V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Komín: průměr a provedení

    Tento článek si přečetlo více než 541+ uživatelů
    Komín je velice důležitou součástí topného systému. Pro správně navržený a realizovaný komín je nejdůležitější účinný tah a optimální odvod spalin. Komín je jedním z nejexponovanějších prvků na budově, protože musí odolávat vysokým teplotám, vlhkosti, kyselinám a měnícím se povětrnostním podmínkám.
    Odborný článek 541
    komin
    Máme 175 realizátorů v oblasti Komín:

    1. Typy komínů

    Šamotové nebo keramické komíny lze použít v kombinaci s různými typy topidel, kamen nebo paliv. Tento typ komínu je odolný vůči vysokým teplotám, kyselinám a je parotěsný. Stavba šamotového komína je poměrně jednoduchá.

    Kromě těchto typů komínů se hojně používají také komíny z nerezové oceli. Dá se dokonce říci, že dnes jsou mnohem běžnější. Tento typ se rychle zahřívá a ochlazuje a je odolný proti kondenzaci.

    2. Umístění

    Umístění komína v budově je dáno tím, kde se nachází kotelna, topeniště nebo topné těleso (radiátor). Je však důležité, aby byl komín umístěn co nejblíže středu budovy, nikoli na jejím okraji. Je to především proto, že tento prvek funguje také jako topné těleso! Pokud je umístěn na okraji budovy, obvykle hraničí s vnější stěnou, takže v zimě jsou jeho stěny velmi chladné. Teplota plynů odpařujících se komínem klesá a uvnitř komína může docházet ke kondenzaci. Pokud je umístění komína na okraji budovy jedinou možností, musíme jej alespoň řádně izolovat.

    3. Jak se určuje průměr komína?

    Obecně se má za to, že čím větší je průměr komínového průduchu, tím lépe. To je však v nesprávný předpoklad; určení průměru komína je ovlivněno několika faktory. Pokud průměr kouřovodu neodpovídá výkonu připojeného topidla, topidlo ztrácí svůj plný potenciál, což zvyšuje náklady na vytápění. Pokud je komínový průduch velmi široký, nemá dostatečný tah a dochází k nadměrné tvorbě kondenzátu. Pokud je průměr komína menší než vyžaduje připojený ohřívač, ztěžuje se únik spalin, což přispívá k tvorbě usazenin v komíně, které mohou při vysokých teplotách způsobit požár.  

    Přesný výpočet průměru komína by měl provést projektant. Velikost průměru komína je také ovlivněna druhem paliva, například při použití palivového dřeva musí být průměr komína větší než při topení peletami nebo plynem. Pokud je budova vytápěna zemním plynem, je průměr komína 14 cm. Při použití topného oleje je zapotřebí o něco větší objem, obvykle 16 cm, zatímco u tuhých paliv je zapotřebí průměr 18 až 20 cm. Podobné průměry komínů se používají i pro krby.

    4. Komín - cena

    Cena komína závisí na druhu (zděný nebo prefabrikovaný), materiálu (keramický nebo nerezový), izolaci, průměru kouřovodu, výšce, čepici a samozřejmě na dodavateli. Cena za dodávku a montáž třívrstvého nerezového komína o průměru 180 mm se pohybuje kolem 3000Kč /m.

    Informace o cenách naleznete v naší cenové kalkulačce. Pokud se rozhodnete pro stavbu komínu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také stavitele komínů, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 541
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Komín?

    Máme 175 realizátorů v oblasti Komín:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 175 realizátorů v oblasti Komín
    9.8
    0

    Komínexpres s.r.o.


    10
    0

    TOPEN, spol. s r.o.


    9.8
    0

    Stavíme Komíny


    9.4
    0

    ROKA komíny s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena