V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Komín - důležité otázky před jeho pořízením

    Tento článek si přečetlo více než 1065+ uživatelů
    Komín je mimořádně důležitou součástí topného systému. Odborník, kterého si vyberete pro zhotovení nebo montáž komína, vám poradí, jaký typ kouřového systému zvolit, ale nebude špatné se předem trochu informovat. Abychom vám alespoň trochu usnadnili rozhodování, připravili jsme pro vás odpovědi na klíčové otázky, jak si vybrat komín a na jaké náklady se připravit.
    Odborný článek 1065
    komin z nerezove oceli
    Máme 175 realizátorů v oblasti Komín:

    1. Podle čeho vybrat komín?

    Na trhu existuje mnoho řešení komínových systémů pro různé topné systémy, vhodných pro novostavby nebo rekonstrukce domů, na tuhá paliva nebo plyn, pro podtlakový nebo tlakový provoz. Abyste mohli určit, který komín je pro váš dům vhodný, musíte si odpovědět na několik důležitých otázek, které ovlivňují výběr komína a následně i jeho cenu.

    2. Typ komína

    Komíny se dělí na zděné a prefabrikované, tedy hotové výrobky. Jejich primárním úkolem je dostat do topeniště dostatek čerstvého vzduchu, který je nutný pro spalování a vytápění, a naopak vytlačit z interiéru škodlivé plyny, které vznikly spalováním. Proto je velmi důležité, aby byl komín vhodné konstrukce a velikosti a aby byl umístěn na správném místě. S tímto si nezahrávejte a přivolejte si na pomoc odborníka. Nesmíte zapomínat ani na pravidelnou údržbu a čištění, s čímž vám zase pomůže kominík.

    2.1. Zděný komín

    Zděné komíny jsou nejstarším a nejrozšířenějším typem, a proto se jim často říká klasické. Protože jsou vyrobeny z cihel (tedy z hlíny a písku), a vypalují se při vysoké teplotě, nazývá se také šamotový nebo keramický komín. Tento typ komína je vhodný zejména pro novostavby.

    2.2. Nerezový komín

    Druhým typem komínů jsou ty prefabrikované. Kupují jako hotové výrobky a montují se na místě. Nezbytnými prvky těchto komínů jsou kouřovody a izolace. Takové komínové systémy se používají při renovaci, tedy výměně, pokud je starý natolik poškozený, že se stal nebezpečným. Nerezové komíny jsou samozřejmě moderně designově i technicky řešené, takže se skvěle hodí k novější stavbě.

    Nerezový komín je moderní náhrada klasických komínů
    Nerezový komín je moderní náhrada klasických komínů

    3. Jak se komín instaluje?

    Typ instalace komína se volí podle druhu používaného paliva a od toho se odvíjí i způsob montáže. Komíny jsou v zásadě rozděleny na podlahové a stěnové. Zděné komíny jsou těžké, a proto se musí opírat o betonové desky a solidní zděné stěny. Prostup na střeše, kterým bude komín procházet, také vyžaduje speciální podpěru, tedy nosníky. Pokud může komín stát na betonové desce, pak doporučujeme zvolit ten keramický. Pokud se vám naskytne možnost zrekonstruovat starý dům, a chcete komín přemístit, nebo není možnost, aby se komín opíral o podlahu, pak si budete muset pořídit některé z prefabrikátů, které jsou mnohem lehčí a umožňují instalaci na stěnu.

    4. Průřez komína

    Průřez komína je důležitou součástí při výběru kouřového systému. Spočítá vám ho projektant nebo prodejce komínů. Průměr kouřovodů se určuje podle typu topných zařízení. Je-li na komín napojen na krb, jeho průřez bude mezi 18 a 22 cm, zatímco např. u olejových kamen stačí průřez mezi 14 a 16 cm; samozřejmě velmi důležitým faktorem při tomto výpočtu je připojovací výkon systému. Minimální průřez komína naleznete také v technickém listu každého topného zařízení.

    5. Typ topného zařízení

    Dnes se používá značné množství různých topných zařízení a s tím souvisejících druhů paliva. Většina domácností topí palivovým dřevem, topným olejem a plynem, ale stále oblíbenější jsou také „nová“ pevná paliva získaná z odpadu a recyklace jako jsou štěpky nebo pelety. Před výběrem komína musíte vědět, jaký druh paliva budete používat, i když moderní montované komíny lze použít téměř pro všechny druhy paliv.

    6. Jakou výšku musí mít komín?

    Pokud chcete, aby komín fungoval bezchybně, musíte dbát na jeho výšku. Výška je faktor, který ovlivní cenu, proto je dobré znát jí předtím, než zažádáte zhotovitele o nabídku. Vězte tedy, že komín musí vyčnívat minimálně 1 m nad střechou. Tato vzdálenost se vypočítá přidáním 1 m ke sklonu střechy. Minimální výška komína nad střechou pro sklon střechy 45° je 1,4 m, pro sklon 35° 1,2 m, zatímco pro ploché střechy stačí přesně jeden metr. K této výšce se připočítává výška komína v domě.

    7. Komín - cena

    Průměrná výška komína u rodinných domů je cca 7 m. Pořízení a montáž tohoto prvku by stála mezi 15.000 a 20.000Kč, pokud je Ø18cm. Takový výpočet ukazuje, že komín vás bude stát zhruba 2700Kč/ m. Opravy stojí prakticky stejně, zatímco za pravidelné čištění a údržbu si kominíci účtují kolem Kč 1000Kč / m.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci nebo výměnu komína, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také stavitele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Cenové informace si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1065
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Komín?

    Máme 175 realizátorů v oblasti Komín:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 175 realizátorů v oblasti Komín
    9.5
    0

    David Krchňák


    9.3
    0

    Václav Vonc


    9.7
    0

    KESPO GAS, s.r.o.


    9.7
    0

    TOREMA, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena