V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Terasový přístřešek: kovový, dřevěný nebo skleněný?

    Tento článek si přečetlo více než 683+ uživatelů
    Krytá terasa je venkovní prostor, kde trávíte v létě spoustu času a který výrazně ovlivňuje kvalitu života. Díky dešti, slunci a větru se přístřešek může ukázat jako skvělá investice. Jelikož dnes existuje bezpočet možností, s trochou úsilí jistě najdete řešení, které vám bude naprosto vyhovovat. Přístřešky ze skla jsou dost populární, i když dřevo a kov jsou dále klasickou volbou.
    Odborný článek 683
    pristresek 0
    Máme 379 realizátorů v oblasti Dřevěné přístřešky:

    1. Plánování terasového přístřešku

    Nejprve je důležité určit, jak velký povrch pokrýváte a jaký druh přístřešku vlastně potřebujete. K zaparkování vozu je zapotřebí přístřešek minimálně 2,5 x 5 m. Pokud jde o zastřešení jídelního stolu, židlí, grilu nebo sady zahradního nábytku, bude zapotřebí asi 15 m2, tedy 3x5 m. Před zahájením práce doporučujeme probrat všechny možné varianty s architektem. Přístřešek by měl být postaven v souladu s architekturou budovy a měl by dobře zapadnout i do okolí. Nemůžete se rozhodnout mezi mnoha variantami? Podívejte se na některá online fóra nebo katalogy výrobců, které by mohly být užitečné. Je nutné povolení? Přístřešek do 25m2 zastavěné plochy nevyžaduje podle § 103 odst. 1) a stavebního zákona 183/2006 Sb. stavební povolení ani ohlášení. Povoluje se v režimu územního souhlasu podle §96 odst.

    Přístřešky s průhlednou střechou jsou ideální pro zakrytí venkovního bydlení, protože chrání před povětrnostními vlivy a zároveň nebrání průchodu světla. Zeptejte se odborníka, jaké jsou všechny jeho možnosti. Ještě důležitější je rozhodnout se, jak bude umístěn - chcete, aby byl na čtyřech sloupech nebo na jedné straně opřený o dům? Můžete si také vybrat přístřešek konzolový, který vyžaduje určité stavební práce. Rozhodnutí o samotné konstrukci je nejdůležitější, protože na něm závisí vzhled a spousta vlastnosti. Pokud chcete menší nebo tenčí nosníky a větší rozsah, obvykle se volí kovová konstrukce. Přístřešek může být plochý nebo klenutý.

    Terasový přístřešek spojuje obývací a venkovní prostor
    Terasový přístřešek spojuje obývací a venkovní prostor

    2. Potřebuje přístřešek základy?

    Kvalitní základ je pro přístřešek velmi důležitý. Pokud by základ položen nebyl, došlo by časem k ohýbání, praskání a dokonce ke zhroucení přístřešku. Samotný základ závisí na povrchu. Pokud je podlaha terasy dlážděná, budou nutné bodové základy, jejichž jednotlivé rozměry jsou 30x30 cm, a pokud existuje vyztužená deska, pak bude spojení mezi sloupy a základnou posíleny kovovými deskami 20x20 cm.

    Cena instalace základu pro přístřešek je asi 3000Kč.

    3. Konzolový přístřešek

    Konzolové přístřešky mají určité výhody, protože se sloupky nachází pouze na jedné straně. Jejich úkolem je pouze zabránit pohybu přístřešku. Proto mohou být tenčí, elegantnější a pevnější. Terasový konzolový přístřešek může být volně stojící nebo připevněný k fasádě. Protože se taková konstrukce musí vypořádat s velkým tlakem, musí být vyrobena z kovu, resp. z pozinkovaných kovových profilů. Volně stojící přístřešky musí mít hluboké a dobře vyztužené bodové základy, do kterých je konzola přišroubována. Konzolové přístřešky na fasádě jsou našroubovány do nosné konstrukce.

    4. Kovové přístřešky

    Kovové přístřešky se vyznačují lehkou konstrukcí a rafinovanými liniemi, stejně jako mimořádnou pevností. Podle vašeho přání je klempíř může vyrobit z "boxů" o tloušťce 10 - 17 cm. Obvykle se používá kovová pozinkovaná konstrukce, hliník nebo nerezová ocel.

    4.1. Kovový přístřešek - cena

    Kolik stojí kovové přístřešky? Ty o ploše 25 m2 stojí kolem 18.000Kč.

    5. Dřevěné terasové přístřešky

    Dřevěné přístřešky jsou v našich končinách standardní volbou. Když se rozhodnete právě pro ně, truhlář vám obvykle nabídne sedlovou střechu pro snadnější odvodnění, tedy pokud netrváte na průhledné střeše. V praxi se nejčastěji používají dřevěné sloupy o rozměrech 15 x 15 cm nebo 20 x 20 cm, jejichž spodní část se nazývá „tlapka“ a jsou připevněny k základně a přibližně 10 cm zvednuty od země. Střecha v tomto případě musí mít sklon nejméně 5%.

    Dřevěné přístřešky jsou v souladu s přírodním prostředím a jsou považovány za tradiční volbu
    Dřevěné přístřešky jsou v souladu s přírodním prostředím a jsou považovány za tradiční volbu

    5.1. Dřevěné přístřešky - cena

    Kolik stojí dřevěné přístřešky? Dřevěný přístřešek může stát mezi 8000-12000Kč.

    6. Skleněné přístřešky

    Klasický přístřešek nepropouští světlo a může pod ním být tma. Pokud chcete více světla a tepla a terase nebo balkoně, které jsou stále zakryté, doporučujeme prosklený přístřešek. Má hned dvě velké výhody: poskytuje ochranu před deštěm a zároveň propouští velké množství světla. K tomuto účelu se používá speciální tvrzené nebo lepené sklo. Zároveň je toto sklo také ochranné, protože odolává srážkám, větru, krupobití a změnám teploty. Polostín můžete získat také pomocí matného skla. Skleněné přístřešky však neumožňují větší rozpětí, i když je lze rozšířit o hustší podpůrnou konstrukci. Skleněné panely na spodní konstrukci jsou nejběžnějším způsobem výroby přístřešků, zejména konzolových, nad vchodem nebo těch zavěšených.

    Skleněný přístřešek vypadá krásně a průzračně. Prostor pod ním „dýchá“
    Skleněný přístřešek vypadá krásně a průzračně. Prostor pod ním „dýchá“

    6.1. Skleněné přístřešky - cena

    Kolik stojí skleněné přístřešky? Skleněný přístřešek může stát přibližně 14.000Kč.

    7. Střecha přístřešku

    7.1. Průhledná střecha

    Prosklená střecha poskytuje moderní vzhled a kvalitní prostředí, protože, kromě toho, že chrání před srážkami, propouští spoustu světla. Prosklené střechy jsou vždy vyrobeny z tvrzeného nebo lepeného ochranného skla. V závislosti na požadovaném rozpětí se střecha skládá z jednoho nebo více skleněných panelů. Jejich rozpětí je většinou 80-90 cm a délka není omezena.

    7.2. Cena tvrzeného skla

    Kolik stojí střecha z tvrzeného skla? Tvrzené sklo a instalace mohou stát kolem 3000Kč / m2.

    7.3. Polykarbonátové panely

    Polykarbonátové panely jsou zcela adekvátní náhražkou skla a jejich cena je zároveň mnohem příznivější. Polykarbonátové panely na terasu částečně propouštějí světlo a zároveň plní funkci tepelného izolátoru. Jejich slabinou je však kratší životnost. Na druhou stranu si můžete vybrat barvy a tloušťky panelů. Výhodou je snadná instalace, nízká hmotnost na metr čtvereční a veliká pružnost. Je však třeba mít na paměti, že tyto desky musí být namontovány s dilatacemi a v elastických ložiscích, protože se při teplotních výkyvech smršťují a rozpínají. Při tomto procesu je slyšet velmi hlasité praskání. Z tohoto důvodu je nevhodné aby se panely nacházely poblíž ložnice. Tloušťka panelů je mezi 1–3 cm, šířka 100–150 cm a jejich délka může být až 7 m.

    7.4. Polykarbonátové panely - cena

    Kolik stojí polykarbonátové panely? Za 25 m2 polykarbonátových panelů zaplatíte kolem 9000Kč, což je velký rozdíl ve srovnání se sklem.

    Pokud se rozhodnete pořídit si přístřešek, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 683
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dřevěné přístřešky?

    Máme 379 realizátorů v oblasti Dřevěné přístřešky:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 379 realizátorů v oblasti Dřevěné přístřešky
    9.5
    0

    LEMBERK CO s.r.o.


    9.5
    0

    Jiří Hlobil


    9.5
    0

    Jiří Salamon


    9.5
    0

    Střechy Bréda


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena