V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Odlučovače jsou vlastně relativně primitivní přístroje, které zabraňují znečištění podzemních vod. Používají se pro příjem a oddělování dešťové vody od kapalin a nečistot jako jsou tuky, oleje, benzín nebo jejich deriváty. Odlučovače (lapače, separátory) látek se obvykle instalují vedle veřejných parkovišť, i když jsou potřebné i vedle parkoviště nebo garáže rodinného domu, zvláště pokud majitel sám rád opravuje svá auta.
    Odborný článek 286
    odlucovac tuku
    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod:

    1. Odlučovače ropných látek v boji proti znečištění

    Skutečnost, že jen pár kapek paliva může znečistit 1000 litrů vody, je překvapivá až děsivá. Při stále častějších vlnách veder následovaných suchem si každý zodpovědný člověk musí uvědomit svou odpovědnost k přírodě a všem jejím zdrojům. Vodní zdroje jsou nejčastěji vystaveny úmyslnému i neúmyslnému znečištění, které za sebou zanechává katastrofální následky, jako je úhyn ryb a dalších vodních živočichů a rostlin. Odlučovače ropy hrají velmi důležitou roli při udržování čistoty vodních zdrojů. Mají zabránit nehodám únikům škodlivých látek, a musí být instalovány všude tam, kde jsou v blízkosti palivových a olejových nádrží vodní zdroje.

    Odlučovač oleje je jednoduchý, ale velmi účinný způsob, jak zabránit znečištění vody

    2. Odlučovač oleje - výhody

    Kromě toho, že odlučovač zabraňuje znečištění řek, jezer a moří, zabraňuje také znečištění půdy a podzemních vod. Odlučovače ropných látek se nejčastěji vyrábí z polyetylenu, což je ekologický materiál, protože se dá recyklovat, i když jsou k mání také betonové a nerezové verze. Lapače se snadno obsluhují a udržují a dosahují mimořádně dlouhé životnosti. Obvykle jsou poměrně lehké, a proto se snadno sestavují a přepravují. Můžete si je nainstalovat sami, protože to nevyžaduje speciální technické znalosti - bude stačit postupovat podle pokynů pro instalaci a použití, které obdržíte při nákupu produktu.

    3. Na jakém principu odlučovače fungují?

    Dělí se na:

    • - gravitační
    • - s koalescenčním filtrem
    • - se sorpčním filtrem

    3.1. Gravitační lapač

    Tyto typy pracují podle základních fyzikálních zákonů, přesněji podle gravitační sily. Tuky, oleje a další škodlivé látky, jako je benzín, topný olej, motorový olej, tuky, maziva, deriváty a jiné lehčí kapaliny, mají nižší specifickou hmotnost než dešťová voda, která stéká z provozoven nebo manipulačních povrchů, jako jsou asfaltové nebo zpevněné vozovky a chodníky, silnice, parkoviště, kanály atd. Separátory fungují tak, že omezují a zpomalují proudění vody, aby se z ní mohly oddělit jiné, lehčí kapaliny a vystoupat na povrch. Čistá dešťová voda proudí výstupem z lapače oleje do drenážního systému. S takovým průtokovým systémem separátory čistí dešťovou vodu a zabraňují proudění kontaminovaných kapalin do podzemních vod.

    3.2. Rozměry

    Rozměry odlučovače ropných látek jsou zcela odlišné, protože závisí na tom, kde budou použity: na parkovišti u rodinného domu, na příjezdových plochách u veřejných budov nebo na parkovišti čerpací stanice. Objemy těchto systémů se standardně pohybují od 300 l do 10 000 l. Pokud jde o rodinné domy, většinou je vyžadován separátor o objemu 300 až 5 000 l.

    4. Právní požadavky

    Odlučovače jsou často předepsané zákonem (zákon o vodovodech a kanalizacích, zákon o ochraně životního prostředí…). Proto je nutné tyto typy filtrů používat na čerpacích stanicích, v automyčkách, na soukromých, veřejných i firemních parkovištích, v autodílnách, v prostorách pro skladování nebezpečných látek atd. Pro domácí použití není odlučovač oleje nutný, ale doporučuje se, pokud se některé z výše uvedených činností věnujete ve svém volném čase nebo za účelem zisku, např. nabízíte autoservis ve vaší domácí garáži. Je to zejména otázka odpovědnosti vůči životnímu prostředí.

    jak-funguje-odlucovac.jpg
    Průřez vestavěným odlučovačem oleje

    5. Polyetylen nebo beton?

    5.1. Odlučovač vyrobený z polyetylenu

    Lapače se nejčastěji vyrobené ze dvou materiálů: betonu a polyethylenu. Každý z nich má své výhody a nevýhody. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení jsou prvky vyrobené z polyetylenu šetrnější k životnímu prostředí, jsou také mnohem lehčí, a proto se snadněji instalují. Polyetylenový separátor je monolitický, takže jeho nádoba je vyrobena z jednoho kusu bez spojování jednotlivých prvků lepením nebo svařováním. Spoje jsou vždy nejslabšími místy každé nádoby, takže monolitické formy jsou nejspolehlivější při zabránění úniku nebezpečných kapalin do okolí.

    5.2. Odlučovač vyrobený z betonu

    Ve srovnání s polyetylenovým separátorem je separátor betonu poněkud levnější. Výhodou betonu je také to, že nabízí větší rozměry a průměry. Betonový lapač má však i své nevýhody. Prvním z nich je hmotnost - je až 10x těžší! Je tak prakticky nemožné ho nainstalovat bez technické a mechanizované pomoci, protože jej nezvedne ani několik svalnatců.

    Vzhledem k poréznímu složení materiálu nebudou mít betonové separátory nikdy tak hladký povrch jako plastové, a proto bude jejich čištění obtížnější.

    6. Odlučovač oleje s odlehčovacím systémem

    Známé jsou také odlučovače s tzv. odlehčovacím systémem nebo bypassové odlučovače, jak se jim říká anglicky. Jde o inovativně navržený systém, ve kterém se v případě velkého a náhlého množství přívalové vody (což je největší problém např. při letních přeháňkách) čistí prvních 10% proudu vody průchodem přes koalescenční filtr, zatímco zbytek vody je odváděn přes část, kde se nachází odlehčovací systém. Podle nauky o srážkách bylo zjištěno, že největší množství látek, které způsobují znečištění, se nachází právě v první vlně srážek. Koalescentní filtrace tak odstraní více než 90% škodlivin z vody.

    7. Kolik stojí odlučovač oleje?

    Ceny odlučovačů používaných pro čištění dešťových a odpadních vod se odvíjejí především od materiálů použitých k jejich výrobě a velikosti nádrže a samozřejmě i od výrobce. Odlučovač ropných látek o objemu 5 500 litrů a průměru 175 cm pro odstranění dešťové vody z vozovky stojí kolem 80.000Kč.

    Odborný článek 286
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Čistírna odpadních vod?

    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 62 realizátorů v oblasti Čistírna odpadních vod
    9.5
    0

    GAPA spol. s r.o.


    9.7
    0

    ELDEK, s.r.o.


    9.7
    0

    PRO-AQUA CZ, s.r.o.


    10
    1

    Hodinový Manžel Roman


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena