V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Elektroměrové skříně, rozvaděče

    Tento článek si přečetlo více než 1217+ uživatelů
    Elektroměrové skříně jsou nedílnou součástí elektrických instalací. Všechny měřící a ochranná zařízení (pojistky) hlavního spojení a spínače, které umožňují kontrolu elektrických instalací a ochranu a bezpečnost vašeho domu, se nachází v těchto skříních. Většinou jsou vyrobeny z nerezavějících kovů, ale také z umělých hmot. Bez ohledu na to, z čeho je vyrobena, jaký má tvar a velikost, pro každou elektroměrových skříň je nejdůležitější to, aby byla vysoce kvalitní, nehořlavá a odolná vůči povětrnostním podmínkám.
    Odborný článek 1217
    instalace eletromeru
    Máme 720 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace:

    1. Co všechno se v elektroměrové skříni nachází?

    Montáž elektroměrové skříně je nezbytná ještě před zahájením jakýchkoliv stavebních prací, protože na provoz největšího počtu strojů, nástrojů a zařízení je potřebná elektřina. Proto i ve fázi hrubých stavebních prací je třeba instalovat kabely a namontovat dočasné elektroměrové skříně. Existují různé typy, které se od sebe liší především způsobem montáže. Vše, co potřebujete vědět o tomto tématu, se dozvíte v následujících odstavcích.

    1.1. Kolik skříní musíme mít?

    Důležitou součástí elektrického systému je rozvodná deska, určená do interiéru domu. Počet takových skříní je přizpůsoben individuálním potřebám, takže větší objekty mají skříně na každém patře. Jejich počet a uspořádání závisí na plánované elektrické a telekomunikační síti. Čím více je spotřebičů, tím více musí být pojistek, a tedy i skříní.

    Doporučujeme vám nainstalovat náhradní skříň, a to nejen z důvodů možných závad; možná budete časem potřebovat alarm, kamerový systém, více modemů nebo přípojek pro LED osvětlení. V tomto smyslu na trhu můžete najít několik typů modulárních řešení pro elektroměrové skříně, plastové nebo kovové s krytem IP 40, které je možné inovovat a kombinovat.

    1.2. Komponenty

    Ve skříni se nachází pojistky, které se také nazývají jističe. Kromě toho je zde relé, hlavní vypínač a přepěťová ochrana. Menší objekt (do 120 m2), ve skříni musí mít:

    - 1 × spínací zařízení rozdílového proudu (proudový chránič) FI40 / 0,03A

    - 12 × pojistka (instalační jistič) C / 10A / 1p

    - 14 × pojistka (instalační jistič) C / 16A / 1p

    - 3 × pojistka (instalační jistič) C / 16A / 1p

    -1 × pojistka (instalační jistič) C / 40A / 1p

    - 8 × bistabilní relé na montáž na lištu - 1 × spínač 1P, 20A

    - 1 × přepěťová ochrana I + II

    Montáž skříní pro průměrný dům, instalace pojistek na DIN lištu
    Montáž skříní pro průměrný dům, instalace pojistek na DIN lištu

    2. Zabudované ("podfasádové") skříně

    "Podfasádové" skříně jsou de facto zabudovány přímo do stěny. Při jejich montáži je třeba brát v úvahu tloušťku izolace fasády, protože izolace a kryt skříně musí být v jedné rovině. Pokud je fasáda již hotová, musí se provést vhodný otvor tak, aby jeho šířka a výška byly o 15 mm - 20 mm větší než rozměry skříně. Před montáží samotné skříně by se měly instalovat i trubky (potrubí) na odvodové instalace.

    "Podfasádová" skříň se upevňuje polyuretanovou (PU) pěnou. Když pěna zaschne, umístí se nad ní rám, který se našroubuje z vnitřní strany skříně. Rám by měl zcela zakrýt vyrobený otvor, 25 mm z každé strany. Aby bylo možné namontovat rám, musí skříň z fasády vyčnívat 20 mm. V takovém případě se na přívod kabelů mohou využít i kabelové kanály.

    3. Elektroměrová skříň na fasádě

    Tento druh skříně se montuje přímo na zeď. Skříň musí být připevněna nejméně čtyřmi šrouby z vnitřní strany. Na zadní části skříně by měly být vyvrtány otvory a měly by být vyztužené podložkami. Nad samotnou skříň na přání zákazníka lze umístit malý přístřešek, aby voda lépe odtékala a aby samotná skříň byla bezpečnější. Veškeré kabely by měly být chráněny.

    4. Samostatně stojící venkovní elektroměrová skříň

    Samostatně stojící elektroměrová skříň je součástí přípojky NN a je povinná pro všechny elektrické instalace. Její komponenty nejsou stejné jako u její „kolegyně“ která se nachází v domě. Odborně se nazývá měřící skříň PS-PMO.

    Venkovní elektroměrová skříň pro 6 uživatelů
    Venkovní elektroměrová skříň pro 6 uživatelů

    4.1. Betonový základ pro elektroměrovou skříň

    Doporučujeme, aby zhotovitel během úpravy zahrady vytvořil podstavec pro elektrickou skříň. Na trhu se dají sehnat standardizované betonové nebo kovové podstavce. Můžete samozřejmě použít i ty, jen se musíte řídit pokyny o příslušné výšce a přístupnosti a pravděpodobně vás vyjdou dráž.

    4.2. Elektroměrové skříně PS - PMO

    Tyto rozvodné skříně slouží ke snížení vysokého napětí z veřejné elektrické síti na bezpečných 220 V. Projektant, který navrhuje vaší elektroinstalaci, by měl poskytnout potřebný počet a typ skříní pro vaši domácnost a to s ohledem k potřebám různých spotřebitelů ve vašem NN připojení. Existují plastové a kovové skříně, ale plastové jsou mnohem levnější. Zhotovitel nainstaluje třípólový svislý a vodorovný jistič a bezpečnostní pojistky k ochraně sítě zvenčí.

    4.3. Třífázový elektroměr

    Klíčovým prvkem skříně PS-PMO je třífázový měřič. Elektronický přímý třífázový měřič použité energie odečítá spotřebu, kterou můžete sami sledovat přes okénko vyrobené ze skla nebo plexiskla. Někteří poskytovatelé také poskytují dálkové čtení nákladů.

    4.4. Montáž elektroměrových skříní

    Samostatně stojící elektroměrovou skříň lze umístit na podstavec, základ nebo na sloupek. Pokud zvolíte podstavec nebo základ, musí být umístěn ve výšce a vzdálenosti nejméně 50 cm. Schopný elektrikář jej postaví tak, aby odolal všem změnám počasí a tepla, které může ve vnějším prostředí nastat.

    Pokud se jedná o montáž na sloupek, musíme použít mírně odlišný postup instalace. Ke slupku je skříň připevněna dvěma RF páskami. V zadní části skříně jsou nejprve vyvrtané otvory a k nim přišroubovány dvě konzoly. RF pásky jsou pak připevněny k držákům. Elektroměrová skříň se přiloží ke sloupu tak, že se pásky omotané kolem ní protáhnou křížem přes držáky do L profilů, do kterých se přišroubují šrouby dodanými se skříní.

    5. Dočasná elektroměrová skříň pro staveniště

    Stabilní zdroj napájení umožňuje bezpečný přístup k elektřině během stavby, a tedy klidnou a nepřerušovanou práci. Skříň musí být před připojením k veřejné síti testována. Pro menší staveniště existují standardní rozvodné skříně, pro větší jsou vyráběny podle potřeb. Elektrická skříň standardní konstrukce má několik jednofázových a třífázových připojení, automatické spínače a pojistky a pojistku FID. Cena těchto „jednorázových“ zařízení se pohybuje kolem 7000Kč.

    6. Cena

    Ceny elektroměrových rozvodnic se liší v závislosti na síle a velikosti a samozřejmě také na výrobci a původu.

    6.1. Cena elektroměrových skříní pro exteriér

    Orientační cena elektroměrové skříně spolu s třífázovým dvoutarifním měřičem, stojanem, pojistkami a MTKT se pohybuje mezi 3500 a 7000Kč.

    6.2. Cena vnitřní rozvodné desky

    Cena vnitřní rozvodné desky se pro průměrný dům pohybuje mezi 500 a 2000Kč za kus.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci elektroměrových skříní, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 1217
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Elektrikář, elektroinstalace?

    Máme 720 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 720 realizátorů v oblasti Elektrikář, elektroinstalace
    9.4
    0

    Luxifer CZ s.r.o.


    9.4
    0

    Renova PV s.r.o.


    9.7
    0

    KBT elektronik, spol. s r. o.


    9.6
    0

    V a N CL s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena