V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) / Energetický štítek

    Tento článek si přečetlo více než 598+ uživatelů
    Již nějaký čas jsou na výsluní témata z oblasti energetické účinnosti, a to nejen z důvodu šetrnosti k životnímu prostředí, ale i kvůli celkovému nastavení a řešení v této oblasti. Kdo potřebuje PENB (Energetický štítek) a k čemu je vůbec dobrý? Pojďme se na něj podívat podrobněji.
    Odborný článek 598
    PENB
    Máme 18 realizátorů v oblasti Energetická třída:

    1. Co je to tedy PENB?

    Průkaz energetické náročnosti budovy je součástí energetického posudku, který slouží k informaci o energetické náročnosti provozu nemovitosti. Jedná se o veřejný dokument s informacemi o energetické účinnosti budovy a doporučeními, jak tuto energetickou účinnost zvýšit. Je to dokument, v němž se uvádí, jak energeticky efektivní je dům, byt nebo nebytový prostor, který vlastníte.

    Na základě měření a rozborů, které se dělají pro tento průkaz, zjistíte, kolik energie se skutečně ztratí kvůli špatné izolaci, oknům, tzv. tepelným mostům a jiným škodám způsobeným dlouhodobým používáním budovy. Budete přesně vědět, kolik peněz utrácíte za vytápění a chlazení, které vlastně vůbec nepoužíváte.

    2. Energetické třídy

    Energetická účinnost se klasifikuje podle energetických tříd:

    Třída energetické náročnosti budovy Slovní vyjádření energetické náročnosti budovy
    A Mimořádně úsporná
    B Úsporná
    C Vyhovující
    D Nevyhovující
    E Nehospodárná
    F Velmi nehospodárná
    G Mimořádně nehospodárná

    3. Co říká zákon, aneb kdy je PENB povinen?

    3.1. Jste vlastníkem domu nebo části objektu?

    Pokud jste vlastníkem budovy nebo bytu a chcete je pronajmout na více než rok nebo prodat, musíte mít PENB. Předáte ho kupujícímu nebo budoucímu nájemci. Chcete-li prodat byt přes inzerát, budete muset uvést i třídu energetické účinnosti budovy.

    3.2. Jste vlastníkem bytu?

    Pokud jste vlastníkem bytu v budově, můžete podat žádost o vydání PENB. Můžete se spojit se sousedy a požádat jeho vydání společně, vyjde to mnohem levněji. Pokud PENB z nějakého důvodu potřebujete, doporučujeme vám nejprve se zeptat na všechny podrobnosti u správce budovy nebo v pracovníků na místním úřadě.

    3.3. Chcete nový dům?

    V případě výstavby nového domu je PENB povinnou součástí projektu na získání stavebního povolení a povolení k užívání. Udělá Vám ho architekt nebo projektant, kterého jste si najali a zpravidla je zahrnut v ceně celého projektu.

    3.4. Energetický posudek

    Od 1. ledna 2009 musí stavební úřady požadovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1 000 m2 (dle zákona se za větší úpravu považuje změna na více než 25 % celkové plochy obálky budovy). Energetický posudek (EP) navazuje na průkaz PENB a je komplexním rozborem nemovitosti z hlediska hospodaření s energiemi, včetně předběžného návrhu stavebních opatření, jejich dopadu na snížení energetické náročnosti nemovitosti, ceny jednotlivých stavebních opatření a zhodnocení návratnosti investic.

    PENB.jpg
    PENB je dnes povinnou součástí každého domu

    4. PENB - výpočet množství energie potřebné na vytápění

    Získává na základě vypočtených ukazatelů spotřeby energie v objektu. V takovém certifikátu je budova zařazena do jedné z tříd energetické účinnosti podle roční spotřeby tepla na jednotku uživatelného prostoru objektu. Provádí pro všechny nové budovy a metodika výpočtu je stejná jako při výpočtu spotřeby energie, který se dělal pro získání stavebního povolení.

    5. Energetická certifikace budov

    Energetická certifikace zahrnuje energetický propočet vytápění, ohřev vody, větrání, klimatizace a osvětlení. Certifikát energetického hospodaření vyžadují rodinné domy, bytové domy, administrativní budovy, nemocnice, školní budovy, hotely, restaurace, sportovní haly, malo- a velkoobchodní budovy a jiné budovy, které využívají energii. 

    6. Vyhotovení PENB

    Postup je celkem jednoduchý. Vlastník objektu by měl podat žádost o vydání PENB jednomu z autorizovaných odborníků. Najdete je na našem webu Daibau.cz takže neváhejte zaslat poptávku a porovnat jejich nabídky.

    Vlastník by měl odborníkovi poskytnout všechny potřebné údaje, projektovou a technickou dokumentaci, kterou má, a umožnit mu přímý přístup a kontrolu. Odborníka bude nejvíce zajímat typ a tloušťka obalového pláště (materiálu) budovy, rozměry - vnitřní a vnější, okna, klimatizace - druh a způsob vytápění a chlazení, teplá voda a osvětlení. Čím více dat, tím přesnější bude výpočet.

    Vlastník je také povinen uchovávat tento certifikát po dobu jeho platnosti. Při prodeji budovy se odevzdává certifikát novému majiteli. 

    7. Cena

    Kolik stojí PENB? Proč ho vlastně potřebujeme? Energetická certifikace je povinná pro novostavby, při prodeji a v některých případech pronájmu nemovitostí. Toto jsou přibližné ceny pro vyhotovení základního PENB

      pro prodej pro pronájem
    JEDNOPODLAŽNÍ RODINNÝ DŮM (do 100 m2) 3 500 Kč 4 500 Kč
    JEDNOPODLAŽNÍ RODINNÝ DŮM (do 200 m2) 4 000 Kč 5 000 Kč
    VÍCEPODLAŽNÍ RODINNÝ DŮM (do 200 m2) 4 500 Kč 5 500 Kč
    VÍCEPODLAŽNÍ RODINNÝ DŮM (nad 200 m2) 5 000 Kč 6 000 Kč

    8. Slovníček

    - roční teplo potřebné na vytápění objektu QNH (kWh / m2a) - kolik tepla je potřeba k vytápění budovy v důsledku přenosu (záření) a tepelných ztrát větráním, snížené o využitelné teplo ze slunečního záření a vnitřních zdrojů tepla;

    - roční energetický vstup na provoz objektu Q (f) (kWh / m2a) - celková energie potřebná objektu na vytápění, chlazení, větrání, klimatizaci a osvětlení;

    - roční primární energie na provoz objektu Qp (kWh / m2a) - energie primárních nositelů energie získaná využíváním přírodních zdrojů energie, které nepodléhají technické konverzi a používají se na provoz objektu;

    - roční emise CO2 znamenají emise způsobené provozem objektu na jednotku celkové plochy objektu (kg / m2a), určují se v souladu s předpisy, které upravují efektivní využití energie v objektech;

    - roční vstupní energie určená k přeměně na teplo na ohřívání objektu Qfh (kWh / m2a) - celková konečná energie dodaná do systému objektu na vytápění, určená na základě normy SIST EN 15603;

    - roční spotřeba elektrické energie na provoz objektu na jednotku upravené plochy budovy (kWh / m2a);

    - roční primární energie na provoz objektu Qp (kWh / m2a) - energie primárních nositelů energie, získaná využitím přírodních zdrojů energie, které se používají na provoz objektu;

    - roční emise CO2 znamenají emise způsobené provozem budovy na jednotku upravené plochy budovy (kg / m2a) - určeno jsou v souladu s předpisy, které upravují efektivní využití energie v budovách.

    Doufáme, že tento článek byl nápomocen abyste se v této oblasti lépe zorientovali.

    Informace o cenách si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým
    Daibau.cz

    Odborný článek 598
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Energetická třída?

    Máme 18 realizátorů v oblasti Energetická třída:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 18 realizátorů v oblasti Energetická třída
    9.8
    0

    Kubinová + partneři, s.r.o.


    9.7
    0

    RÜPIK s.r.o.


    9.7
    0

    RTP, spol. s r.o.


    9.4
    0

    BRES spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena