V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Stropní krytiny: plastové, dřevěné a jiné stropní obklady

    Tento článek si přečetlo více než 1357+ uživatelů
    Strop je nedílnou součástí každého obytného prostoru. Je prvkem, který tento prostor uzavírá shora. Stropní konstrukce rozděluje stavbu výškově na podlaží, resp. patra, spočívá na nosných zdech a nese celé zatížení. Stejně jako pro podlahu, i pro obklad stropu lze zvolit řadu různých materiálů. Můžete se rozhodnout pro dřevěný strop, polystyren nebo PVC / plastové stropní desky.
    Odborný článek 1357
    leseni strop
    Máme 209 realizátorů v oblasti Obklady na zeď:

    1. Stropní konstrukce - typy

    1.1. Železobetonový strop

    Konstrukce stropu se provádí různými způsoby a z různých materiálů. Nejběžnější je železobetonová stropní konstrukce / železobetonová deska, která se obvykle vyrábí na staveništi, i když někdy se ve standardizované stavbě používá i hotová stropní konstrukce. Monolitická železobetonová deska poskytuje vysokou nosnost. Jakkoli je tato nosnost výhodou, na druhé straně je kvůli své vysoké hmotnosti také nevýhodou. Zvyšuje totiž zatížení zbytku konstrukce. Tloušťka železobetonové desky je obvykle 15 až 20 cm a je vyztužena ocelí.

    1.2. Dřevěný strop

    Konstrukce stropu může být i dřevěná. Pro dřevěný strop se používají nosníky nebo trámy, které jsou sestaveny tak, aby vytvořily kompletní, jedinečný a smysluplný systém. Dřevěná konstrukce se nejčastěji používá v tradičnější stavbě, zvláště když je záměrem, aby konstrukce zůstala viditelná. Dřevěné stropy se v nových budovách vyrábějí velmi zřídka, a to především kvůli ceně materiálu. Beton má mnohem vyšší nosnost, snáší všechna zatížení a síly, ke kterým dochází při zemětřesení, takže prakticky zvyšuje bezpečnost celého domu. Proto je konstrukce v podobě dřevěného stropu běžnější při rekonstrukcích starých budov.

    1.3. Ocelový strop

    Ocelová nosníková konstrukce se používá tam, kde je třeba překlenout velká rozpětí. Ocelová konstrukce tvořená nosníky je obložena tepelnou a zvukovou izolací a obložena stropním pláštěm. Jedná se o takzvané "kompozitní" struktury. Vynikajícím příkladem jsou stropní desky z kombinace oceli a železobetonu nebo kombinace vlnitého železného plechu, který je zalit do železobetonu. Toto konstrukční řešení umožňuje zlepšit vlastnosti obou materiálů.

    Příklad stropní konstrukce, příprava a montáž
    Příklad stropní konstrukce, příprava a montáž

    1.4. Cihlový strop

    Cihlový strop je obvykle vyroben jako kompozitní konstrukce s přídavkem železobetonu. Stropní konstrukce složené pouze z cihel se dnes již nepraktikují, protože v takovém případě by musel být strop klenut, což je nepraktické a neefektivní z hlediska designu a stavby. Je to jediný způsob, jakým může být stropní konstrukce vyrobena pouze z cihel, což věděli např. staří Římané a docela dost toho využívali k vytvoření působivějšího dojmu.

    2. Vrstvy stropu

    Struktura stropu má několik částí. Nejdůležitější částí stropu je konstrukce, protože je nosným prvkem. Tlak, který musí stropní konstrukce snášet, se rozptyluje různými způsoby.

    Obvykle nejprve položíme izolační vrstvu. Částečně se jedná o tepelnou izolací, i když její hlavní funkce je izolace zvuku. Je tlustá asi 5 cm, podle toho, co bude instalováno nahoře a zda do ní umístíme i podlahové topení. Na izolaci se vytvoří cementový potěr a obvykle se mezi tyto dvě vrstvy umístí PE fólie. Potěr, který tedy přichází přes fólii, se většinou nalije, ale může být i suchý. V dnešní době je možné vybrat si různá řešení. Podlaha je zakončena finální vrstvou, parketami, keramikou, laminátem apod.

    Konstrukce je na spodní straně pokryta stropní krytinou, obvykle ze sádry. Samozřejmě lze vždy použít i jiné materiály, například dřevo.

    3. Stropní krytiny

    Stropní krytiny jsou poslední vrstvou stropu. Tyto krytiny chrání nosnou konstrukci a vrstvy zvukové a tepelné izolace, ale především dělají ze stropu estetický prvek. Teoreticky by se dal postavit i strop bez obkladu, který je v současné době velmi oblíbený pro veřejná prostranství, ale je třeba mít na paměti, že takové řešení není vhodné pro bydlení. Strop bez stropní krytiny obvykle působí průmyslovým a chladným dojmem, i když je vizuálně velmi výrazný. Při stavbě bytů něco takového není nejekonomičtější ani nejracionálnější. Nevěříme, že byste chtěli mít neustále na očích četné instalační trubky, vedení a dráty!

    Pokud se v jakémkoliv obydlí chcete cítit příjemně jako ve srubu, rozhodněte se pro dřevěný strop
    Pokud se v jakémkoliv obydlí chcete cítit příjemně jako ve srubu, rozhodněte se pro dřevěný strop

    4. Plastové stropní krytiny, dřevěný strop nebo sádrokarton?

    4.1. Plast (PVC)

    Plastové stropní krytiny jsou skvělé pro místa, která jsou obzvláště vystavena negativním vlivům, jako jsou vlhkost nebo UV paprsky. Z tohoto důvodu budou tyto obklady dokonale sloužit v místnostech, jako jsou koupelna, kuchyň, garáž nebo suterén. Speciální typ stropních krytin z PVC s dodatečnou ochranou proti UV záření lze použít i venku, k zakrytí pergol nebo přístřešků.

    Plastové krytiny nebo panely z PVC jsou vodotěsné, takže při kontaktu s vlhkostí a vodou nebobtnají, navíc jsou celkem lehké (1,3-2,3 kg / m2), ale pevné, takže se neohýbají. Rovněž se snadno instalují a odstraňují, pokud je potřeba instalace opravit. Plastové stropní krytiny jsou vyrobeny z vysoce kvalitního PVC, mají dlouhou životnost a snadno se udržují, protože je lze čistit obyčejným vlhkým hadříkem.

    4.2. Dřevo (MDF)

    Dřevěné stropy nebo MDF stropní krytiny se používají v místnostech, které vyžadují zvukovou izolaci, krásu a kvalitu, a jsou navíc vyrobeny z přírodního a udržitelného materiálu. Kromě veřejných prostor, jako jsou konferenční místnosti, kanceláře, učebny, sportovní haly, knihovny nebo galerie, se dřevěný strop používá také pro obytné budovy. V tom případě jsou nejčastěji umisťovány do reprezentativních místností, tedy obývacích pokojů, salonků a jídelen. Dřevěné stropy se často nacházejí v budovách tradiční, zejména horské stavby. Proto jsou stropní krytiny z MDF velmi oblíbené u chat a chalup.

    Je třeba mít na paměti, že dřevěný strop je ve srovnání se standardními řešeními mnohem dražší. Máte-li problém s rozpočtem raději zvolte plastové nebo sádrokartonové stropní krytiny. Dřevo však přináší do každého prostoru zvláštní teplo a vytváří poněkud staromódní a příjemné prostředí. Levnější náhradou MDF desek je překližka. Dřevěný strop se vyznačuje tím, že slouží jako protipožární ochrana a má vynikající akustické vlastnosti díky perforacím, zářezům a drážkám, které lze na něm vyrobit. Snadno se udržuje a vyznačuje se také tím, že je vyroben z přírodních a udržitelných materiálů a nabízí skvělé možnosti designu a dechberoucí vzhled.

    Pro prvotřídní estetický dojem lze na konec na dřevěný strop přidat dýhu; na trhu je více než 40 různých typů, takže snadno najdete tu, který se skvěle hodí ke zbytku vašeho nábytku. Rovněž se doporučuje chránit strop UV polyakrylovým lakem, aby dřevo vlivem slunečního záření časem nevybledlo.

    4.3. Sádrokarton

    Sádrokartonový strop je v podstatě druh podhledu. Jde o standardní a nejčastěji volené řešení stropních krytin a dá se říci, že je to nejpraktičtější způsob uzavírání a skrývání stropní konstrukce. Vzhledově připomíná plastové stropní krytiny, i když se sádrokartonovými deskami lze dosáhnout hezčího designu a přirozenějšího vzhledu. Nejproslulejší firma, která vyrábí víceúčelové sádrokartonové desky, se jmenuje Knauf, ale není jediná. Sádrokarton vám umožňuje vytvořit jednotný povrch stropu, nenápadný a zcela spojený se zděnými stěnami, protože jejich povrchová úprava je stejná! Sádrokartonář snadno zakryje všechny instalace. Strop se díky podkonstrukci dá snížit do jakékoliv výšky, která nám vyhovuje. Ať už zakrýváme tenký drátek alarmového systému nebo tlustou rouru kouřovodu, sádrokarton je vždy skvělou maskou.

    Sádrokartonový strop vytváří dojem jednoduchosti a modernosti
    Sádrokartonový strop vytváří dojem jednoduchosti a modernosti

    Pokud se rozhodnete instalovat stropní krytinu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1357
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Obklady na zeď?

    Máme 209 realizátorů v oblasti Obklady na zeď:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 209 realizátorů v oblasti Obklady na zeď
    9.5
    0

    Truhlářství TOMI


    9.3
    0

    Jiří Pražák


    10
    0

    Hpinteriéry


    9.5
    0

    ZAKÁZKOVÉ TRUHLÁŘSTVÍ ROMAN FRČEK


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena