V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Pokud jde o elektroinstalační práce, většinou je provádějí vyškolení profesionálové. Pro realizaci je nutný dobrý plán elektroinstalace vypracovaný projektantem a spolehlivý elektrikář, který bude vědět, jak vše provést kvalitně a bezpečně. I na toto téma jsme napsali pár odstavců.
    Odborný článek 328
    eůeltroinstalace
    Máme 721 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace:

    1. Elektroinstalace nízkého napětí

    V obytných budovách je většina rozvodů nízkého napětí, do 250 V. Silnější, které jdou až do 600 V, se používají prakticky pouze v průmyslu. V domě jsou také instalace pro telekomunikační zařízení, která nepřesahují 50 V a/c (střídavý proud) a 120 V d/c (stejnosměrný proud), což jsou například telefony, interfony, antény, zabezpečovací zařízení, internet a podobně.

    2. Elektroinstalace musí být dobře naplánována

    Plán elektroinstalace popisuje, jak bude provedena elektroinstalace v budově. Zahrnuje všechny potřebné kroky pro napojení elektřiny na všechny potřebné části budovy, rozmístění vedení, umístění přístrojů a spotřebičů a spojovacích prvků.

    V plánu elektroinstalace musí být uvedeno, jaké druhy kabelů a drátů budou použity a jaké budou mít specifikace. Musí být také uvedeno, jaké spotřebiče budou připojeny k danému okruhu a jak bude zajištěna bezpečnost celého systému.

    Při stavbě domu je nezbytné nechat si vypracovat projekt elektroinstalace. Přesným určením trasování kabelů, rozvodných skříní, zásuvek a vypínačů se vyhnete dodatečným nákladům. Na základě kvalitního projektu budou moci elektrikáři připravit přesnější cenovou nabídku. 

    Kromě toho by měl být plán elektroinstalace v souladu se všemi platnými předpisy a normami v oblasti elektroinstalací a měl by být vypracován s ohledem na specifické potřeby budovy.

    Náklady na projektovou dokumentaci elektroinstalace se pro rodinný dům pohybují mezi 15 a 20.000Kč což je v poměru k celkovým nákladům na realizaci stále malá částka.

    3. Instalace elektrických zařízení a jejich součástí

    Při provádění elektroinstalací se práce dělí na hrubé a jemné. Hrubé práce zahrnují vysekávání drážek, prorážení stěn, vedení kabelů, zatímco mezi jemné patří instalace zásuvek, vypínačů, svítidel…

    01.jpg
    Jemné práce zahrnují instalaci zásuvek, vypínačů a svítidel

    4. Druhy elektroinstalací

    Elektroinstalace mohou být v budově instalovány různými způsoby: mohou být skryty pod omítkou (instalace se provádí bezprostředně po vystavění stěn před vytvořením finální vrstvy omítky), na povrchu stěn (tímto způsobem se instalují v místnostech s vysokou vlhkostí) nebo v kabelových kanálech (žlabech) na povrchu stěn, kde nevyžadují vrtání nebo vysekávání drážek, a tedy následné omítnutí. Existují také podlahové elektroinstalační systémy.

    4.1 Kabely a vodiče

    Základními součástmi elektroinstalace jsou samozřejmě vodiče a kabely. Kabely jsou uloženy v elektroinstalačních kanálech nebo trubkách. V každém případě je pokládání kabelů povrchově pomocí svorek nejméně doporučovanou metodou. V průměrném domě můžeme očekávat 500 až 1000 m různých kabelů a drátů.

    Elektroinstalační trubky se pokládají pod omítku, beton, podlahu. Instalace je vždy vodorovná nebo svislá, nikdy ne diagonální (šikmá). Pro snadnější opravu se potrubí vždy instaluje ve výšce 20 až 120 cm od podlahy.

    Kabel PP-Y se používá pro kabelovou televizi; kabel CAT5 FTP pro internet. Pro přenos vysokofrekvenčních signálů je nutný koaxiální kabel. 

    4.2 Rozbočovací krabice

    Rozbočovací krabice jsou vlastně uzly elektroinstalace v domě. Dobře navržená a umístěná krabice zajišťuje kontrolu a údržbu a přispívá k vaší bezpečnosti. Rozbočovací krabice jsou umístěny v kovových skříních odolných proti ohni. Na každém podlaží je obvykle umístěna jedna. Jsou v nich instalovány elektroměry, jističe a hlavní vypínače.

    4.3. Vypínače a zásuvky

    Dobře umístěné vypínače jsou klíčem k pohodlnému a funkčnímu ovládání osvětlení a spotřebičů. Jejich počet a umístění určuje projektant.

    Vypínače jsou instalovány 105 cm nad podlahou a zásuvky 30 cm nad podlahou. Zásuvky v pracovních prostorech, jako je kuchyň a koupelna, se instalují 115 cm nad podlahou. Existuje několik typů vypínačů. Informujte se u svého projektanta nebo dodavatele. 

    Existuje několik druhů vypínačů, zde jsou nejčastější:

    1. Klasický vypínač - Jedná se o nejjednodušší typ vypínače, který se skládá z jednoho tlačítka, které se stiskne, aby se zapnul nebo vypnul světelný zdroj
    2. Dvojitý vypínač - Tento typ má dvě tlačítka a umožňuje ovládat dvě světelné zdroje nezávisle na sobě. Každé tlačítko ovládá jedno světlo
    3. Třícestný vypínač - Tento typ vypínače se používá v případech, kdy potřebujete ovládat jednu světelnou jednotku z více míst. Například můžete mít třícestný vypínač na konci chodby, který ovládá světlo na obou koncích chodby
    4. Senzorový vypínač - Senzorový vypínač se zapíná a vypíná automaticky na základě pohybu v místnosti. Tento typ se používá v oblastech, kde se často vchází a vychází, jako jsou chodby, koupelny nebo sklady
    5. Dálkově ovládaný vypínač - Tento typ vypínače umožňuje ovládat světla z dálky pomocí ovladače. Často se používá v domech a bytech, které mají ovládání inteligentního domu 

    5. Elektroinstalace - cena

    Cena elektroinstalace může být velmi variabilní a závisí na mnoha faktorech, jako jsou například velikost domu nebo bytu, požadované funkce a vybavení, náročnost instalace, dostupnost potřebných materiálů a pracovní síly a místní tržní podmínky. V České republice může být cena elektroinstalace pro novostavbu rodinného domu s průměrnou velikostí kolem 200 metrů čtverečních odhadována na 80.000 až několik set tisíc korun.

    02.jpg
    V obytných budovách napětí nepřesahuje 250 V
    Odborný článek 328
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Elektrikář, elektroinstalace?

    Máme 721 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 721 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace
    8.9
    0

    ELEKTRO Lhotský s.r.o.


    9.4
    0

    ELEKTROMONTÁŽE LUPA s.r.o.


    9.7
    0

    BYTSERVIS ZLÍN spol. s r.o.


    9.6
    0

    ELEKTROIN spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena