V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Moderní schodiště a jeho prvky

    Tento článek si přečetlo více než 638+ uživatelů
    Termín schodiště zahrnuje všechny prvky této konstrukce, která spojuje dvě podlaží v budově. Role schodiště se v průběhu času měnila. V minulosti bylo považováno za nepostradatelný prvek stavby jen proto, abyste se dostali nahoru nebo dolů. Často tak bylo skryto mezi zdmi nebo v odlehlých částech domu…skoro jako by se za něj majitelé styděli. S moderní dobou se schodiště stalo důležitým konstrukčním prvkem interiéru a dostalo zcela novou roli v obytné části domu. Stala se nejen funkčním, ale i estetickým prvkem domova. V některých případech je dokonce schodiště středobodem celé domácnosti.
    Odborný článek 638
    moderni schodiste
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Moderní schodiště

    Odborně řečeno, schodiště je šikmá nosná konstrukce sloužící k propojení jednotlivých podlaží nebo k pěšímu překonání určitého výškového rozdílu. Po schodech se musí chodit bezpečně a pohodlně. Toho je dosaženo výběrem správných materiálů a správným naplánováním jejich rozměrů. Při návrhu je zvláštní pozornost věnována vhodné výšce každého schodu, která je asi 17,5 cm, zatímco ideální hloubka je asi 28 cm. Velikost schodů je více - méně standardizována. První známou osobou, která vytvořila ergonomický vztah rozměrů schodů je Nicolas-François Blondel (Cours darchitecture). Blondelův vzorec zní: 2x výška čela + 1x šířka = 63 - 65 cm. Správné plánování rozměrů schodiště je klíčové pro zajištění bezpečné a pohodlné chůze a také pro zamezení nadměrného namáhání a případného zranění. Základní pravidlo v zásadě znamená, že minimální hloubka schodů se musí rovnat délce celého chodidla. Výběr správného materiálu je také důležitým faktorem pro zajištění bezpečnosti a pohodlí.

    1.1. Jaké jsou moderní schody?

    Interiérové schody se postupem času měnily a vylepšovaly. Moderní architektura je náchylnější k zmenšení jejich objemu, což prakticky znamená vyhýbání se „skutečné konstrukci“ plných, rozměrných a masivních schodišť. Na nášlapy se pohlíží jako na nezávislou strukturu, neboť jejich konstrukce může být ukryta ve zdi. Dále je třeba zmínit multifunkční přístup v designu schodů. Návrháři interiérů se dnes snaží využít velkého množství nábytkových prvků pro několik účelů, hlavně kvůli omezenému prostoru - takže každý schod může být zároveň výsuvný prvek, úložný prostor nebo police pro knihy, což schody činí ještě užitečnějším prvkem. Je třeba mít na paměti, že schody zabírají velmi velkou užitnou plochu, takže jejich vícenásobná role v prostoru je ještě žádanější.

    Schodiště jako multifunkční úložný prostor je trendem v moderním designu
    Schodiště jako multifunkční úložný prostor je trendem v moderním designu

    2. Schodišťové rameno

    Schodišťové rameno je součást schodiště složená z jednotlivých schodišťových stupňů, která spojuje 2 různé výškové úrovně. V obytných budovách se obvykle nacházejí schody s jedním nebo dvěma rameny. Existují však i víceramenné, ale také různě originálně navržené, v závislosti na dostupném prostoru, výšce, účelu a záměru architekta. Jednoramenné chody jsou nejjednodušší, je to v podstatě přímka spojující dvě patra; dvouramenné mají uprostřed odpočívadlo nebo podestu. Bez ohledu na to, jak jsou navrženy, kromě toho, že jsou funkční, jsou také velmi důležitým estetickým prvkem v prostoru a existují i ​​ty, které jsou skutečnými uměleckými díly…vzpomeňme si jen na schodiště z Titanicu, které jé dodnes považováno za architektonický skvost.

    Jedno rameno nesmí obsahovat více než 18 schodů. Pak se podle výšky, kterou je třeba přemostit, vytvoří rozložení a struktura. Důležitá je také šířka schodiště, která primárně závisí na účelu stavby (soukromý dům, obytná budova, veřejná nebo obchodní budova…) a na frekvenci užívání. Čím více uživatelů, tím širší jsou schody. V rodinných domech bude stačit 90-110 cm, zatímco u veřejných budov se nedoporučuje méně než 120 cm.

    3. Podesta a mezipodesta (odpočívadlo)

    Podesta se nachází na začátku schodiště a její funkce je umožnit lidem snazší nástup. Mezipodesta je plošina na polovině schodiště, která slouží hlavně k odpočinku. Navíc slouží ke změně směru pohybu, pokud je schodiště provedeno jako víceramenné. Aby byla pohodlná a funkční, zejména pro přenášení nábytku, musí být alespoň tak hluboké jako rameno schodiště. Je to minimálně 90 cm, ale pokud máte místo je udělejte jí co nejhlubší.

    4. Zábradlí pro moderní schody

    Posledním prvkem schodiště je zábradlí, jehož primární funkcí je zajistit bezpečnost, a při chůzi sloužit jako opora. Pokud je schodiště umístěno přímo u zdi, zábradlí může být klidně připevněno přímo na zeď. Pravidla týkající se designu schodiště platí stejně pro zábradlí. Minimální výška zábradlí je 105 cm a na schodech 85 - 95 cm, měřeno od podlahy. Je-li zábradlí vyrobeno ze sloupků, nesmí vzdálenost mezi nimi přesáhnout 10 cm, hlavně kvůli bezpečnosti dětí a domácích mazlíčků.

    Zábradlí lze ukotvit čelně (na boku) nebo na nášlapné plochy. Dnes existují i ​​modernější varianty, které jsou ukotveny v mezipatrové desce nebo v podlaze. To je zvláště vhodné pro ty typy interiérového designu, kde by schodiště mělo být výrazným segmentem designu. Kromě správného výběru výšky je důležitá také správná volba barvy a materiálu, aby se zábradlí stylově hodilo ke zbytku schodiště a celého interiéru.

    Pokud se rozhodnete postavit schodiště, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 638
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    8.7
    0

    Natureon Czech Design s.r.o.


    9.6
    0

    Miloslav Hladík


    9.5
    0

    INDECO


    9.8
    0

    Zdeněk Severa


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena