V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Šamotové cihly a šamotové desky pro krby

    Tento článek si přečetlo více než 3498+ uživatelů
    Krby se často používají jako hlavní zdroj vyhřívání v domácnosti. Ať už se jedná o klasické cihlové krby, o krbovou pec či kamna s krbovou vložkou, nejdůležitější součástí pro tento typ topení je šamot. Šamotové cihly a desky výborně akumulují teplo a pomalu ho vydávají do prostoru.
    Odborný článek 3498
    Samotove cihly
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    1. Šamot a šamotové cihly pro zděná topeniště

    1.1. Použití šamotu

    Krbové vložky jsou podobné jako kamna, ale oproti nim jsou krbové vložky obezděné a vytvářejí tak zajímavou kombinaci mezi otevřeným klasickým krbem a krbovými kamny. Špatný materiál způsobí neefektivitu vytápění. Doporučuje se, aby byla vložka vyzděna ohnivzdornými cihlami vyrobenými z hlíny a speciálně určenými pro toto použití. Požárně odolných vlastností pecí nebo šamotů pro pece nebo komíny se dosahuje procesem extrakce.

    1.2. Vlastnosti šamotu

    Šamot, ze kterého se vyrábějí cihly pro krby, se používá pro zděné krby, kouřovody, dále pro obložení krbů, kamen, kachlí a otevřených krbů. Ze šamotových cihel je možné postavit větší akumulační krby, protože zajišťují optimální akumulaci tepla. Prakticky to znamená, že poskytuje postupné, rovnoměrné a konstantní vytápění okolního prostoru. Velmi důležitou vlastností šamotu je, že vyzařuje teplo ještě dlouho po uhašení ohně.

    2. Šamotové cihly

    Šamotová cihla pro krb je jedním z nejlepších materiálů, které můžete najít. Šamot se používá ke stavbě krbů, protože nejlépe akumuluje teplo. Jak oheň hoří, v krbu se hromadí teplo a šíří se do jeho stran. Když se všechny povrchy zahřejí stejně, teplo se začne šířit po místnosti a tento proces bude pokračovat, i když je oheň uhašen. Šamot tímto způsobem zvyšuje využitelnost nahromaděné energie krbové vložky. Speciální způsob stavby krbu reguluje nejen akumulaci tepla, ale také výkon zařízení a dobu trvání energetického záření. Správné zdění především prodlužuje životnost samotného krbu.

    Šamotová cihla pro krb je materiál s vynikajícími vlastnostmi a tradičním vzhledem
    Šamotová cihla pro krb je materiál s vynikajícími vlastnostmi a tradičním vzhledem

    3. Šamot a druhy krbů

    Výhody šamotu jsou méně výrazné, pokud je použit akumulační krb, protože u tohoto typu je tepelné záření slabší. Pokud je použit horkovzdušné topidlo, vlivem konvekce tepla se cirkulace horkého vzduchu zrychlí.

    4. Šamotové cihly - cena

    Šamotová cihla je levný materiál. Cihla standardních rozměrů stojí 55 - 60Kč

    5. Šamotové desky

    5.1. Šamotové desky pro každodenní použití

    Šamotové desky se používají především k přípravě pokrmů v různých pecích. Jejich vlastnosti jsou totožné se šamotovými cihlami, takže odolávají vysokým teplotám a jsou ohnivzdorné. Deska vyrobena ze zhutněného šamotu má jemnou strukturu a broušené hrany. Šamot je přírodní materiál, ze kterého se vyrábějí jak cihly, tak desky pecí, které se nejčastěji nacházejí v pekárnách. Šamotová deska slouží zejména k výrobě vynikajících pizz.

    5.2. Charakteristika šamotové desky

    Šamotovou desku lze použít i na grilování! Nejdůležitější je nemýt jí saponátem, protože by ho deska „nasála“ a pak by všechno jídlo na něm připravené mělo příchuť jaru. Se šamotovou deskou zacházejte opatrně, protože se dá snadno rozbít. Pokud je vystavena velkému teplotnímu rozdílu, mohou se na ní objevit praskliny. V samotné troubě by měla vždy stát uprostřed a nedotýkat se stěn, jinak se skoro jistě rozlomí vejpůl.

    Pokud máte rádi kvalitní pizzu a pekařské výrobky, šamot je něco, bez čeho se zkrátka neobejdete
    Pokud máte rádi kvalitní pizzu a pekařské výrobky, šamot je něco, bez čeho se zkrátka neobejdete

    Pokud se rozhodnete instalovat krb, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaší poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 3498
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Krby?

    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby
    9.2
    0

    Tomáš Petr


    9.4
    0

    REKOBYT


    9.6
    0

    STAREX spol. s r.o.


    9.4
    0

    Roman Labaj


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena