V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Asfaltování dvorku, cena

    Tento článek si přečetlo více než 2261+ uživatelů
    Při úpravě dvoru a okolí domu se velmi často setkáváme s otázkou: vydláždit ho nebo vyasfaltovat? Po pravdě řečeno, dlážděné dvorky vypadají trochu lépe, ale asfalt je levnější a rychlejší, takže se mnozí rozhodnou pro tuto variantu.
    Odborný článek 2261
    Asfaltovani alternativa dlazdeni
    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt:

    1. Asfalt

    Základní složkou asfaltu je bitumen (živice) - lepkavá, černá a velmi hustá směs organických zbytků. Klíčem při přípravě asfaltu je správný poměr různých látek. Pouze tak dávají jednotlivé prvky požadované kvality asfaltu. Nejdůležitější vlastností je však elasticita. Navíc musí být odolný vůči vlivům počasí a stárnutí.

    2. Asfaltování dvora

    2.1. Jaké povrchy se asfaltují?

    Asfalt je všestranný stavební materiál a nachází se prakticky všude. U soukromých domů bývají asfaltovány především příjezdové cesty a parkovací plochy, ale stále častěji i celé dvory. Asfaltují se také okolí paneláků a veřejných budov.

    2.2. Výhody asfaltování

    Hlavní výhodou asfaltování je, že asfaltované povrchy nevyžadují žádnou údržbu. Tento druh materiálu odolává mechanickému poškození, opotřebení, vlivům počasí a především má dlouhou životnost. Asfaltovaný povrch je určitě levnější než ten dlážděný a je hotový rychleji. Pod asfaltové nájezdy a rampy lze snadno instalovat podlahové vytápění, které udržováním stálé teploty 5-7°C tyto povrchy chrání před promrzáním a umožňuje tak nepřerušovanou jízdu po celou zimu.

    2.3. Slabé stránky asfaltování

    Jednou z hlavních slabin asfaltu je, že bez ohledu na kvalitu směsi a profesionalitu provedené práce dojde vlivem teplotních rozdílů a změn povětrnostních podmínek k praskání, zejména na okrajích. Pokud se trhliny několik let neopravují, můžete očekávat, že z nich začne růst plevel, takže budou dále praskat a šířit se, a pokud se rozšíří, naplní se vodou a v zimě zmrznou a začnou se drolit celé kusy, což pak povede k ještě větším problémům. Další slabinou asfaltu je to, že se v létě velmi zahřívá a že se z celého tohoto povrchu uvolňuje teplo. To prakticky znamená, že v případě, že pokud je asfaltovaný celý dvůr, budete mít problém s přehříváním. V neposlední řadě lze říci, že větší asfaltové plochy v přírodní krajině působí uměle a přinejmenším velmi nesourodě. Proto radíme se asfaltování v přírodním prostředí vyhnout nebo jej co nejvíce omezit. Asfalt není snadno vyměnitelný materiál, takže životní prostředí bude na desítky let nápadně poznamenáno. Zmiňme i to, že jeho odstranění není levná ani jednoduchá záležitost.

    2.4. Kdy asfaltování není možné?

    Existují však případy, kdy dvorek vyasfaltovat nelze. Stává se to například, když je pozemek zaplaven nebo když je tam nárazníkové pásmo a takový povrch nesmí být uzavřen. Na druhou stranu, z estetického hlediska může být velká zpevněná plocha někdy problematická. Asfalt je zcela jednotvárný, umělý materiál, z dálky velmi nápadný; proto vám doporučujeme ve fázi plánování předvídat „zelené ostrůvky“, které naruší onu jednobarevnost a uniformitu a vnesou do prostoru svěžest a rytmus.

    Asfaltován je skvělou alternativou dláždění
    Asfaltován je skvělou alternativou dláždění

    3. Asfaltování

    Nejprve je třeba adekvátně připravit povrch. Zvláštní pozornost při přípravě podkladu by měla být věnována odtokovým kanálkům a drenáži obecně. Všechny kanálky musí být dostatečně chráněny a uzavřeny. Teprve po úplném dokončení povrchu začíná pokládka asfaltové směsi. Na místo se přiváží ve speciálním vozidle - tzv. domíchávačce, a postupně se lije na určené místo. Velmi zřídka se asfaltová směs instaluje ručně; pouze když se stroje kvůli náročnosti terénu nemohou dostat až na místo. Když je vrstva asfaltové směsi rovnoměrně rozprostřena a všude stejnoměrná, začíná válcování. Válcování je druh hutnění směsi a musí se provádět tak dlouho, dokud asfalt neztvrdne natolik, že jím nemůže proniknout voda.

    Takové práce samozřejmě vždy doporučujeme přenechat odborníkům. Dojde-li k sebemenším chybám v postupu, odrazí se to na kvalitě asfaltu. Ač se to nezdá, příprava podkladu je zásadní pro jeho životnost. Musí být dostatečně tvrdý a pevný, aby měl požadovanou nosnost. V opačném případě se velmi rychle objeví praskliny, díry, prohlubně a podobně, které bude nutné později opravit nebo předělat. K poškození dochází také tehdy, když asfalt nemá odpovídající kvalitu, to znamená, když směs nebyla namíchána ve správném poměru.

    4. Asfaltování dvora - cena

    Kolik stojí asfaltování dvora? Cena asfaltování tloušťky 3-5 cm, bez přípravy podkladu, může být 220 - 350 Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci asfaltu, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 2261
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Asfalt?

    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt
    9.5
    0

    DJ VANEKO Group s.r.o.


    9.5
    0

    STAREKO CZ Písek s.r.o.


    9.6
    0

    CH & CH Stavební společnost - Jiří Chvojka


    9.7
    0

    STAVITELSTVÍ DS s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena