V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zařízení pro domácnosti: čističky odpadních vod, žumpy, septiky, sběrače olejů apod.

    Důležitým "neviditelným" segmentem stavby domu a terénních úprav je odvod dešťové vody. Pokud bydlíte v obytném domě, je tento segment součástí "balíčku", který si kupujete spolu s obytnou plochou, takže si s ním nemusíte lámat hlavu. Při stavbě vlastního domu je tomu však jinak. Sami nebo s pomocí odborníků si musíte vybrat řadu zařízení, která vaší domácnosti umožní fungovat. Jedná se o čistírny odpadních vod, sběrače dešťové vody, žumpy, septiky, sběrače olejů a tuků, šachty atd.
    Odborný článek 261
    vyuziti destovky
    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod:

    1. Malé ČOV-ky

    Domácí čističky odpadních vod jsou ekologicky šetrnou volbou, když není možnost napojení na veřejnou kanalizační síť, a navíc je vyžaduje i český zákon. Výběr čističek je velký: od septiků bez drenáže, vícesložkových septiků až po zcela biologické miničističky. Domácí čističky umožňují důkladné čištění splaškové odpadové vody, která je následně vylévána do podzemních systémů nebo povrchových vodních toků.

    Před výběrem některé z čističek dostupných na trhu doporučujeme poradit se s odborníkem a podrobně se o všem informovat. Pomůže vám vybrat správný druh, typ a velikost zařízení podle počtu osob v domácnosti, místa instalace, požadovaných certifikátů, ponorného či přepadového systému apod. Navíc bude umět rozpoznat dobrý poměr mezi cenou a kvalitou.

    2. Sběrače dešťové vody

    Věděli jste, že až 98% denní potřeby vody netvoří voda pitná? Shromažďováním a využíváním dešťové vody přispíváte k ochraně životního prostředí, a navíc snižujete své náklady na chod domácnosti. Dešťová voda je také mnohem vhodnější pro zalévání zahrady, mytí aut, splachování záchodů, mytí nádobí a prádla apod., protože neobsahuje chlór ani umělé minerály, nebo pokud ano, jejich hodnoty jsou minimální.

    K zachycování dešťové vody stačí pouze záchytná plocha (pro přibližně 1000 litrů se doporučuje 25 až 45 m2 záchytné plochy), z níž je dešťová voda odváděna okapy až do sběrače. Při zachycování dešťovky v nádržích a jejím následném využívání je velmi důležitá čistota vody, která se zajišťuje kvalitní filtrací a zábranou přístupu živočichům. Uhyne-li ve vaší vodě žába nebo myš, voda bude nepoužitelná třeba pro mytí nádobí nebo praní prádla. Pro potřeby běžné domácnosti je zapotřebí nádrž o objemu 12 m3 (12 000 litrů).

    Dešťová voda stéká ze střechy a je odváděna do nádrže, odkud je v případě potřeby dále využívána
    Dešťová voda stéká ze střechy a je odváděna do nádrže, odkud je v případě potřeby dále využívána

    3. Septiky a jímky

    Pokud nemáte možnost napojení na veřejnou kanalizaci nebo instalaci malé čističky pro domácnosti, je výstavba septiku nebo žumpy povinná. Septik je složitější zařízení, jelikož zároveň odpadní vodu částečně čistí, a to buď mechanickým, nebo biologickým způsobem, přičemž má více od sebe oddělených, komor. Oproti tomu jímka (též žumpa), je v podstatě jenom nádrž pro dočasné shromažďování odpadních vod a je nutné ji nechávat pravidelně vyprazdňovat. Nejnovější septiky a jímky z PVC zajišťují 100% voděodolnost, životnost materiálů až 50 let, vysokou pevnost, a přitom je lze snadno instalovat. Některé vícekomorové septiky lze také povýšit na biologickou čistírnu.

    4. Tukové a olejové filtry

    Olejové a tukové filtry slouží k zamezení kontaminace podzemních vod nebo jiných vodních zdrojů. V zásadě oddělují dešťovou vodu od lehčích kapalin, jako jsou oleje a různá paliva. Filtry by měly být instalovány na každém větším zpevněném parkovišti, pod dílnami, myčkami aut a dalšími místy, kde je velká možnost úniku uhlovodíků. Vyrábí se v několika typech. Existují i takové, které se používají k separaci tuků a olejů organického původu v restauracích.

    Tukové a olejové filtry čistí odpadní vodu předtím, než ji vypustí do kanalizace
    Tukové a olejové filtry čistí odpadní vodu předtím, než ji vypustí do kanalizace

    5. Šachty

    Při odtoku odpadních vod z domu pod úrovní kanalizační sítě je nutné instalovat šachtu, která pomocí čerpadla zvedne obsah odtokové vody. Velikost hřídele a výkon čerpadla závisí na počtu osob. Hřídel čerpadla má několik prvků, konkrétně nádrž, čerpadlo, ventily, ovládací panel.

    6. Ponorné systémy

    Aby se dešťovka rychle dostala do země, tedy aby se zabránilo zadržování vody a případným záplavám, musí být někdy instalovány speciální ponorné systémy. Skládají se z ponorných čerpadel a filtrů, ale také modulů, které se snadno smontují a sestaví do požadované velikosti. Při instalaci takových systémů jsou povinné dodatečné práce, přesněji řečeno naplnění vrstvou granulí, která bude pochozí nebo pojezdní plochou a zároveň bude systém chránit. Minimální tloušťka vozovky by měla být 25 cm pro osobní vozidla a 50cm pro nákladní dopravu.

    7. Vodoměrné šachty

    Aby byl vodoměr snadno a rychle dostupný ve všech ročních obdobích, je nutné jej chránit šachtou. Otevřené dno šachty umožňuje vstup tepla ze země a kryt chrání vodoměr před chladem v zimních podmínkách. Vodoměrné šachty se umisťují na volné plochy jako jsou trávníky nebo příjezdové cesty, odkud je snadný přístup k vodoměru za účelem odečtu nebo opravy.

    8. Odlučovače kalů

    Odlučovače nebo filtry kalů, tedy větších částic nečistot a odpadu, které se v odpadních vodách mohou nacházet, je nutné od dešťové vody před cestou do sběrače vyčistit. Separátor filtruje kamínky, štěrk, písek, listí, větvičky, drobnou faunu (včetně hmyzu) a další obsah, který se tam nachází. Je také možné nainstalovat nerezovou membránu na sběr listí, která se snadno čistí.

    Pokud potřebujete pomoci s výběrem některého z těchto zařízení, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 261
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Čistírna odpadních vod?

    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod
    9.5
    0

    Jan Fessl


    9.8
    0

    SMI-ČR group s.r.o.


    9.5
    0

    PVP eko s.r.o.


    9.5
    0

    AUTOSTAV STM, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena