V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Asfaltování dvorku a okolí domu, cena a výhody

    Tento článek si přečetlo více než 2432+ uživatelů
    Příjezdové cesty výrazně ovlivňují vzhled jakéhokoli dvora, a proto je žádoucí, aby byly vydlážděné nebo asfaltované. Jedním z důvodů, proč je asfalt oblíbenější než dlažba, je jednoduchá údržba. Pokládku asfaltu je vždy nutné svěřit odborníkům, protože se jedná o velmi náročnou práci, a pokud ji provedete dobře, budete mít v po několik desetiletí k dispozici kvalitní, pohodlné a vysoce funkční přístupové cesty.
    Odborný článek 2432
    asfaltovani
    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt:

    1. Asfalt

    Asfalt je směs bitumenu a různých minerálů. Bitumen je černá, lepkavá, hustá hmota s vysokou viskozitou a je jedním z prvků, které tvoří ropu. Výroba asfaltu se provádí několika způsoby a hlavním cílem je získat nejelastičtější výrobek, který bude současně odolný vůči vnějším nepříznivým vlivům, zátěži, stárnutí a opotřebení.

    2. Silné a slabé stránky

    Otázky týkající se výhod a nevýhod asfaltu si pokládá každý potenciální zákazník a není snadné na ně odpovědět.

    První významnou výhodou je určitě jeho rychlá pokládka, kterou lze dokončit za jeden den. Dalšími jsou jeho trvanlivost, snadná údržba a rozumná cena. Nevýhodami pak jsou nízká odolností vůči velmi vysokým a nízkým teplotám. Asfalt v horku měkne a „teče“, v zimě pak tuhne a praská; proto jsou na něm po tuhé zimě často patrné praskliny (zejména na obrubnících) a díry, ve kterých zůstává voda, sůl a špína. Kromě toho může následně dojít k problému při opravě nebo výměně, protože asfalt musí být rozřezán a „lepen“, ale tyto záplaty zůstávají trvale viditelné. Pokud jsou příjezdová cesta a cesta vydlážděny, pak stačí vyměnit pouze poškozené dlaždice a nic nebude poznat.

    3. Asfaltování

    Abychom se vyhnuli prohlubním, vyjetým kolejím, praskání nebo loupání asfaltu, je nejdůležitější správně připravit terén a povrch.

    První fáze spočívá v hloubení vrstvy půdy o tloušťce 60 cm. Pak je třeba počítat se sklonem půdy alespoň 2%. Měl by být proveden tak, aby voda odtékala směrem od domu a aby nikde nevznikaly kaluže.

    Další fází je výplň granulemi nebo kamenivem, tj. drceným kamenem, štěrkem a podobně. Tato vrstva bude po válcování asi 40 cm silná. Potom se dělá vrchní 20 cm silná vrstva z drobnějšího agregátu. Přes ní se nanáší jedna nebo dvě vrstvy asfaltové směsi: první vrstva by měla být silná asi 6 cm a druhá - jemnější - asi 4 cm. Obě vrstvy je třeba na konci dobře zhutnit a rozválet. Tento postup se vztahuje na běžné zahrady a dvory, které nejsou extrémně vytížené.

    Tyto práce doporučujeme naplánovat a provést v období, kdy je suché a teplé počasí, protože asfaltová směs musí během pokládky zůstat horká. Trvání prací samozřejmě závisí na velikosti povrchů, přístupu terénu a složitosti projektu.

    4. Asfaltování - cena

    Konečná cena asfaltování vždy závisí na velikosti plochy, druhu práce a náročnosti terénu, přestože obecně platí nepsané pravidlo - čím větší plocha, tím nižší cena za metr. Ceny se proto pohybují mezi 220 a 350Kč / m2 bez přípravy podkladu.

    Asfaltování přístupové cesty, zdroj: www.homeadvisor.com
    Asfaltování přístupové cesty, zdroj: www.homeadvisor.com

    Pokud se rozhodnete pro asfaltování, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete nalézt v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 2432
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Asfalt?

    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 86 realizátorů v oblasti Asfalt
    9.7
    0

    SPH stavby s.r.o.


    9.5
    0

    DJ VANEKO Group s.r.o.


    9.5
    0

    APCO technex, s.r.o.


    9.7
    0

    ARCHISTAV projekty a stavby s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena