V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Hydroizolace suterénu

    Tento článek si přečetlo více než 523+ uživatelů
    Při stavbě suterénu je nesmírně důležité, aby hydroizolace byla provedena podle všech pravidel a norem a samozřejmě za použití kvalitního materiálu. Obzvláště náročné je těsnění kesonových konstrukcí, proto by se tento problém měl řešit již ve fázi návrhu. Existují různé způsoby hydroizolace suterénu a který z nich bude pro váš dům nejlepší záleží na řadě faktorů.
    Odborný článek 523
    hidroizolace suterenu
    Máme 157 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů:

     

    1. Proč je hydroizolace suterénu tak důležitá?

    1.1. Zabraňuje pronikání vody

    Vlhkost je to nejhorší, co se může stát jakékoli budově, tedy i vašemu domu. Suterén je část, která je vodě vystavena nejvíce , proto potřebuje mimořádně silnou ochranu. Správně provedená hydroizolace suterénu (sklepa) zabraňuje pronikání vody do struktury materiálu a konstrukce stavby. Voda může konstrukci velmi škodit, protože způsobuje postupné chátrání, odlupování, drolení a odpadávání materiálů, což může vést až k částečnému zřícení stavby, a tím k ohrožení života a majetku. Co se týče železobetonových zdí, voda v nich způsobuje korozi ocelové výztuže, což vede ke snížení únosnosti celé konstrukce. Pokud v objektu zaznamenáte kondenzaci, vlhkost, plísně nebo netěsnosti, je nutné ihned zkontrolovat, zda není poškozena hydroizolace suterénu a zda není nutná sanace.

    1.2. Zabraňuje tvorbě plísní

    Voda poškozuje nejen konstrukci stavby, ale způsobuje i tvorbu a zadržování zvýšené vlhkosti, což vede ke vzniku a rozvoji kondenzace, plísní a řas jak na vnější, tak vnitřní straně stěn. Hydroizolací suterénu (v kombinaci se správným provedením tepelné izolace základů a zabráněním vzniku tzv. tepelných mostů) tomu lze úspěšně předcházet. Nezapomeňte, že vlhkost a plísně v každém obytném prostoru jsou zdraví velmi škodlivé a je třeba je co nejdříve odstranit. Navždy se jim však dá předejít pouze odstraněním příčiny, tedy opravou hydroizolace a tepelné izolace suterénu. Pokud zeď jen natřete nebo nanesete některý z prostředků proti vlhkosti či plísním, které se často objevují v reklamách, neznamená to, že máte problém vyřešený, protože se vše velmi rychle vrátí.

    2. HDPE fólie

    Moderní typ hydroizolace je vyroben z bílé syntetické fólie se speciálním nátěrem a je vyrobena na bázi HDPE. Tento materiál reaguje ve styku s čerstvým betonem tak, že se získá trvale elastická vrstva. Tuto speciální hydroizolaci lze použít pod dlažbu nebo jako svislou hydroizolaci stěn. Fólii lze použít i při provádění širokého výkopu, pak se však používá samolepící, a dodatečně vyztužený typ.

    3. Bitumenové pásy

    Hydroizolaci suterénu lze provést i bitumenovými pásy. Tyto pásy se většinou pokládají ve dvou vrstvách, aby se ve stejných místech nepřekrývaly a následně se mezi nimi tyto spoje svaří, takže se suterén stane opravdu nepropustným a zcela vodotěsným. Bitumenové pásy jsou u nás stále nejrozšířenějším způsobem hydroizolace suterénů, protože jsou cenově velmi dostupné a jejich montáž je snadná a rychlá. Umožňují také snadné opravy v případě poškození.

    3.1. Jednovrstvé bitumenové pásy

    Když nehrozí nebezpečí od spodní vody, ale objekt je i tak ohrožen vlhkostí, lze použít pouze jednu vrstvu asfaltových pásů. U hydroizolací suterénů a střech, které jsou velmi často ve styku s vodou, to není běžná praxe. Tato metoda se používá převážně pro hydroizolaci vyšších částí fasády, které nejsou přímo exponované a jsou částečně chráněny střechou.

    3.2. Dvouvrstvé bitumenové pásy

    Pokud hrozí průnik podzemní vody je třeba instalovat speciální dvouvrstvou bitumenovou hydroizolaci, která je vyztužena vrstvou polyetylenu. Dá se říci, že jde o nejčastější způsob ochrany suterénu v našich končinách.

    Bitumenové pásy lze pokládat v jedné nebo dvou vrstvách
    Bitumenové pásy lze pokládat v jedné nebo dvou vrstvách

    4. Bílá vana

    4.1. Co je bílá vana?

    Bílá vana je název pro voděodolnou betonovou konstrukci, u které železobetonová konstrukce přejímá vedle statické i funkci hydroizolační. Jedná se o konstrukci o tloušťce minimálně 30 cm z vodonepropustného betonu vysoké kvality.

    Bílá vana je název pro základovou železobetonovou vanu, které jako ochrana proti pronikání vody a vlhkosti z podloží slouží pouze vlastní hmota betonové konstrukce

    4.2. Bílá vana, těsnící mezispáry a dilatační spáry

    Takzvaná bílá vána se provádí utěsněním slabých míst a dilatačních spár v železobetonových konstrukcích. Spáry jsou utěsněny, i když je hydroizolace již hotová. Pro dosažení těsnosti lze použít speciální těsnící fólie, bobtnatelné pásky, PVC těsnící pásky, sítě proti trhlinám nebo injektážní trubičky.

    5. Zátková fólie

    5.1. Co je zátková fólie?

    Jako hydroizolaci lze použít i plastovou fólii, která je vhodná tehdy, když není problémem spodní voda, ale pouze vlhkost jako taková. Tento typ ochrany je položen na úrovni terénu, pod betonové desky. Zátková fólie bývá vyrobena z polyetylenu a má již samolepicí pásky, kterými se připevněna k podkladu. Tento typ fólie má malé výstupky, a kromě ochrany před vodou nabízí i ochranu před kořenovým systémem rostlin na zelených střechách. Membránové zátky jsou vysoké 18 mm, což stačí k vytvoření vrstvy, která zajišťuje dobrou cirkulaci vzduchu a působí jako drenážní ochrana povrchů.

    5.2. Zátková fólie pro ochranu proti vlhkosti

    Pokud je z nějakého důvodu nutná speciální flexibilita, lze zátkovou fólii použít i jako hydroizolační ochranu. Protože tato fólie sama o sobě nestačí k zabránění pronikání vody do suterénu, je nutná i živičná hydroizolace (bitumenové pásy), která jinak celou konstrukci navíc chrání před poškozením kořeny rostlin.

    6. Injektáž

    6.1. Injektáž chrání nosnost konstrukce

    Všechny tyto způsoby utěsnění spár slouží k zamezení vzniku kondenzace, vlhkosti a plísní. Pokud k tomu přes všechna opatření dojde, je máte možnost následné sanace. Sanaci místa, kde se objevila vlhkost nebo voda, lze provést injektáží. Trubky určitého průměru je možné instalovat preventivně při výstavbě, nebo je na problematické místo vložit později. Přes ně se pak injektuje směs pro vysychání a hydroizolaci. Injektáž také kompenzuje nosnost, která se ztratila vlivem vlhkosti.

    6.2. Spárovací hmota

    Na trhu je k dispozici mnoho různých spárovacích hmot, ale vybrat mezi nimi tu vhodnou nemusí být jednoduchý úkol. Závisí zejména na účelu použití a na typu konstrukce. Epoxidové pryskyřice a polyuretanové a cementové směsi jsou vhodné pro opravy menších prasklin. Silikonovými emulzemi se opravují velká poškození. Nejlepší volbou pro hydroizolaci je ve většině případů epoxidová pryskyřice, která pronikne do každého, i sebemenšího póru, ale jedná se o nejdražší typ.

    7. Krystalická hydroizolace

    Kromě střech vystavených srážkám je velkým problémem voda ve sklepních a podzemních prostorách. Největší nebezpečí zde hrozí od spodních vod. Proto musí být sklepy, suterény a střechy zvláště dobře chráněny. Suterény jsou většinou železobetonové. Beton je sice vynikající materiál, ale i když se vyznačuje mnoha dobrými vlastnostmi, může být mechanicky poškozen. Prasklinami, i když mikroskopickými, voda postupně proniká, expanduje a neustále je prohlubuje. Pokud včas nezareagujete, koroze naruší konstrukci budovy!

    Tomuto problému lze úspěšně předejít aplikací pokročilé krystalizační technologie. Při výrobě se do betonu přidává speciální směs, která ve styku s vodou způsobuje tvorbu krystalů. Pokud tedy vzniknou mikrotrhlinky, kterými se voda pokusí proniknout do hlubších vrstev materiálu, aktivuje se chemická reakce a krystaly vzniklé trhliny automaticky uzavřou a zabrání tak vodě v pohybu dál. Tato technologie je revoluční, protože zastaví vodu v prvním centimetru tloušťky betonové stěny a zcela uzavře všechny trhliny do 0,5 mm.

    Krystalická hydroizolace vyplní kapilární systém betonu svými krystaly, tím dojde k utěsnění pórů a k zamezení průniku vlhkosti a vody.

    Proces krystalizace má však ještě jednu výhodu. Pokud by teoreticky v betonu vznikly větší trhliny (což je však v praxi téměř nemožné) a voda by mohla proniknout hlouběji do konstrukce a interiéru, bylo by okamžitě jasné, kde se nachází problémové místo. Proč? Obyčejná hydroizolace může na jednom místě prosakovat a voda může pronikat do interiéru na místě zcela jiném. U krystalizační hydroizolace voda protéká materiálem pouze v místě praskliny, jelikož jsou ostatní praskliny v blízkosti poškození chráněny automatickou chemickou reakcí, která je uzavře. Prasklinu tak lze detekovat a opravit okamžitě, aniž by bylo nutné opravovat celou stěnu nebo podlahu sklepa.

    Odborný článek 523
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Hydroizolace základů?

    Máme 157 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 157 realizátorů v oblasti Hydroizolace základů
    10
    1

    Pavel Valter


    9.2
    0

    LEKASTAV s.r.o.


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    9.2
    0

    Libor Hořínek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena