V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Mnozí by asi souhlasili s tvrzením, že krby lze považovat za skutečný tradiční způsob vytápění v našich končinách. Nejedná se jen o topné těleso. Máme je spjaté se silnými emocemi. Praskání dřeva uklidňuje, evokuje domáckou atmosféru a pocit bezpečí. Mezi Čechy najdeme jen málo lidí, kteří by si nepřáli mít krb ve svém domově.
    Odborný článek 262
    Krby na polena
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    1. Krby na dřevo mají mnoho výhod

    Když mluvíme o krbech na dřevo, máme na mysli vlastně ty s integrovanou krbovou vložkou. Takové prvky nabízejí mnoho výhod. Jedním z nejviditelnějších je, že vytvářejí domáckou a přívětivou atmosféru a také pocit tepla a útulnosti. Chladné zimní večery jistě zmíní pití čaje na pohovce vedle plápolajícího ohniště. Krby na dřevo mají navíc další, funkční výhody. Jedná se vlastně o celý systém, který slouží k rovnoměrnému vytápění prostoru, neboť teplo vyzařují ve třech stupních: nejprve dochází k přímému ohřevu přes sklo, poté k ohřevu teplým vzduchem z větracích otvorů, a nakonec díky sálání, které se ze spalovací komory přenáší do okolí. Pro stavbu, instalaci nebo rekonstrukci krbu se rozhoduje stále více lidí, neboť jeho používání může výrazně snížit náklady na vytápění. Toto není zanedbatelné, protože všechny ostatní zdroje energie jsou výrazně dražší, a navíc neustále zdražují.

    Díky teplu, které je přenášeno sáláním z krbové vložky do místnosti, zůstává v místnostech teplo ještě několik hodin poté, co oheň přestane hořet.

    Krb je také krásným architektonickým prvkem, který prostoru dává výrazný charakter. Při návrhu můžete volit mezi různými materiály a tvary, pohrát si můžete i s výběrem místa v interiéru. Pěkný krb celý prostor zkrášlí, zušlechtí a obohatí.

    2. Vytápění prostor krbem na dřevo

    2.1. Krby mají různé tepelné výkony

    Krby na dřevo mohou sloužit jako pomocná topná zařízení. Topný výkon krbů na dřevo se obecně pohybuje mezi 5 a 15 kW a některá výkonnější zařízení dosahují ještě vyšších hodnot. Jak efektivně bude krb na dřevo vytápět, závisí nejen na jeho výkonu, ale také na místě, kde je umístěn, a ještě více na typu objektu. Moderní, vysoce energeticky účinná výstavba budov se snaží o minimální tepelné ztráty, což umožňuje i jednotlivým krbům s nižším tepelným výkonem uspokojivě vytopit větší prostor. To se samozřejmě netýká starších domů se špatnou tepelnou izolací, případnými tepelnými mosty a neutěsněnými okny a dveřmi. V kvalitní zateplené novostavbě se pro tzv. obytnou plochu cca 50 m2, která zahrnuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň, obvykle doporučují krby o něco nižších výkonech: od 5-7 kW. Pro plochu větší než 50 m2 se doporučují větší a výkonnější systémy.

    2.2. Umístění je velmi důležité

    Kromě velikosti místnosti je důležité i umístění krbu v ní. Ideální poloha pro je samozřejmě co nejdále od oken a dveří a co nejblíže středu, protože tak se nejrychleji a nejvíce vytopí celá místnost rovnoměrně. Protože však půdorys s krbem uprostřed často není nejpraktičtějším řešením, umisťují se často ke stěně naproti vchodu. V tomto případě je nejlepší umístění krbu uprostřed delší strany, co nejdále od všech vnějších prvků.

    01.jpg
    Aby krb vytápěl místnost rovnoměrně, musí být umístěn co nejblíže jejímu středu

    3. Krby na dřevo: různé typy

    3.1. Otevřené a uzavřené krby

    Typů, druhů a modelů krbů na dřevo je na trhu opravdu nespočet a každý si může najít ten pravý. V první řadě si můžete vybrat mezi otevřenou nebo uzavřenou variantou. Otevřený krb znamená, že jeho topeniště není uzavřeno sklem, takže mezi ohněm a zbytkem místnosti není žádná bariéra. Autentičtější a kouzelnější pocit je samozřejmě s otevřeným krbem, kde je kontakt s ohněm přímější. Po všech stránkách je samozřejmě bezpečnější ohniště uzavřené, které zabraňuje vypadávání uhlíků z ohniště a vzniku požáru. Máte-li děti nebo domácí mazlíčky, není o čem přemýšlet.

    3.2. Vestavěný krb na dřevo

    Nejčastější variantou jsou klasické, vestavěné krby, upevněné na konkrétním místě, bez možnosti přemisťování. Proto je třeba jejich instalaci předem detailně naplánovat a navrhnout, a také určit, zda jako palivo poslouží polena nebo biomasa. Existují i ​​varianty, které využívají bioetanol nebo biologicky rozložitelná paliva. Krb, který spaluje např. bioetanol, nepotřebuje komín. Takový model má nádrž, do které můžete nalít až 4 litry paliva, což zajišťuje asi 4 hodiny chodu. Jeho velmi důležitou vlastností je to, že dokáže být mobilní a nezávislý.

    02.jpg
    Uzavřený krb na dřevo je bezpečnější

    3.3. Krb na míru nebo hotový prvek?

    Když se rozhodnete pro koupi krbu, můžete si vybrat krb na míru nebo nějaký z nabídkového katalogu. Krb na míru se snáze instaluje v nové výstavbě, protože jeho velikost, provedení, montáž a umístění se plánuje již při projektování domu. Lze tak projektovat všechna potřebné instalace, což je u starších objektů často obtížnější. Krby z katalogu jsou typizované, tedy standardní modely, a jako takové se snadněji instalují a aktivují, i když jejich vlastnosti nelze libovolně ani dodatečně měnit - jsou zkrátka takové, jaké jsou.

    Krby na zakázku jsou samozřejmě dost dražší než ty prefabrikované

    3.4. Kombinované krby

    Tento typ zařízení s horkovzdušným zásobníkem umožňuje rychlé vytopení prostoru. Kombinované krby vydávají teplo ještě několik hodin po uhašení ohně. Kombinované krby na dřevo jsou všestranné, a proto jsou vhodné pro ty, kteří preferují moderní, dynamický životní styl.

    4. Krby na dřevo - cena

    Cena teplovzdušného vestavného krbu na dřevo s ocelovou komorou a integrovaným systémem cirkulace vzduchu se pohybuje mezi 20.000 a 35.000Kč. Instalace krbu obvykle trvá 2-4 pracovní dny v závislosti na velikosti a složitosti systému.

    Odborný článek 262
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Krby?

    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby
    9.7
    0

    ATC industry trade moravia s.r.o.


    9.2
    0

    Jaroslav Čuchta


    9.4
    0

    REKOBYT


    9.4
    0

    R.A.S. Beroun CZ s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena