V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    LED technologie díky své hospodárnosti pomalu zaujímá místo, kde donedávna byly halogenové a neonové žárovky. 50% úspora energie však není jediným důvodem jejich popularity. Jejich velikost umožňuje instalaci tam, mohou být vynikajícím zdrojem nepřímého - atmosférického světla. LED pásky se stále častěji používají v moderních interiérech a při rekonstrukcích.
    Odborný článek 266
    iStock 1324741215
    Máme 27 realizátorů v oblasti Soupis prací / výkaz výměr:

    1. LED ve vašem bytě

    LED pásky lze v bytových jednotkách použít dvěma způsoby. Silnější 10W/m LED pásky lze instalovat jako funkční osvětlení, slabší, ty kolem 4W/m, lze použít jako ambientní osvětlení, které dotváří atmosféru.

    Funkční osvětlení vám umožní kvalitně plnit každodenní úkoly. Například v kuchyni potřebujete asi 300 luxů, nad pultem asi 750 luxů, v koupelně (zejména kolem zrcadla) alespoň 500 luxů a v ložnici nebo obývacím pokoji pro odpočinek nebo čtení postačí asi 300 luxů.


    iStock-1022416382.jpg

    LED pásky poskytují řadu možností z hlediska barvy a způsobu instalace. Standardem je tzv. studená bílá, ale pro příjemnější prostředí se vždy doporučuje denní nebo teplá bílá, která je ve skutečnosti lehce nažloutlá a hodí se ke dřevu a přírodním materiálům. Moderní verze RGB LED pásků umožňují libovolné barvy. Instalací potenciometru nebo speciální aplikace lze LED pásek naprogramovat na změnu intenzity světla.

    2. LED pásky a profily

    Hlavním rysem LED pásků je, že je lze instalovat tak, aby nebyl vidět zdroj světla. To znamená, že je vidět pouze jas, který vydává, ale ne jednotlivé LED diody. To umožňuje vytvářet speciální ambientní efekty nepřímého osvětlení, které dodávají domovu hloubku a zajímavost. To vše je však třeba dobře promyslet před rozmístěním nábytku nebo výrobou tzv. podhledu.

    LED pásky nelze lepit na podklad. Doporučuje se instalovat je do lišty nebo hliníkového profilu. LED profil umožňuje nepřehřívání diod a prodlužuje jejich životnost. Na trhu je několik typů profilů, které lze pro takové účely použít. "U" profily mohou mít 6 - 25 mm. V těch hlubších (20 + mm) nejsou žárovky vůbec vidět. Profily mohou mít také plastový kryt nebo difuzor, který změkčuje a rozptyluje světlo. Pokud chcete, aby světlo LED pásku nesměřovalo pouze dolů, ale také pod úhlem 90°, můžete jej umístit do hranatého, "L" profilu. Standardní šířka tohoto prvku je 14 mm.

    Je třeba věnovat pozornost napájení. Na každých 8 m pásky se doporučuje připojit 1 trafo 12 nebo 24 V. Pokud je páska delší, budou diody svítit na konci méně než na začátku. Trafo je krabička o rozměrech cca 20x10x5 cm, takže si musíte najít vhodný způsob, jak jí ukrýt, aby nenarušila celkový vzhled.

    3. Instalace LED pásků a ambientu

    Profily umožňují instalovat LED pásek prakticky kamkoli. Nejběžnějším řešením je instalace do podhledu. V takových případech je třeba dbát na to, aby za páskem zůstala hrana o šířce cca 2 cm a hloubce alespoň 4 cm, aby nebyly vidět diody. Napájecí zdroj by měl být také maskován. Lištu lze umístit těsně vedle spojení stěny a stropu, čímž vzniká dojem, že se strop jakoby vznáší. Se sádrokartonovými systémy a trochou fantazie máte mnoho dalších možností a vyloženě si můžete „pohrát“.

    LED pásy lze vkládat i do omítky, protože před omítáním lze pásy natáhnout s povinným odstupem 2 cm šířky a minimálně 2 cm hloubky. Můžete tak zapálit závěsy, hrubou kamennou zeď nebo cihlu, která zdánlivě zušlechtí prostor a zdůrazní texturu.

    Stejné je to s nábytkem. Pro osvětlení pracovní desky, spodní části skříně nebo vnitřku vitríny byste měli vyhloubit kanálek široký alespoň 15 mm. Když je lišta umístěna pod skříňkou, působí jako by se vznášela. Při umístění nad skříňku nebo pod pult bude vypadat, jako by se nadzdvihl strop.

    4. Výhody LED svítidel

    První výhodou je samozřejmě hospodárnost. LED mají svítivost cca 70-80 lm/W, zatímco klasické žárovky mají poměr cca 15 lm/W, což znamená, že LED spotřebují až 8x méně elektřiny!

    Stejné je to s energetickou účinností. LED žárovka se při delším používání nikdy nezahřeje na více než 60°C, zatímco halogenová žárovka dosáhne teploty vyšší než 200 °C. Většina energie se tak stává teplem, nikoli světlem.

    LED dioda vydrží v experimentálních podmínkách více než 30.000 hodin, tedy 3-8 let, klasické žárovky mají životnost cca 3000 hodin, zářivky cca 10.000 hodin.

    5. LED - cena

    Jak jistě víte, na trhu je mnoho typů, druhů a modelů LED světla. Pokud si pořídíte LED pásky nízké intenzity pro ambientní osvětlení, zaplatíte mezi 25 a 250Kč za metr. V případě, že budete chtít silnější pásky s výkonem 10 nebo 15 W/m, zaplatíte za ně od 250 do 400kč, ale v případě, že mají dálkové ovládání, až 1200Kč. V ceně nejsou zahrnuty profily, jejichž cena se pohybuje mezi 200 a 400Kč za metr, v závislosti na příslušenství, které je k nim dodáváno.

    Instalace domácího systému se všemi zdroji napájení, vypínači a potenciometrem vás bude stát kolem 12000Kč. Mnohým se zdá, že je to příliš drahé, ale zapomínají na skutečnost, že obyčejný lustr do obývacího pokoje stojí 5 - 7000Kč. S šikovnou instalací a trochou kreativity můžete s pouhými 20m udělat hodně pro kvalitu a atmosféru obytného prostoru.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci LED osvětlení, můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a designéry světla, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    iStock-1324741215.jpg

    3.jpg
    V exteriéru se používají vodotěsné LED pásky

     

     

    Odborný článek 266
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Soupis prací / výkaz výměr?

    Máme 27 realizátorů v oblasti Soupis prací / výkaz výměr:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 27 realizátorů v oblasti Soupis prací / výkaz výměr
    9.4
    0

    INGVIS, s.r.o.


    9.4
    0

    Aust Jiří


    9.3
    0

    Vavřička projekce s.r.o.


    9.5
    0

    Projektis, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena