V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Moderní krby na dřevo nebo pelety

    Tento článek si přečetlo více než 791+ uživatelů
    V chladných zimních dnech by si snad každý přál sednout si vedle vyhřátého krbu a sledovat skotačivé plamínky. Krby jsou navíc velmi praktickým způsobem vytápění. Možná proto se dají sehnat v mnoha různých velikostech, barvách, materiálech, tvarech apod. Nesmí se však zapomínat na technické a bezpečnostní pokyny. Proč se domníváme, že krby na dřevo nebo pelety jsou pro vás to pravé řešení? Na tuto otázku zkusíme odpovědět v následujícím článku.
    Odborný článek 791
    Rodina u krbu
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    1. Moderní krby

    Krb byl vždy považován za srdce každého domova. Tlumené praskání a plápolání ohně vytváří kouzlo, které snad v každém člověku probouzí pocit klidu a vyvolává dobrou náladu. Proto není divu, že krby nikdy nevyšly z módy. Změnily se pouze tvary, materiály, styl a vkus lidí.

    Výběr krbu však není jednoduchý, právě kvůli tak široké nabídce možností, které přináší nové technologie a způsoby vytápění. Zákazníci si často ani neuvědomují všechny detaily nevyhnutelně související se správným a bezpečným provozem. Když se rozhodnete, že krb je přesně to, co ve svém domě chcete, bylo by nejlepší vše nejprve probrat s odborníky. Dodavatelé a výrobci ve svých prodejnách obecně nabízejí bezplatné rady a informace.

    Krb byl odnepaměti středobodem domova našich předků
     Krb byl odnepaměti středobodem domova našich předků

    2. Design moderních krbů

    Kromě toho, že je krb používán k vytápění, je stále více považován za estetický prvek a místo společenských aktivit. Je tak velmi důležité, kde bude umístěn, jaký bude mít tvar a z jakého materiálu bude vyroben. Krb byste tedy měli postavit tam, kde se chystáte trávit nejvíce času s rodinou a přáteli. Váháte-li mezi umístěním do své malé pracovny nebo do velkého obývacího pokoje, rozhodně zvolte obývák. Kolem krbu pak rozmístěte pohovky, křesla, sedací soupravy, stoly, pulty, koberce - zkrátka vše, co vaše prostředí udělá žádanější a atraktivnější. Krb je často doprovázen policí nebo mřížkou, zejména pokud rádi sedíte přímo u něj. Potřebujete také místo na palivové dříví, nejčastěji postačí zásoba na jeden den vytápění.

    Z jakých materiálů může být krb vyroben? Může být omítnut, obložen cihlami, keramickými dlaždicemi nebo kamenem. Nezapomeňte, že je zapotřebí jej sladit se zbytkem domu, aby nepůsobil jako „pěst na oko“.

    Prosklené krby jsou oblíbeným moderním řešení. Ač to tak nevypadá, jsou ve skutečnosti velmi bezpečné. Dvířka i nosný rám jsou zpravidla vyrobeny z ocelových profilů tloušťky 3-5mm. Součástí dvířek je v případě potřeby posuvná klapka sloužící k regulaci přívodu vzduchu. Umístění pantů je nejčastěji volitelné.

    Nejdůležitější část krbu je kupodivu komín. Bez dobré cirkulace vzduchu oheň nehoří, energetická účinnost je nižší a hromadí se více sazí. Z tohoto důvodu je nesmírně důležité, aby byl komín pravidelně čištěn. Čištění komína se provádí minimálně jednou za rok a musí ho provést profesionální a kominík. Pravidelným čištěním se vyhnete mnohým problémům s krbem i se samotným komínem. Kromě čištění by nemělo být opomíjeno ani umístění komína, jeho rozměry a tvar komínového krytu.

    Doporučujeme, abyste se ohledně všech těchto technických a bezpečnostních otázek obrátili na odborníky. Rozhodnutí vám určitě usnadní 3D animace, která vám napoví, jak bude krb ve vašem domě vypadat.

    3. Instalace krbu

    Krásný vzhled vám nebude k ničemu bez profesionální a kvalitní instalace, díky které se vyhnete téměř všem nebezpečím. Hodně závisí na výběru vhodných materiálů a schopného mistra. K instalaci krbu se používá šamot, žula, mramor, dřevo nebo cihly. Je důležité, aby zvolený materiál byl dobrým tepelným akumulátorem, tedy měl by nasávat teplo a pomalu jej uvolňovat do prostoru. Krbové vložky zvyšují účinnost otevřeného krbu. Lze je také dodatečně namontovat na stávající krby.

    Kromě instalace krbu (krbové vložky) je také nutné chránit prostor před popelem a různým druhům poškození. Proto je třeba nejprve nainstalovat základnu a přípojku přívodu vzduchu. Poté následuje instalace krbové vložky a připojení ke komínu. Nakonec je krb vyzděn tak, aby vypadal jako komora. V případě potřeby lze instalovat potrubí pro cirkulaci horkého vzduchu do dalších místností. Na závěr se krb obloží požadovanou povrchovou vrstvou nebo dekoračním materiálem.

    3.1. Kazety na krby na dřevo a pelety

    Krbová vložka je v podstatě kovová konstrukce krbu. Je, dá se říci, jeho srdcem. Výběr těchto vložek na trhu je opravdu velký a prakticky se nemůže stát, že si nevyberete. Krby ze šamotu, vermikulitu a podobných materiálů jsou jen některé z variant. Z bezpečnostních důvodů mají téměř všechny krbové vložky nástavec pro externí přívod vzduchu, který umožňuje správné spalování. K mání jsou také vložky s přirozenou konvekcí a vestavěné ventilátory.

    Důrazně doporučujeme instalaci krbu nechat na odbornících
    Důrazně doporučujeme instalaci krbu nechat na odbornících

    4. Moderní krby na dřevo

    Moderní krby jsou skvělým řešením pro ty, kteří jsou nuceni neustále štípat dřevo, a chtěli by nějak modernizovat celý topný systém. U teplovodních krbů je teplo přenášeno vodou soustavou trubek do radiátorů. Tímto způsobem lze vytápět všechny místnosti v domě. Abyste si vybrali nejlepší krb, tedy ten, který nejlépe vyhovuje požadavkům budovy a vašim přáním, musí být vypočítána velikost prostoru, tepelná izolace, vystavení slunci a zohlednění klimatických vlivů.

    5. Krby na pelety

    Tyto krby fungují na stejném principu jako ty na dřevo. Nicméně právě kvůli peletám mají tyto krby mírnou výhodu, protože se snadněji shání i skladují. Pelety zabírají méně místa, protože se prodávají stlačené v pytlích. Pokud váháte mezi krbem na dřevo nebo na pelety, rozhodněte se, podle místa, které máte k dispozici na skladování a podle toho, jaké palivo se lépe shání ve vašem bydlišti.

    Moderní krbová vložka se zásobníkem na palivové dřevo
    Moderní krbová vložka se zásobníkem na palivové dřevo

    6. Krby nebo krbové kachle na dřevo nebo pelety

    Krbové kachle na dřevo nebo pelety mají malá roztomilá okénka, kterými je vidět oheň. Taková kamna vyhřívají prostor přímým vytápěním a přirozenou konvekcí a od krbů je odlišuje to, že je lze použít i k přípravě pokrmů. Dělají se ve všech velikostech, tvarech, výkonu a mohou mít různá obložení. V závislosti na požadovaném stylu si vyberte klasický, tradiční nebo moderní. Některé mají také vestavěné trouby. Tyto kachle se velmi snadno instalují - stačí je vhodně připojit ke komínu / kouřovodu.

    6.1. Sporák na dřevo

    Pamatujete si sporák, na kterých naše babičky vařívaly a kočky si sedali poblíž, když se chtěli ohřát? Věřte tomu nebo ne, fakt je, že v těchto letech je stále více vyhledáván! Slouží k vaření, pečení a vytápění. Snadno vytopí větší prostor. Vybírat můžete z různých tvarů, barev, velikostí varných desek a trub, stejně jako z vnějšího obložení z keramiky nebo přírodního kamene.

    Sporák na dřevo je velmi atraktivní, ale také užitečnou součástí interiéru
     Sporák na dřevo je velmi atraktivní, ale také užitečnou součástí interiéru

    Pokud se rozhodnete instalovat krb, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 791
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Krby?

    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby
    9.3
    0

    Olejník - Jurajda, s.r.o.


    9.5
    0

    Liška Servis


    9.5
    0

    PŠ STAV, s.r.o.


    9.4
    0

    Bronislav Slabý


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena