V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jaká by měla být tloušťka asfaltu?

    Tento článek si přečetlo více než 5843+ uživatelů
    Když se rozhodnete pro asfaltování, musíte si položit otázku jaký způsob práce zvolit. Je vhodnější asfalt jednovrstvý nebo dvouvrstvý? Jaká přesně by měla být tloušťka asfaltu a jak jí dosáhnout? V tomto článku vysvětlíme vše, co k tomuto tématu potřebujete vědět.
    Odborný článek 5843
    asfalt
    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt:

    1. Typy asfaltu - jednovrstvý nebo dvouvrstvý?

    Při asfaltování stezek, příjezdových cest, silnic nebo podobných povrchů máte dvě základní možnosti. Těmi jsou buď jednovrstvý nebo dvouvrstvý asfalt. Každý z nich má určité výhody a nevýhody. Jednovrstvý je citlivější na zatížení, proto se obvykle používá cesty pro chodce, kola, přístupy k domu nebo garáži a obecně pros slabší a příležitostný provoz. Dvouvrstvý asfalt je nezbytný pro rušnější silnice nebo nákladní dopravu.

    2. Pokládka asfaltu

    V obou případech je nejdůležitější odborně a pečlivě připravený podklad. Jedná se o zhutněnou vrstvu drceného a lámaného kamene různých frakcí a drenážní vrstvy písku pro odvod vody. Tloušťka podkladu je obvykle 30-50 cm, v závislosti na předpokládaném zatížení. Pokud podklad není proveden správně, na asfaltu se dříve nebo později objeví nerovnosti, praskliny nebo dokonce díry.

    2.1. Podkladová vrstva - cena

    Kolik stojí podklad? Cena podkladu pro asfalt se pohybuje kolem 150Kč / m2.

    3. Jednovrstvé asfaltování

    Na podkladní vrstvu můžete položit pouze jednu vrstvu asfaltu. V takovém případě se doporučuje tloušťka 5-6 cm. Pokud se rozhodnete pro tento druh asfaltování, aplikuje se hrubá nosná vrstva - AC 22 base B50 / 70 A4. Jeho slabinami jsou nižší nosnost a drsnější, nerovný vzhled. Samotný povrch jednovrstvého asfaltu je méně rovný.

    3.1. Jednovrstvý asfalt - cena

    Výhodou jednovrstvého asfaltu je jeho cena – Stojí asi 500Kč / m2.

    4. Dvouvrstvé asfaltování

    Pokud se rozhodnete pro dvouvrstvý asfalt, znamená to, že na podklad budou položeny dvě vrstvy asfaltu. Pro hrubší nosnou vrstvu se doporučuje podklad AC 22 B50 / 70 A4 nebo podobný. Vrstva tohoto asfaltu by měla mít tloušťku 5 cm. Přes něj nanášíme druhou vrstvu jemného asfaltu, např. AC 8 surf B70 / 100 A4 o tloušťce 3 cm.

    Pro silnice je nutný dvouvrstvý asfalt
    Pro silnice je nutný dvouvrstvý asfalt

    4.1. Dvouvrstvý asfalt - cena

    Kolik stojí dvouvrstvé asfaltování? Cena dvouvrstvého asfaltu se pohybuje kolem 700 Kč / m2. Jeho výhodou je, že je plošší, pevnější, odolnější, trvanlivější a rozhodně má vyšší nosnost. Jemnější asfalt je vyroben z jemnější granulace, a proto je jeho povrch hladký a rovný.

    5. Sušení asfaltu

    Rychlost sušení asfaltu vždy závisí na podmínkách okolního prostředí. Pokud je venkovní teplota vyšší než 5°C a nedojde ke srážkám, bude povrch pochůzný za 12 až 24 hodin a za 2 dny se po něm bude moci jezdit auty. Takové povětrnostní podmínky jsou pro práci ideální. Pokud jsou teploty vyšší a slunce pálí, bude nutné občasné smáčení, aby asfalt nepraskl.

    Pokud se rozhodnete pro asfaltování, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 5843
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Asfalt?

    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt
    9.7
    0

    VALPO - ZLÍN, s.r.o.


    9.8
    0

    Stavitelství Matourek s.r.o. dopravní a inženýrské stavby


    9.7
    0

    SILNICE NEPOMUK, s.r.o.


    9.7
    0

    STAVITELSTVÍ DS s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena