V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zelená střecha a její vrstvy

    Tento článek si přečetlo více než 585+ uživatelů
    Každá nová budova bohužel narušuje původní stav terénu a rovnováhu v přírodě. Architekti tak na začátku minulého století přišli s nápadem ozelenit střechy a vrátit tak přírodě alespoň část toho, co jí bylo odebráno. Zelené střechy jsou dnes stále častějším jevem v zemích severní a střední Evropy, u nás se však tento trend ještě příliš neprosadil. Chceme vás však pobídnout alespoň k uvažování tímto směrem. V tomto článku se budeme zabývat výhodami a nevýhodami tohoto typu střešní konstrukce.
    Odborný článek 585
    Zelena strecha
    Máme 61 realizátorů v oblasti Zelená střecha:

    1. Jaké jsou výhody zelené střechy?

    1.1. Zelená střecha je rovnocennou součástí přírody

    Zelená střecha jedinečným způsobem vrací část ztraceného povrchu přírodě a zároveň představuje velmi žádaný estetický prvek. Je-li navíc plochá, lze jí využít jako další terasu. Pobyt v zeleni má blahodárné účinky na zdraví a pohodu jedince. Pokud žijete ve městě a málokdy máte příležitost k výletům do přírody, může být zelená střecha dobrou alternativou.

    1.2. Zelená střecha je dobrý izolant

    Zelená střecha také přispívá k dodatečné tepelné a zvukové izolaci vašeho objektu. Má blahodárný vliv na udržení příjemného mikroklimatu, tedy vlhkosti a teploty na optimální úrovni. V zimě zabraňuje tepelným ztrátám a v létě naopak ochlazuje střešní prostor. Je obecně známo, jak dusno může být v letních měsících na půdě / v mansardě. Pokud je však střecha pokryta vrstvou zeminy a rostlin nemusí tomu tak být. Zelená střecha navíc chrání hydroizolaci budovy a prodlužuje tak její životnost.

    1.3. Zelená střecha pohlcuje prachové částice

    V neposlední řadě je třeba zmínit, že zelené střechy absorbují část částic prachu a nečistot ze vzduchu a díky zeleni přispívají k lepšímu mikroklimatu obydlí. To je zvláště žádoucí v přeplněných prostředích, kde je znečištění obvykle na vysoké úrovni a kde jsou velmi přítomné škodlivé částice různého původu.

    2. Sklon zelené střechy

    2.1. Sklon určuje typ zelené střechy

    Sklon střechy určuje, jaký druh vegetace bude možné vysadit. Pokud je sklon příliš strmý, déšť při vydatných srážkách smyje usazenou vrstvu zeminy, takže větší rostliny jako keře a okrasné trávy nebudou mít dostatek místa pro růst kořenů. Začnou taj rychle chřadnout, pokud nebudeme neustále navážet novou zeminu. U strmějších střech proto přichází v úvahu nízká tráva, lišejníky a mech. Střecha by navíc měla být opatřena protiskluzovou vrstvou.

    2.2. Intenzivní nebo extenzivní ozelenění střech?

    Sklon střechy určí i typ ozelenění. Je potřeba rozlišovat mezi extenzivním a intenzivním typem. Každý z nich vyžaduje určitou tloušťku půdy. Na extenzivní typ se vysazují menší rostliny, které nevyžadují neustálou péči a údržbu. Jedná se o trávu, mech, kaktusy, některé druhy květin, menších keřů a malé stálezelené dřeviny. Intenzivně zelená střecha je primárně tlustší. Rostliny je třeba zalévat, ošetřovat a udržovat prakticky stejně jako byste je vysadili na zahradě. Vzhledem k celkové hmotnosti je zde vyšší zatížení pro nosnou konstrukci. Většina střech snese extenzivní systém, ale pokud chcete ten intenzivní musíte se poradit se statikem. U novostaveb bude patrné z plánů o jaký typ střechy se jedná a jaké zatížení unese.

    Extenzivní zelená střecha je vhodná pro střechy se strmým sklonem.

    Intenzivní zelená střecha je ideální pro ploché střechy.

    Zelená střecha je skvělá pro vyrovnávání mikroklimatu uvnitř budovy
    Zelená střecha je skvělá pro vyrovnávání mikroklimatu uvnitř budovy

    Odborná rada ze společnosti GreenVille service s.r.o.

    1. Proč si zvolit zelenou střechu, jaké jsou její výhody ?

    Vždy záleží na jakém objektu bude zelená střecha umístěná, kdo je investorem a pod. Nicméně ty hlavní výhody jsou, že chrání hydroizolaci před mechanickým poškozením nebo před vlivy UV záření, případně před kroupami, před poškozením pyrotechnikou apod. V ČR se bohužel používají jenom kotvené, nezakryté, hydroizolace poměrně často na střechách a takové hydroizolace potom degradují působením UV záření nebo  přirozeným stárnutím materiálu. Pokud takovou střechu zakryjeme zelenou střechou, tak se tím její životnost prodlouží zhruba na 2-3 násobek v závislosti na kvalitě původní hydroizolace. Druhá výhoda zelené střechy je v tom, že dovede hospodařit se srážkovou vodou na místě, kam srážková voda spadne. Extenzivní zelená střecha zadrží ročně v našich podmínkách kolem 50 % srážkového úhrnu a ten se vrátí zpět do atmosféry. U intenzivní zelené střechy, čím vyšší je skladba souvrství, tím zadrží více vody. Z uvedeného je zřejmé, že můžeme mít i zelené střechy, které v podstatě neodvedou vůbec žádnou srážkovou vodu. Se zadržováním srážkové vody následně souvisí i to, že odparem této zadržené vody je pohlcovaná tepelná energie ze slunce, čímž se ochlazuje okolí, a chladí se i samotná budova. Z toho je zřejmé, že zelená střecha má izolační vlastnosti proti horku v létě a má i mikroklimatické přínosy pro okolí, protože ochlazuje své okolí odparem vody. Dalšími výhodami jsou snižování prašnosti, snižování hlučnosti v interiéru a v neposlední řadě estetické výhody. Na zelené střeše můžeme mít v podstatě plnohodnotnou zahradu. Pokud to konstrukce udrží, můžeme ji i využívat na odpočinek, což je v hustě zastavěných městech čím dál více ceněné.

    2. Jaké jsou typy zelených střech, na čem závisí jejich výběr ?

    Základní typy zelených střech jsou extenzivní, intenzivní, polointenzivní. Zelená střecha může být plochá nebo šikmá. Potom je mnoho dalších typů jako biosolární – kombinace zelené střechy a fotovoltaiky, biodiverzitní – poskytuje co nejlepší podmínky pro bezobratlé živočichy nebo i další skupiny živočichů, retenční – je uzpůsobená k tomu, aby zadržela co nejvíce vody. Extenzivní a intenzivní jsou nejčastěji realizované. Extenzivní zelená střecha je nízkoudržbová, údržba vegetace se předpokládá 1-2 x ročně. Intenzivní zelená střecha je intenzivně údržbová, vyžaduje stejnou údržbu jako jakákoliv srovnatelná zahrada. Výběr závisí na preferencích zákazníka, ale taky na tom, co dovolí konstrukce střechy. Extenzivní zelené střechy mají nízkou suchomilnou vegetací, která nevyžaduje vysoké vegetační souvrství, souvrství je nejčastěji 8-15-20 cm. U intenzivní zelené střechy je souvrství vysoké od 20 cm výše. Čím vyšší souvrství, tím můžou být vyšší rostliny a samozřejmě i souvrství je pak těžší. Na intenzívní zelené střeše klidně můžeme mít trávník, stromy, můžeme si tam pěstovat zeleninu, drobné ovoce, ale pak musíme počítat s tím, že skladba takové zelené střechy bude hodně těžká a konstrukce ji nemusí unést. Vždy je potřeba dívat se na únosnost nosné konstrukce a na to jestli konstrukce dovolí takové stálé zatížení.

    3. Jakou údržbu a péči vyžaduje zelená střecha ?

    Údržbu a péči vyžaduje zelené střecha v závislosti na vegetaci, to znamená, pokud budeme mít extenzivní nízkorostoucí suchomilnou vegetací, tak ta vyžaduje údržbu 1-2 x ročně, zpravidla se počítá s přihnojením 1x ročně dlouhodobým hnojivem a sestřihem odkvetlých částí rostlin, čištěním kačírkových pásů a kontrolou vpustí. Pokud budeme mít intenzivní střechu údržba si bude vyžadovat veškeré úkony jako na srovnatelné zahradě. Jedná se o pravidelné sečení, zavlažování, hnojení odpovídající typu vegetace, řez dřevin, sestřih odkvetlých trvalek a další úkony.

    Odbornou radu poskytl pan Ing. Pavel Dostal ze společnosti GreenVille service s.r.o.

    3. Jaké jsou vrstvy zelené střechy?

    3.1. Typ konstrukce

    Druh konstrukce nemá zásadní vliv na rozhodnutí o ozelenění střechy. Jinými slovy, takovýto systém lze založit téměř na každé střeše bez ohledu na skladbu konstrukce a materiál instalovaných prvků. Zelené střechy bývají tvořeny železobetonovými konstrukcemi, ale mohou být i z pórobetonu, trapézového plechu nebo dřeva. Navíc, ať už se jedná o jakýkoli typ stavby, musí být nejprve chráněna podle všech předpisů a teprve poté ozeleněna.

    3.2. Sklon

    Drtivá většina rostlin se neuchytí na velmi strmých střechách. Na nich se můžete setkat s mechem a nízkou trávou, případně s některými druhy popínavých rostlin, ale pokud chcete bohatou zeleň s květinami, keři nebo i nízkými stromy, plochá střecha bude mnohem lepší volbou. Plochá střecha samozřejmě nikdy není zcela plochá. Vyžaduje minimální sklon, aby mohla dešťová voda stékat do okapů.

    3.3. Vrstvy

    Další důležitou věcí při přemýšlení o zelené střeše je její účel a vrstvy, které je potřeba udělat. Můžete se rozhodnout pro klasickou nebo obrácenou plochou střechu. Na klasickou střechu se snadněji instaluje izolace. Obrácená plochá střecha poskytuje větší odolnost. Dále je třeba si vybrat, zda chcete střechu pochozí nebo okrasnou. Podle toho se určují i rozměry železobetonové desky.

    Klasická zelená střecha se skládá z následujících vrstev:

    • 1. konstrukce, která může být složena z různých materiálů a systémů. Můžete se rozhodnout pro železobetonovou, ocelovou či dřevěnou konstrukci stavby;

    • 2. bitumenový nátěr k ochraně konstrukce před deštěm a vlhkostí;

    • 3. parozábrana, která zabraňuje prostupu vodních par z interiéru do jednotlivých vrstev konstrukce;

    • 4. tepelná izolace, která v zimě brání prostupu tepla zevnitř ven a v létě blahodárně působí na snižování teploty. Tato vrstva musí mít dostatečnou hustotu, protože zabraňuje tepelným ztrátám v zimě a jejich nárůstu v létě a také pomáhá udržovat stálou teplotu v místnosti. Obvykle má tloušťku asi 30 cm. Nutno podotknout, že výhodou zelené střechy je, že poslední vrstva zeminy a vegetace působí i jako tepelná ochrana;

    • 5. hydroizolace, která chrání tepelnou izolaci před vodou a vlhkostí, a tím chrání všechny ostatní vrstvy stavební konstrukce;

    • 6. drenážní systém, kterým je odváděna dešťová voda a který zabraňuje nadměrnému zdržování vody na povrchu střechy. Tato drenážní vrstva však částečně vodu i zadržuje, protože je pro rostliny nezbytná. Na tuto drenážní vrstvu se používá především tzv. zátková fólie.

    • 7. filtry, které zakrývají instalovanou drenáž a zabraňují tak vyplavování půdy;

    • 8. ochrana proti kořenům, která chrání spodní vrstvy před pronikáním kořenů a následným možným mechanickým poškozením konstrukce. Kořeny mohou být agresivní, takže mohou způsobit obrovské škody na objektu;

    • 9. zemina pro rostliny, v závislosti na typu zeleně, kterou chcete vysadit. Zemina je nevyhnutelná, ať už se rozhodnete pro intenzivní nebo extenzivní systém. Tloušťka této vrstvy je dána typem vegetace, protože některé rostliny mají mělké kořeny, ale pokud vysazujete menší keře a stromy, je potřeba hlubší vrstva. Hovoříme zde o tloušťkách 5 až 100 cm;

    • 10. protiskluzová vrstva, která je vyžadována pouze u střech se sklonem 10° a větším. Protiskluzová vrstva zajistí, že se substrát (zemina) nezačne při silných deštích nadměrně vymývat;

    • 11. vegetační vrstva, což je extenzivní nebo intenzivní zeleň.

    Je důležité provést správné odvodnění

    4. Zelená střecha - cena

    Cena zelené střechy (bez železobetonové konstrukce a drenáže) s ochrannou vrstvou a vegetací, hydro a tepelnou izolací, se může pohybovat mezi 2500 a 3000Kč /m2. Nejdůležitějšími prvky zelené střechy jsou hydroizolace a drenáž, takže tyto úkony rozhodně přenechejte odborníkovi. Nesprávně instalované vrstvy zelené střechy mohou vést k velkým poškozením na celém objektu.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci zelené střechy, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

     

    Odborný článek 585
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zelená střecha?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Zelená střecha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 61 realizátorů v oblasti Zelená střecha
    9.2
    0

    GreenTop s.r.o.


    9.7
    0

    MÜPO, spol. s r.o.


    9.3
    0

    RealRoof


    9.9
    0

    TTJ dřevostavby s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena