnosti. Velikost zrn však obvykle nepřesahuje 16 až 32 mm. Cementový kámen má také významný vliv na vlastnosti betonové směsi, protože spojuje zrna minerálního kameniva a vyplňuje dutiny ve směsi.

    1.1 Cena písku

    Kolik stojí betonový písek? Cena písku závisí především na jeho zrnitosti resp. velikosti zrn. Pro jemné povrchy, jako jsou potěry a vyrovnávací hmoty, se používá písek o zrnitosti 0-8 mm. Pro betonové desky se používají granule do 16 mm. Pro hrubý beton a základy se používá písek do tloušťky 32 mm. Cena písku závisí také na dodavateli a vzdálenosti jeho skladu od místa stavby. Za písek zaplatíte v průměru 500 až 700Kč /m3.

    2. Značka betonu a další vlastnosti

    Typy betonu se liší také podle různých vlastností, z nichž nejdůležitější jsou hmotnost, třída, modul pružnosti, odolnost proti chladu, odolnost proti opotřebení atd. Má-li konstrukce dosáhnout dlouhé životnosti, je nutné zajistit, aby měl beton vynikající vlastnosti.

    Pevnost betonu umožňuje hrát si s tvary   zdroj: archpart.com
    Pevnost betonu umožňuje hrát si s tvary

    2.1 Hmotnost betonu

    Beton lze nejprve rozdělit podle objemové hmotnosti na lehký, obyčejný a těžký. Podle použití se rozlišují betony pro stavebnictví, hydraulické betony, speciální betony atd.

    2.2 Vysychání a vytvrzování betonu den po dni

    Vlastnosti betonu jsou mimo jiné ovlivněny vytvrzováním betonu a zejména prostředím, ve kterém beton vytvrzuje. Vytvrzování betonu je obvykle úspěšné, pokud je relativní vlhkost ovzduší vyšší než 80% a pokud je okolní teplota dostatečně vysoká. Vlhkost betonu lze zajistit také zavlažováním betonu. Jaká je pevnost betonu po několika dnech? Beton je po 24 hodinách pochozí, ale své návrhové pevnosti dosahuje až po 28 dnech. Nosné prvky a betonové desky musí zůstat podepřeny bedněním až do dosažení návrhové pevnosti!

    2.3 Značení betonu

    Dříve se beton označoval velkým počátečním písmenem slova beton tedy „B“ a číslem (např. B20) určující pevnost daného betonu v tlaku v MPa po 28 dnech stáří betonu. Takto označený beton vyhovuje pevnosti v tlaku 20MPa.  Dnes se již podle nových evropských norem používá pro označení betonu písmeno „C“, které je počátečním písmenem anglického slova Concrete (česky jednoduše beton). Za označením „C“ přibyly dvě číslice oddělené lomítkem (např. C 16/20). První číslo udává pevnost betonu v tlaku stanovenou na válci a druhé číslo udává pevnost betonu v MPa stanovenou na krychli. Běžný beton má hodnoty do 50MPa. To znamená betony do třídy C50/60 včetně.

    3. Výztužné sítě pro železobeton

    Pevnost betonu v tahu lze zvýšit použitím výztuže. Když se řekne výztuž (armatura), vybaví se nám především ocelové pruty, ale existují i jiné typy výztuže. Existuje např. hladká a žebrovaná výztuž, která lépe splývá s betonem. Kromě toho je zde také síťová výztuž do betonu a výztuž BI, která se skládá ze dvou prutů z vysoce kvalitní oceli.

    Dnes však lze pevnost betonu výrazně zvýšit přidáním ocelových (nebo jiných kovových), skleněných nebo organických vláken do cementového pojiva. V tomto případě tvoří tato jemná vlákna výztuž betonu.

    Zalití armatury betonovou směsí
    Zalití armatury betonovou směsí

    4. Betonárna

    Kvalita betonu je velmi závislá na správné přípravě. Betonovou směs si můžete připravit sami, ale pro větší množství se doporučuje nechat si beton dodat z betonárny. Betonárny (lidově betonárky) mohou dodávat všechny typy betonových směsí, které zaručeně splní požadavky projektu. Objednat si můžete od 0,2 m3 až po 100 m3 a více betonu. Betonárny také nabízejí odborné poradenství.

    5. Beton - cena

    Kolik stojí beton? Cena m3 betonu velmi závisí na kvalitě nebo značce. Vezmeme-li příklad betonu C 25/30 s běžnými vlastnostmi, cena se pohybuje kolem 1300Kč /m3 bez DPH. Pokud připočteme výztuž a práce, cena se vyšplhá ke 2600Kč/m3.

    Beton je oblíbeným materiálem pro moderní minimalistickou architekturu.
    Beton je oblíbeným materiálem pro moderní minimalistickou architekturu
    Odborný článek 1896
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Betonování?

    Máme 196 realizátorů v oblasti Betonování:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 196 realizátorů v oblasti Betonování
    9.7
    0

    Klika & Dvořák, s.r.o.


    9.6
    0

    ABS - stavební společnost s.r.o.


    10
    1

    Tomáš Konečný


    9.5
    0

    Tesařství v Ústí


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena