V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Plochá zelená střecha má mnoho výhod, a hlavní z nich je na první pohled viditelná: je překrásná! Navíc významně přispívá k zachování přírody a udržitelnému rozvoji. V tomto článku jsme shrnuli základní výhody a úskalí tohoto odvážného architektonického prvku.
    Odborný článek 126
    ploha strecha
    Máme 61 realizátorů v oblasti Zelená střecha:

    1. Proč se rozhodnout pro zelenou střechu?

    1.1 Vracejí přírodě část zeleně odstraněné výstavbou

    První výhodou zelené střechy je, že vrací přírodě část zeleně a další vegetace, kterou jsme byli nuceni odstranit kvůli výstavbě budovy. Jak víme, rostliny jsou velmi důležitou součástí ekosystému mj. protože produkují životadárný kyslík. Je samozřejmě nezbytné, aby zelená střecha a všechny detaily byly provedeny správně a kvalitně.

    1.2 Šetří energii i peníze

    Zelená střecha umožňuje šetřit peníze, protože je další izolační vrstvou v zimě, ale zejména v létě. Úspory se tedy projeví zejména v nákladech na vytápění / chlazení. Výrazně se sníží používání klimatizace v prostorách pod střechou. Kromě dostatečné tepelné izolace k tomu přispívají i rostliny, protože střecha pod nimi se nikdy nepřehřívá. Rostliny vlastně zastavují teplo, které by unikalo do spodních vrstev konstrukce.

    1.3 Rostliny přispívají k delší životnosti střechy

    Rostliny přispívají k delší životnosti střechy, protože vrstvy vegetace a substrátu chrání spodní vrstvy střechy. Hydroizolace je tak chráněna před vnějšími povětrnostními vlivy a dalšími možnými mechanickými poškozeními.

    1.4 Další obytný prostor

    Plochá zelená střecha nám nabízí také další obytný prostor, například odpočinkovou terasu, zeleninovou zahrádku apod. 

    1.5 Přispívá ke snížení hluku

    Taková střecha přispívá nejen ke vzhledu samotné budovy, ale také ke snížení hluku. 

    1.6 Vegetace zlepšuje kvalitu ovzduší

    Vegetace vysazená na zelené střeše zlepšuje kvalitu ovzduší, protože filtruje prach a smog, čímž snižuje množství CO2 v ovzduší.  

    1.7 Ochrana proti krupobití

    Zelená střecha nabízí kompletní ochranu všech vrstev před poškozením krupobitím.

    2. Typy zelených střech

    Pokud jde o střechu pokrytou zelení, často se objevují pojmy extenzivní a intenzivní. Mezi těmito typy existují určité rozdíly:

    2.1. Extenzivní zelená střecha

    Extenzivní ozelenění střechy je oblíbenější variantou. Jsou osázeny nízkou vegetací, která nikterak nezatěžuje konstrukci. Tloušťka vrstvy půdy je v tomto případě asi 15 cm. Oblíbenými rostlinnými druhy pro tento typ střechy jsou levandule, menší stálezelené keře, okrasné trávy, kosatce, buxus a podobně, i když určitě můžete vysadit bylinky oblíbené v gastronomii, jako jsou bazalka, šalvěj, máta nebo rozmarýn. Možností je skutečně mnoho. Taková střecha by se měla udržovat a pečovat jen do té doby, než se „chytne“ a příroda se postará o zbytek. Jen v létě, v případech sucha a extrémních teplot, je potřeba ji zalévat o něco častěji. Tento typ úprav je vhodný pro ploché i šikmé střechy, nedoporučuje se však na velmi strmé, protože silnější deště by mohly smýt velkou část zeminy, kterou rostliny potřebují k životu.

    2.2 Intenzivní zelená střecha

    Tento druh střech je asi nejatraktivnější, ale právě proto vyžadují hodně péče a úsilí a jsou jen pro opravdové milovníky zahradnictví. Ve skutečnosti se o ně musíte starat více než o zahradu. Na takto konstruovaných střechách lze pěstovat všechny druhy rostlin, od nízkých keřů až po menší stromky, kvetoucí rostliny, keře a vlastně vše, co máte rádi. Z toho důvodu je třeba porost pravidelně prořezávat, přihnojovat, přesazovat a samozřejmě zalévat a v zimě při extrémních teplotách dostatečně chránit. Na takových střechách často najdeme zakrslé javory, borovice, růže, pivoňky... Intenzivní zelené střechy jsou vhodné zejména pro objekty, jejichž střešní terasy jsou centrálním venkovním obytným prostorem a kde se tráví hodně volného času. Pravidelné používání opravňuje investici do stavby, stejně jako do následné údržby zahrady. Intenzivní terénní úpravy jsou vhodné pouze pro ploché, pochozí střechy, protože je nutný volný a ničím nerušený přístup k rostlinám. Tloušťka vrstvy zeminy je v tom případě minimálně 20 cm, a pokud plánujete sázet větší druhy, například zakrslé stromky, pak by měla být zemina celých 100 cm. Tím se výrazně zvyšuje vlastní hmotnost střechy, která ovlivňuje celou konstrukci a množství materiálu. Na druhou stranu, metr hloubky nemusí mít všude…stačí když si předem určíte místa, kde chcete pěstovat rostliny, jejíchž kořeny takovou hloubku vyžadují.

    3.  Provedení zelené střechy

    Pro kvalitní realizaci zelené střechy je samozřejmě nezbytný profesionální přístup řemeslníků a použití kvalitních materiálů, zejména hydroizolace, která je nejdůležitějším prvkem zelené střechy.

    Provedení zelené střechy se obvykle skládá z následujících kroků:

    1. Hodnocení stavu střechy: Krov musí být dostatečně pevný, aby podpůrný systém mohl unést hmotnost substrátu, rostlin a vody.
    2. Vytvoření podpůrného systému: Podpůrný systém je základem každé zelené střechy. Skládá se z hydroizolační vrstvy, drenážní vrstvy, proti kořenovému plátu, nosné vrstvy a substrátu. Hydroizolace zajišťuje, že voda neprochází střechou do interiéru budovy, drenážní vrstva odvádí přebytečnou vodu, proti kořenový plát chrání střechu před prorůstáním kořenů rostlin a nosná vrstva podpírá substrát a rostliny.
    3. Nanesení substrátu: Substrát je směs zemin, kamenů a organické hmoty, která slouží jako podklad pro rostliny. Musí být dostatečně hluboký a živný, aby umožnil růst rostlin.
    4. Výběr a nasazení rostlin: Zelené střechy mohou být osazeny různými druhy rostlin, jako jsou například traviny, byliny, keře nebo stromy. Je třeba vybrat rostliny, které jsou schopny růst v omezených podmínkách na střeše, mají nízké nároky na zálivku a jsou odolné vůči extrémním podmínkám.
    5. Údržba: Zelené střechy vyžadují pravidelnou údržbu, jako je zalévání, hnojení, kosení a odstraňování plevele. Je také důležité kontrolovat stav podpůrného systému a provádět pravidelnou kontrolu střechy, aby se zajistila bezpečnost a trvanlivost celého prvku.

    Vzhledem k tomu, že provedení zelené střechy vyžaduje specifické znalosti a zkušenosti, je vhodné kontaktovat odbornou firmu, která se specializuje na tento typ instalace.

    iStock-1153605832.jpg

    V klasické skladbě zelené (ploché) střechy na sebe jednotlivé vrstvy navazují v tomto pořadí:

    1. železobetonová deska se sklonem a tloušťkou dle statických výpočtů
    2. bitumenový nátěr
    3. parozábrana, bodově svařovaná
    4. tepelná izolace ve dvou vrstvách (celková tloušťka min. 30 cm); na střechu se častěji volí XPS, protože je odolný vůči vodě a vlhkosti, méně často je vidět EPS
    5. v první vrstvě je umístěna standardní hydroizolace, přes kterou přechází druhá vrstva s ochranou proti prorůstání kořenů; to je velmi důležité, protože kořeny rostlin mohou proniknout až ke konstrukčním prvkům a způsobit velké škody
    6. drenážní systém pro zajištění dostatečného odvodnění
    7. konečnou vrstvou je úrodná půda, která je umístěna nad minerálními vlákny a do které jsou zasazeny rostliny; pro tuto vrstvu se doporučuje použít L profily, které lemují osázené plochy, protože zabraňují erozi sedimentu
    Odborný článek 126
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zelená střecha?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Zelená střecha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 61 realizátorů v oblasti Zelená střecha
    8.7
    0

    JAN SEIFERT STŘEŠNÍ SYSTÉMY S.R.O.


    9.3
    0

    DAHLIA GROUP, s.r.o.


    9.3
    0

    RealRoof


    9.7
    0

    MÜPO, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena