V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kořenová čistička odpadových vod

    Tento článek si přečetlo více než 1441+ uživatelů
    Čistička na bázi rostlin je jedním z možných způsobů čištění odpadních vod z domácností. Podle své technologie patří k biologickému typu čističek. Kořenová čistička na pozemku rodinného domu zabírá o něco méně než 10 m2 povrchu, což je povrch nezbytný pro biologické a lagunové čistící zařízení. Nejdůležitější vlastností čističky rostlin je, že je založena na udržitelných metodách a nepotřebuje elektrický pohon. To je jeden z hlavních důvodů rostoucí popularity a poptávky po těchto užitkových zařízeních.
    Odborný článek 1441
    korenova cistirna
    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod:

    1. Kořenové čističky odpadních vod

    Čističky vody, které používají živé rostliny, se vyznačují mnoha možnostmi použití. Používají se k čištění odpadních vod z rodinných domů, farem, různých turistických zařízení, parků nebo malých dílen a průmyslových závodů. Jejich obzvláště důležitou funkcí je, že z vody odstraňují patogenní bakterie a určité živiny.

    2. Význam kořenových čističek odtokové vody

    Čističky mají opravdu mnoho pozitivních vlastností. Úspěšně snižují počet bakterií, odstraňují sloučeniny dusíku, fosforu, těžkých kovů a dalších toxických látek. Provoz a údržba čistírny je jednoduchá a nenáročná; lze je podle potřeby snadno přestavět a jsou funkčně i esteticky praktické a hodí se do jakéhokoli prostředí.

    3. Jak funguje kořenová čistička

    3.1. Biologická nebo kořenová čistička?

    Hlavní rozdíl mezi biologickou a kořenovou čističkou je v průtoku vody, která prochází zařízením. Přes kořenovou se voda pohybuje v souladu s gravitační silou, bez použití čerpadla, takže pro její úspěšný provoz je zapotřebí jen svažitý terén, který se dá vyrobit i uměle. Fungování díky přírodním zákonům je velkou výhodou nejen proto, že nespotřebovává elektřinu, ale i díky jednodušší instalaci, provozu a údržbě systému. Kořenová čistička je v každém ohledu ekonomičtější než jiné druhy.

    3.2. Části čisticího zařízení

    Čistička rostlin se skládá ze dvou na sebe navazujících bazénků, přes které stéká odpadní voda pod povrch, což brání tvorbě pachů a reprodukci různého hmyzu. Odpadní voda prochází substrátem, na kterém jsou rostliny vysazeny. Základ tvoří směs různých frakcí drceného kamene. Oba bazény mají dobrou hydroizolaci. Substrát kompostu je plný mikroorganismů, které čistí vodu, zatímco rostliny na povrchu ji navíc filtrují. Celý proces je tedy kombinací chemického, mechanického a biologického čištění. Jedná se o výjimečný proces, protože voda může být při výstupu až o 99% čistší než při vstupu do systému! Průměrná čistota vody je obvykle asi 85%. V zimě je to stejné, i když vegetace je mnohem méně. Čištěná voda ze zařízení se používá k zalévání trávníků a sadů, ale k zalévání ovoce a zeleniny se přeci jen nedoporučuje.

    Schematické znázornění fungování kořenové čističky
    Schematické znázornění fungování kořenové čističky

    4. Typy kořenových čisticích zařízení

    4.1. Povrchové a podpovrchové vodní toky

    Existují dva typy rostlinných zařízení: s povrchovým a podzemním vodním tokem. Čistírna s povrchovým tokem zabírá větší plochu než ta s podzemním. Jejich nevýhodou je snížený výkon při nízkých teplotách, kdy voda zmrzne. Hlavní výhodou čistíren s povrchovým toku je estetika, protože vypadá jako vodní dekorativní prvek na zahradě nebo na dvoře, a ne jako nějaké zařízení. Rostliny pokrývají vodní hladinu, a proto vše působí přirozeně a atraktivně. Pro tento typ zařízení jsou vhodné rostlinné druhy, jako jsou plovoucí hyacinty a lekníny nebo bahenní rákos.

    4.2. Kořenová čistička potřebuje rostliny

    Kořenová čistička, jak naznačuje název, ke svému provozu potřebuje rostliny. Rostliny jsou ty, které vytvářejí mikroorganismy (makrofyty), poskytují jim povrch, na který se budou vázat. Rozkládají přebytečnou organickou hmotu, která je nezbytná pro růst mikrobů. Rostliny prostřednictvím kořenů vylučují aminokyseliny, enzymy a další látky, které urychlují reprodukci prospěšných mikroorganismů. Mikroorganismy jsou důležitou součástí čisticích zařízení - téměř každé je potřebuje. Pomáhají čistit vodu štěpením uhlíku, dusíku, železa a síry. V klimatických podmínkách České republiky se nejčastěji používají rákos obecný, chrastice rákosovitá, zblochan vodní, orobinec širokolistý, kosatec žlutý, blatouch bahenní či tužebník jilmový.

    5. Kořenová čistička v domácnosti

    Čističky vám umožní zajistit si vodu, kterou můžete dále používat k zalévání a splachování toalety. Pokud žijete v místě, které nemá regulovanou veřejnou kanalizační síť, je takové zařízení nejlepším a nejpraktičtějším řešením. Také šetří energii, která by jinak každopádně byla použita k čištění vody. Tento typ čističky se skládá z potrubí pro přívod vody a vzduchu, bazénku, ve kterém je substrát složen z drobného kameniva a kompostu, filtrů, revizního otvoru, řídicí šachty a výstupního potrubí pro čistou vodu. Pokud jí umístíte vedle domu, přispěje k estetice a přirozenosti prostoru. Mějte však na paměti, že takové zařízení se neobejde bez 10 m2 místa.

    Kořenné čističky nevyžadují velkou údržbu. Pravidelně je třeba odstraňovat kal, občas kontrolovat stav potrubí a kanálů a jednou za rok posekat rostliny. Jiné povinnosti téměř neexistují. Na stavbu čistírny odpadních vod není nutné stavební povolení.

    6. Cena čistícího zařízení

    Počáteční cena kořenové čističky se pohybuje mezi 25.000 a 60.000Kč, v závislosti na velikosti a dalších faktorech.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci kořenové čističky, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1441
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Čistírna odpadních vod?

    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod
    9.6
    0

    SaZaS s.r.o.


    9.6
    0

    STAVOJ Čkyně s.r.o.


    9.9
    0

    Renoplast Plzeň s.r.o.


    10
    1

    Hodinový Manžel Roman


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena