V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Hydroizolace základu domu

    Tento článek si přečetlo více než 1153+ uživatelů
    Hydroizolace základu je nezbytnou a spolehlivou ochranou proti účinkům srážkové vody, vlhkosti a jiným nežádoucím vlivům. Pronikání vody může způsobit vážné poškození jakéhokoli objektu, a proto se na tomto druhu práce jednoduše nesmí šetřit. Obzvláště důležitá je hydroizolace spár mezi stěnami a zemí, stejně jako na střeše.
    Odborný článek 1153
    Hydroizolace zdi.JPG
    Máme 156 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů:

    1. Proč je hydroizolace vůbec nutná?

    Co vše je třeba izolovat? Balkony, terasy, ploché střechy, spáry budov, terén a základové desky - všechny tyto části budovy musí být chráněny před průnikem vody nepřerušovanou vrstvou polyetylenové, plastové, živičné nebo štěrkové hydroizolace. Instalace izolace je nutná také při opravách následků mrazu, krupobití, sněhu nebo přehřívání, které způsobuje rozpínání nebo praskání materiálu.

    2. Hydroizolační materiály

    Dnes lze hydroizolaci provést pomocí mnoha různých nových materiálů. Polyuretanová a asfaltová hydroizolace se nejčastěji používají v pásech, ze kterých se vytvoří souvislá vrstva svařováním jejich okrajů. Pro ještě větší ochranu jsou okraje pásů k sobě přivařeny dalšími, užšími pásy. Pásy mohou být také samolepicí a lze je jednoduše umístit přímo na konstrukci. Výhodou polyurethanové fólie je, že kromě toho, že je 100% vodotěsná, je odolná vůči všem povětrnostním podmínkám, UV záření, teplotním výkyvům a mechanickému poškození.

    Asfaltové nátěry jsou kompozitní směsi používané pro instalaci hydroizolace. Proces je buď „horký“ a provádí se kolem základu, anebo se provádí pokládka lepicích asfaltových pásů se spárovací hmotou a lepení izolačních desek. Směsi se aplikují přímo na konstrukci před pokládkou asfaltových pásů.

    3. Hydroizolace suterénu na vnitřní straně

    Mezi klasické metody hydroizolace, které se v praxi používají již dlouhou dobu, patří izolace na vnitřní straně budovy, resp. na základovou desku. Sokl je pokryt polystyrenem v souladu s evropskou směrnicí o stavebních výrobcích SIST EN 13163. Polystyren XPS se používá k ochraně hydroizolace a zároveň slouží jako tepelná izolace.

    1. Základ a vnější strana stěny budovy jsou před instalací hydroizolace pokryty asfaltovým nátěrem
    2. Z výšky suterénní desky se v oblasti soklu do výšky asi 30 cm a nad základem a základovou deskou pokládají asfaltové pásy, které se spojují svařováním.
    3. V případě, že je objekt vystaven vodě pod tlakem, musí být nanesena dvojitá nebo trojitá vrstva asfaltových pásů! Počet vrstev hydroizolace závisí na hloubce budovy.

    4. Správná instalace hydroizolace

    Modernější instalace hydroizolace je taková, že deska je izolována zvenčí, hned vedle spojení mezi zemí a budovou. Postup je následující:

    1. Pod základovou deskou se nejprve položí hrubá polystyrenová deska s přesahy na každé straně o tloušťce 5 až 8 cm, aby se zabránilo pronikání a hromadění vody, která by mohla po zamrznutí zvednout základ. Pokládá se na připravený podklad nebo podkladový beton. Na polystyren se lepí samolepicí asfaltové pásy, které se používají k ohýbání svarů.
    2. Na polystyren se lepí samolepicí asfaltové pásy. Jejich přesahy se zavaří.
    3. Na izolaci se pak položí polystyren, který může být v deskách o rozměrech 2 × 10 cm nebo 20 cm.
    4. Stěna se musí z vnější strany natřít asfaltovým nátěrem, na který se položí asfaltové pásy, které svaří přesahy, a poté se položí další vrstva polystyrenu.
    5. V případě tlaku vody nebo hydrostatického tlaku se umístí nopová fólie.
    Pro hydroizolaci základů se používá nopová fólie
    Pro hydroizolaci základů se používá nopová fólie

    5. Hydroizolace plochých střech

    Díky přímému působení srážkové vody je hydroizolace ploché střechy nesmírně důležitým faktorem její funkčnosti a životnosti. Existují různé typy plochých střech na betonových nebo jiných konstrukcích, ale mají společné to, že jejich sklon musí být větší než 2%, aby na nich nezůstávala voda, protože proti tomu žádná hydroizolace nepomůže. Celkově vzato platí tato pravidla:

    1. Střešní konstrukce musí být nejprve potažena asfaltovým nátěrem
    2. Jsou na ni položeny asfaltové pásy jako parní membrána, pokud podobná již není instalována zevnitř. V závislosti na složitosti budovy se instaluje 10 až 25 cm izolace z polystyrenu
    3. Laminováno plstí
    4. Konečná vrstva střechy je vyrobena ze dvou vrstev asfaltových pásů, kde první je přivařena pouze v určitých bodech a druhá úplně po celé délce a šířce přes izolaci.

    6. Nopová fólie

    6.1. K čemu je nopová fólie dobrá?

    Nopová folie se vyrábí tvarováním rovných hydroizolačních fólií z polyethylénu s vysokou hustotou (HDPE). Její povrchová membrána je vyrobena z polyethylenu s vysokou hustotou. Je odolná proti tlaku a vodotěsná. Výčnělky na povrchu fólie vytvářejí určitou a rovnoměrnou vzdálenost, která jako „mezivrstva“ chrání určitý povrch. Tato membrána se používá k hydroizolaci základů a opěrných stěn, fasád a zemních spár, jakož i pro nosníky ve výškách.

    6.2. Nopová  fólie - cena

    Kolik stojí tato fólie? Cena závisí na tom, zda ji kupujete jako fyzická nebo právnická osoba, ale také na množství. Obecně se pohybuje mezi 30Kč / m2.

    Hydroizolace plochých střech
    Hydroizolace plochých střech

    Pokud se rozhodnete pro instalaci hydroizolace, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající hdse tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 1153
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Hydroizolace základů?

    Máme 156 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 156 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů
    8.8
    0

    FTIzol s.r.o.


    10
    1

    Pavel Valter


    9.4
    0

    Em-Stavby-Sever s.r.o.


    9.5
    0

    STATIKA SANACE s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena