V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Nabíjecí stanice pro elektromobily se stávají stejnou součástí domácnosti jako elektrické zásuvky

    Vzhledem k tomu, že se jako společnost stále více odkláníme od tzv. neobnovitelných fosilních paliv a postupně je nahrazujeme obnovitelnými zdroji energie, je nákup elektromobilu vedle jiných ekologických způsobů využívání energie stále více žádoucí. Elektromobily samozřejmě potřebují dobíjecí stanice, kde se může dobíjet jejich baterie. V tomto článku vám prozradíme vše, co potřebujete vědět o tomto zajímavém tématu. 
    Odborný článek 396
    elektricna vozila
    Máme 720 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace:

    1. Elektrická vozidla - typy

    Abychom pochopili systémy nabíjení elektrických vozidel, musíme si nejprve uvědomit, že pojem "elektrický automobil" je velmi obecný, protože existuje několik různých typů. Liší se mj. i systémem nabíjení. Různá vozidla vyžadují různou délku a frekvenci nabíjení. 

    1.1 Plně elektrická vozidla

    Tento typ, také známý jako BEV - bateriová elektrická vozidla, vás napadne jako první. Jedná se o auta poháněna výhradně elektromotory. To znamená, že elektrická baterie je jediným zdrojem energie pro vůz a elektromobil se nabíjí výhradně na elektrických dobíjecích stanicích. Elektrická dobíjecí stanice je pro tento typ elektromobilu tím, čím je benzínová pumpa pro běžný automobil. 

    1.2 Hybridní vozidla

    Hybridní vozidla využívají k pohonu dva nebo více zdrojů energie. Pokud hovoříme o hybridních elektromobilech, pak mluvíme o zejména o tzv. HEV (hybrid electric vehicle). U hybridních vozidel je spalovací motor generátorem a elektromotor slouží k pohonu. 

    Druhým typem je plug-in hybrid (PHEV), který funguje na podobném principu jako hybridy, ale s možností nabíjení z vnější sítě.

    1.3 Elektrická vozidla s palivovými články

    Třetím typem elektromobilu je ten s palivovými články. Tato vozidla jsou poháněna elektromotorem a baterie se dobíjí z palivových článků, částečně rekuperací energie vznikající při brzdění vozidla. Tento typ vozidla sice není běžný pro osobní automobily, ale pomalu se stává standardem pro elektrické invalidní vozíky, malá dopravní vozidla, golfové vozíky, vysokozdvižné vozíky apod.

    K dispozici jsou domácí i veřejná dobíjecí místa pro elektromobily
    K dispozici jsou domácí i veřejná dobíjecí místa pro elektromobily

    2. Veřejná dobíjecí místa pro elektromobily

    Přestože stále více lidí vlastní elektromobily, většina lidí stále využívá veřejné nabíječky. Důvody jsou různé; nejčastěji lidé nemají prostor pro instalaci domácí nabíječky, nebo si ji nemohou dovolit. Pokud se jedná o stávající budovy, často ani nemají infrastrukturu, která by instalaci domácí nabíječky pro elektromobily vůbec umožnila. Bydlí-li v např. v paneláku je to téměř nemožný úkol. Řešením jsou veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily. V poslední době se objevily soukromé garáže a autoservisy, které umožňují nabíjení vozidla u nich.

    2.1 Kde se nacházejí veřejná dobíjecí místa pro elektromobily?

    Veřejná nabíjecí místa pro elektromobily se nacházejí zejména na parkovištích a pumpách. Jsou přístupné všem řidičům elektrických vozidel. Většina z nich je zpoplatněna podle tarifu společnosti, která tuto stanici provozuje. V některých evropských městech se dokonce dají sehnat takové, ve kterých je dobíjení zdarma. Ať už je dobíjecí místo pro elektromobily placené nebo bezplatné, uživatel se musí předem zaregistrovat a identifikovat v aplikaci, např. "Electric Go".

    Pokyny k registraci, identifikaci a používání nabíjecí stanice najdete nejčastěji na samotné stanici.

    Veřejná nabíjecí místa jsou téměř vždy navržena tak, aby jedno nabíjecí místo mohlo nabíjet dvě vozidla současně. Při nabíjení elektromobilu máte obvykle parkování zdarma.

    2.2 Jak fungují veřejná dobíjecí místa pro elektromobily?

    Většina veřejných nabíjecích míst je navržena tak, aby jedna nabíječka nabíjela dvě elektrická vozidla současně, což znamená, že je umístěna mezi dvěma parkovacími místy. Po úspěšné registraci a identifikaci musí řidič připojit své vozidlo k EV nabíječce vlastním kabelem. Některé veřejné stanice pro elektromobily mají nainstalovaný kabel se standardní zástrčkou, ale takové stanice jsou vzácné a nacházejí se pouze na superrychlých nabíjecích místech.

    Veřejná nabíjecí místa pro elektromobily umožňují nabíjení dvou vozidel současně. Pokud jsou připojena obě vozidla, nabíjení probíhá pomaleji, proto raději volte volné místo, je-li k dispozici
    Veřejná nabíjecí místa pro elektromobily umožňují nabíjení dvou vozidel současně. Pokud jsou připojena obě vozidla, nabíjení probíhá pomaleji, proto raději volte volné místo, je-li k dispozici

    3. Instalace domácí nabíjecí stanice (tzv. wallbox) pro elektromobily

    3.1 Novostavba

    Stále více lidí se rozhoduje pro domácí nabíjení elektromobilů, ačkoli stále tvoří menšinu nabíječek elektromobilů v naší zemi. Domácí nabíjecí stanice pro elektromobily je skvělým řešením, pokud stavíte nový dům, protože můžete předem naplánovat a navrhnout veškerou potřebnou infrastrukturu pro takovou nabíjecí stanici. Pokud stavíte nový dům, rozhodně doporučujeme zabudovat domácí nabíječku pro elektromobily, protože poskytuje nejrychlejší, nejúčinnější a především nejbezpečnější nabíjení. Navíc - takto zařízená nemovitost se bude prodávat lépe, pokud se elektromobily stanou standardem.

    3.2 Stávající budova

    Instalace nabíječky pro elektromobily ve stávající budově je o něco složitější, protože je třeba instalovat novou elektrickou infrastrukturu - nabíjení elektromobilů v běžných zásuvkách není možné ani bezpečné. V tomto případě existuje také možnost instalace speciální zásuvky, kterou budete používat pouze k nabíjení elektromobilu.

    domace-elektricne-polnilnice.jpg
    Domácí nabíječky pro elektromobily jsou skvělým řešením pro nové budovy

    4. Elektrické nabíjecí stanice a rychlost nabíjení 

    4.1 Veřejné stanice

    Nejčastější otázkou budoucích řidičů elektromobilů je určitě to, jak dlouho trvá nabíjení elektromobilu. Odpověď není tak jednoduchá, protože závisí na několika faktorech. Rychlost nabíjení závisí především na typu nabíjecí stanice. Ultrarychlé veřejné nabíječky pro elektromobily mohou nabít vůz za 20-30 minut, ale tento časový rámec platí pouze v případě, že se na ultrarychlé nabíječce nabíjí pouze jeden vůz. Stejné pravidlo platí i pro všechny ostatní běžné nabíječky - čím více vozů se na jedné nabíjí najednou, tím déle nabíjení trvá, protože elektřina se rozděluje mezi více vozidel najednou. 

    Pokud nabíjíte na běžném nabíjecím místě jako jediný připojený elektromobil, vaše auto se nabije přibližně za 2 hodiny. Pokud jsou ke stejné nabíječce připojena další vozidla, doba nabíjení se zdvojnásobí.

    Dalším důležitým faktorem je výkon veřejného nabíjecího místa. Vyšší výkon znamená rychlejší nabíjení. Třetím faktorem je samotná technologie nabíjení. Některé nabíjecí stanice pro elektromobily umožňují pouze tzv. ekologické nabíjení, které vzhledem k úspornému využívání elektřiny nabíjí vozidlo mnohem pomaleji než běžné nabíjecí stanice. Doba nabíjení závisí také na kapacitě a typu baterie instalované v elektromobilu.

    Nabíjení elektromobilu na standardním veřejném nabíjecím místě trvá cca 4 hodiny, pokud stejné nabíjecí místo využívá více vozidel. Pokud ji používá pouze vaše vozidlo, budete potřebovat asi 2 hodiny.

    4.2 Domácí stanice

    Domácí stanice pro elektromobily se obvykle vybírají podle doby nabíjení. Pokud pro vás čas není problém, protože budete nabíjet svůj vůz přes noc, jsou k dispozici jednofázové domácí nabíječky pro elektromobily s výkonem od 3,7 kW do 7,4 kW. Pokud je však pro vás důležité rychlé nabití vozu, zvolte třífázovou nabíječku s nabíjecím výkonem až 22 kW. V každém případě je třeba předem zkontrolovat a případně upravit elektroinstalaci, pokud se jedná o stávající dům, nebo ji navrhnout s ohledem na instalaci nabíječky pro elektromobily, pokud stavíte novou budovu.

    Odborný článek 396
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Elektrikář, elektroinstalace?

    Máme 720 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 720 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace
    10
    0

    ELPRO profi s.r.o.


    9.6
    0

    V a N CL s.r.o.


    9.7
    0

    Stavební společnost Kněždub, spol. s r.o.


    9.6
    0

    Stanislav Bečvář


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena