V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    HYDROIZOLACE ZÁKLADŮ - VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT

    Tento článek si přečetlo více než 527+ uživatelů
    527
    Hydroizolace
    Máme 157 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů:

    1. Co potřebujete vědět o hydroizolaci základů?

    Když si představíme svůj vysněný domov, většinou ho vidíme dokončený v určité velikosti, tvaru, barvě a stylu, s idylickou zahradou, obvykle obklopený bohatou vegetací a na překrásném místě. Za takovým domem však stojí celá řada holým okem neviditelných technických detailů. Dům se ve skutečnosti skládá ze spousty dílů a prvků, které je nutné individuálně naplánovat, vypočítat, provést a ochránit.

    Cesta dlouhá tisíc kilometrů začíná prvním krokem. Stejně tak i váš domov začíná od základů. Aby se budova stala vaším domovem, musí být postavena podle norem, pravidel, předpisů a metod, z kvalitních materiálů a konkrétním způsobem. Musí však být také chráněna. Bez ohledu na to, jak dobře je budova postavena, pokud není chráněna z hlediska tepla, zvuku a vody - život v ní nebude příjemný ani zdravý.

    hydroizolace-zakladu.jpg
    Hydroizolace základů je spolu s jeho tepelnou izolací jedním z nejdůležitějších prvků konstrukce každé budovy. Totéž platí pro fasádu a střechu

    2. Hydroizolace základů - kde a jak najít dodavatele?

    Vzhledem k tomu, že jde o tak důležitou, zásadní fázi výstavby, která zabírá 3 - 5 % z celkové hodnoty investice, je jasné, že nic nesmí být ponechána náhodě. Ať už jste si vybrali zděný nebo montovaný dům, na prvním místě je vykopání stavební jámy a vybudování základů. Pokud si najmete firmu a zvolíte systém na klíč, pak se o to nemusíte moc starat. Společnost, se kterou podepíšete smlouvu, bude mít na starosti všechny fáze výstavby a bude zodpovědná za všechny provedené práce. Pokud se však rozhodnete stavět na vlastní pěst, budete muset pro každou fázi výstavby najít dodavatele.

    Vzhledem k tomu, že na trhu je nespočet firem, které se zabývají stavebními pracemi, a to i těch, jejichž specializací je hydroizolace základů, bude poměrně těžké vybrat si tu nejlepší. Doporučujeme obrátit se na nás, protože spolupracujeme jen s prověřenými řemeslníky a stavebními firmami. Na našich stránkách navíc uvidíte jejich reference a komentáře a hodnocení předešlých zákazníků.

    3. Jak se provádí hydroizolace základů?

    Hydroizolace základů závisí na typu základů, které mohou být plošné a hlubinné a dělí se na:

    • základový pás
    • základová deska
    • základový rošt
    • základové patky
    • piloty
    • kesony

    Zvolený typ základů závisí na konstrukci samotné budovy a také na typu a složení půdy, na které bude budova postavena. Základy spojují budovu se zemí a po desetiletí musí nést zatížení samotné stavby a přírodních sil, které na ni budou neustále působit. Z tohoto důvodu musí být kromě toho, že musí být zhotoveny z kvalitního materiálu a odpovídajícím způsobem, také řádně chráněny.

    Jednou z nejsilnějších přírodních sil působících na všechny konstrukce včetně jejich základů je voda. Je buď v podobě dešťových srážek a povrchových toků, nebo ve formě podzemní vody. Zanedbání kteréhokoli z těchto tří faktorů může mít katastrofální následky. Jedinou obranou proti vodě a vlhkosti je hydroizolace. Za tímto účelem se od nepaměti používají přírodní pryskyřice a bitumeny a dnes kromě nich existují desítky druhů materiálů, směsí, látek a dalších chemicky vyráběných produktů. Patří mezi ně kesonové a membránové hydroizolace, asfaltové směsi a pásy, tzv. bílá vana, stavební a dilatační tmely, membrány, injektážní systémy a hydroizolační malty. O tom, která technologie bude použita, se rozhoduje ve vztahu ke třem nejdůležitějším faktorům:

    • druh pozemku, na kterém je postaven
    • existence a hladina podzemní vody
    • průměrné úhrny srážek v dané oblasti

    Voda a vlhkost pronikají do konstrukce zvenčí a pak stoupají ze základů skrz stěny. Nejlépe to lze přirovnat ke kostce cukru - když ji ponoříte jednou stranou do vody, můžete vidět, jak voda stoupá vzhůru a rozpouští cukr. Totéž se děje v budovách - stoupající kapilární vlhkost způsobuje tepelné ztráty, růst hub a plísní a poškozování povrchových materiálů. Proto musí být podklad pod základy konstruován tak, aby umožňoval odtok vody nebo aby se voda nezadržovala a neusazovala. Kromě toho voda při nízkých teplotách zamrzá, a tím se rozpíná, což může vést k podemílání a pohybu základů. Na druhé straně voda pronikající do betonu způsobuje rezavění železa, kterým je vyztužen, což opět vede k jeho poškození a ohrožení stability konstrukce. Kromě toho se mikrokapičky vody, které proniknou do betonu, také mění v led a zvětšují jeho objem tím, že expandují. Takto vznikají trhliny v základech a stěnách. Dalším nebezpečím jsou různé chemikálie a látky obsažené ve vodě, jako jsou soli, sírany, kyseliny atd., které způsobují "korozi" a trvalé poškození betonu.

    Všem těmto nebezpečím lze předejít, pokud se hydroizolace základů provede dvěma způsoby:

    • naléváním speciálních přísad s vysokým součinitelem voděodolnosti do betonové směsi, ze které se vylévá základ
    • pokrytí základu některým z hydroizolačních materiálů

    4. Materiály pro hydroizolaci

    Přidání speciálních přísad s vysokým součinitelem odolnosti proti vodě do betonové směsi se nazývá strukturální hydroizolace. Vzhledem k tomu, že tento postup je poměrně nákladný (asi o 30 % dražší), používá se při stavbě rodinných domů poměrně zřídkakdy. Běžnou praxí je použití hydroizolačních materiálů, které se nanášejí, lepí, svařují nebo stříkají na hotové betonové základy. Taková hydroizolace základů je dostatečně kvalitní, cenově dostupná a snadno proveditelná, a poskytne solidní ochranu na několik desetiletí.

    Hydroizolace základů se provádí materiály, které jsou nejčastěji ve formě rolí a pásů, existují tekuté nátěry, gely, pasty, pěny a desky z extrudovaného polystyrenu. Nejčastěji se pokládají ve dvou nebo více vrstvách. Hmoty se nejčastěji zahřívají a natavují (hydroizolační asfalt s plnivem nebo bez něj) a existují i takové, které se pokládají za studena.

    5. Novostavby vs. staré budovy

    Hydroizolace základů vyžaduje určité dovednosti a porozumění procesům, které se odehrávají v betonu, v půdě a v různých stavebních materiálech. Zkušenosti jsou také velmi důležité, proto pokud jste se již rozhodli stavět svépomocí, určitě se před zahájením prací poraďte s odborníky.

    5.1. Hydroizolace základů pro novostavby

    Je jasné, že provádění všech stavebních prací je jednoduší v nové výstavbě. Vše probíhá ve fázích, podle určitého pořadí a harmonogramu. Již při plánování a projektování je tedy známo, o jaký druh pozemku se jedná, jaký je hydrologický stav a co je třeba udělat pro získání solidní stavby.

    Podle druhu a kvality zeminy se rozhoduje, jaké podkladové materiály budou použity, aby bylo umožněno co nejlepší odvodnění a zabránilo se tak pozdějšímu poškození pronikáním vody a vlhkosti. Podkladové materiály se pokládají na dno jámy a bývá jich více, ve více vrstvách. Jáma musí být pod úrovní mrazu půdy! Položí se geotextilie, přes ní štěrkový podsyp (které se zhutní tak, aby se získal kompaktní a pevný povrch), někdy se přidá hlína a poté se nalije podkladový beton. Tloušťka granulace se pohybuje mezi 20 - 30 cm v závislosti na tloušťce instalovaných drenážních trubek. Podkladový beton je tlustý 5 - 6 cm. Kromě toho jsou instalovány tepelně izolační a hydroizolační materiály. To vše vytváří vodorovnou hydroizolaci, kterou lze opakovat nad základem a spojení těchto dvou úrovní se nazývá svislá hydroizolace a zasahuje nahoru přes suterén, pokud existuje, a až nad úroveň terénu (sokl), kde začíná přízemí.

    Pro instalaci hydroizolačních materiálů je nejdůležitější, aby byl podklad suchý, pevný a zbavený mastnoty a jiných látek. Na takový povrch se aplikují základní nátěry. Ty slouží ke zlepšení přilnavosti a lepení následných vrstev. Lze použít tekuté bitumeny, různé pryskyřice, tekutou pryž nebo polymery. Ty se nanášejí nebo stříkají na podklady, i když je také možné instalovat bitumenové role nebo pásy, které jsou buď samolepicí, nebo lepené/svařované. Nejdůležitější je, aby pokládka byla prováděna s minimálním přesahem 10 až 15 cm, aby byla zajištěna úplná nepropustnost. Tyto vrstvy se zahřejí a slepí nebo svaří, případně se přes ně nalepí bitumenové pásy, aby držely na místě. V této fázi je nejdůležitější vysychání - každá vrstva materiálu musí být dobře vysušena před nanesením nebo položením další, jinak vlhkost zachycená v těchto vrstvách sama způsobí poškození!

    Hydroizolační materiály v rolích jsou považovány za odolnější a kvalitnější. Některé role mají uprostřed po celé délce také silikonové nebo speciální gelové výplně, které zajišťují ještě lepší utěsnění. Práce se samolepicími hydroizolačními materiály v rolích je jednodušší a rychlejší. Existují sádrové hydroizolační hmoty, které se používají pokud potřebujete suchou směs, a přidávají se do nich hydroizolační složky. Takto připravené malty se nanášejí na sádrovou mřížku. Nejnovějším technologickým vynálezem jsou betonové rohože na bázi jílu, které za mokra nabobtnají a pokryjí celý základ.

    5.2. Hydroizolace základů pro staré budovy

    Pokud se problémy objeví později v důsledku vzlínání kapilární vlhkosti nebo spodní vody (někdy v důsledku povodní nebo sesuvů půdy či zemětřesení), je nutné opravit základy. Prakticky to znamená, že se nejprve kolem domu musí udělat výkop, vše vysušit a nanést či nainjektovat novou hydroizolaci a často také obnovit tepelnou izolaci.

    V takových případech se používají různé materiály - polyuretanové nátěry, válcovaný bitumen, membrány na bázi polymerů nebo skloplastových materiálů, sklolaminát nebo polyester. Jejich nejdůležitější vlastnosti jsou elasticita, přilnavost, rychlé tvrdnutí, odolnost proti UV záření, chemickým a mechanickým vlivům a absence toxinů.

    Výkop kolem základu se provádí po etapách, aby nebyla ohrožena stabilita domu. Začíná od rohů a jde směrem ke středu stěn. Když je kanál vykopán, následuje vyčištění od všech nánosů. Díry na základech lze vyplnit cementovou maltou nebo lepidlem na keramické obklady a na ně se rozprostírají bitumenové pásy, a to ve dvou vrstvách: první svisle, druhá vodorovně. V podstatě je to ochrana zvenčí.

    Existují také tzv. penetrační hydroizolační materiály - nátěry na beton, které pronikají do konstrukce a na úrovni mikropórů zabraňují pronikání vlhkosti do hlubších vrstev betonu. Zvyšují odolnost proti promrzání a chrání před chemicky agresivní spodní vodou.

    Posledním a nejdražším způsobem sanace hydroizolace základu je injektáž speciálních hydrofobních gelů. K vyvrtání otvorů skrz základ se používají speciální vrtáky. Gely jsou vyrobeny ze speciálních voděodolných částic, které kromě ochrany podkladu před dalším znehodnocením zajistí delší životnost a pevnost.

    527
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Hydroizolace základů?

    Máme 157 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 157 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů
    9.5
    0

    STATIKA SANACE s.r.o.


    9.8
    0

    SWP - MP, s.r.o.


    9.4
    0

    Stavební údržba Jaroš & Slávik, s.r.o


    9.7
    0

    RK&P Izol s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena