V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vše, co byste měli vědět, než začnete využívat solární energii

    Využívání slunce pro výrobu elektrické energie se v posledních letech v Česku stalo důležitým tématem. Přestože se dnes jedná o přední technologii v oblasti tzv. čistých energií, stále kolem ní existuje mnoho otázek. Kolik stojí? Jaké úspory nabízí? Potřebujeme bateriové úložiště? Na jakou střechu můžeme nainstalovat panely?
    Odborný článek 242
    fotovoltaicke elektrarny
    Máme 61 realizátorů v oblasti Solární elektrárny:

    Stále více lidí se rozhoduje pro nezávislost na kolísajících cenách elektřiny. I díky investicím ze státních fondů jako je „Nová zelená úsporám“ náklady na koupi solárních panelů rok od roku klesají.

    1. Proč se rozhodnout pro solární elektrárnu?

    Solární elektrárna je investice, která se vrátí přibližně za 7 až 8 let, během kterých nemáte prakticky žádné náklady na elektřinu. Podstatně se tak přiblížíte snu mnoha lidí: energetické soběstačnosti. Instalace solární elektrárny je strategickou politikou státu, který na pořízení poskytuje solidní dotace. Projekt „Nová zelená úsporám“ nabízí nenávratnou dotaci v maximální výši 200 000 Kč. Příspěvek je možné získat pro montáž malého fotovoltaického zařízení do 10 kW.

    01.jpg
    Fotovoltaická elektrárna je investice, která se vrátí přibližně za 7 až 8 let

    2. Jaké typy solárních elektráren existují?

    Jedno z rozdělení fotovoltaických elektráren je podle způsobu připojení k veřejné elektrické síti:

    2.1 On-grid (připojené do sítě)

    Tyto solární elektrárny jsou připojeny k distribuční síti a energie, kterou vyrábějí, je přenášena do distribuční sítě a využívána okolními spotřebiteli. Tyto elektrárny jsou také schopny odebírat energii z distribuční sítě v případech, kdy produkce klesá. 

    2.2 Off-grid (izolované)

    Tyto solární elektrárny nejsou připojeny k distribuční síti, a jsou zcela samostatné. Tyto systémy jsou obvykle vzdáleny od měst nebo jsou používány v odlehlých oblastech. Obvykle jsou spojeny s bateriemi, které ukládají energii pro použití v době, kdy slunce nesvítí. 

    2.3 Hybridní

    Tyto solární elektrárny jsou kombinací on-grid a off-grid systémů. Jsou připojeny k distribuční síti, ale mají také baterie. Jsou vhodné pro oblasti s nespolehlivou dodávkou elektřiny z distribuční sítě. 

    Každý typ solární elektrárny má své vlastní výhody a nevýhody a používá se v různých podmínkách, v závislosti na energetických potřebách oblasti a dostupnosti distribuční sítě.

    3. Mám si vybrat solární elektrárnu s akumulací nebo bez ní?

    Úložiště elektřiny má několik výhod:

    1. Flexibilita: Úložiště umožňuje ukládání energie v době, kdy je solární elektrárna neaktivní (např. v noci nebo za oblačného počasí), a poté ji využít v době, kdy je potřeba. To umožňuje lépe plánovat a řídit distribuci energie v síti.
    2. Nezávislost: Díky úložišti elektřiny se solární elektrárna stává méně závislou na předpovědi počasí a může produkovat energii i v době, kdy nesvítí slunce. To zvyšuje spolehlivost dodávek energie a snižuje riziko výpadků.
    3. Efektivita: Výkon solárních panelů se mění v závislosti na osvětlení a teplotě. Úložiště elektřiny umožňuje optimalizovat výrobu energie tím, že ukládá energii v době, kdy je výkon panelů vysoký, a poté ji využije v době, kdy je potřeba a výkon panelů je nižší.
    4. Finanční úspora: Úložiště elektřiny umožňuje snížit náklady na elektřinu tím, že využívá energii z vlastní produkce v době, kdy jsou ceny elektřiny vysoké.
    5. Environmentální přínos: Využití úložiště elektřiny může pomoci snížit spotřebu tzv. fosilních paliv a tím i emise skleníkových plynů, což přispívá k ochraně životního prostředí.
       
    02.jpg
    Stanou se solární nabíječky automobilů samozřejmostí?

    4. Jaký by měl být výkon samotné solární elektrárny?

    KW (kilowatt) je jednotka výkonu, která udává, kolik energie se spotřebuje za jednu sekundu. Když mluvíme o solární elektrárně, často se používá jednotka kWp (kilowatt peak), což je maximální výkon, který může solární elektrárna vyrobit za optimálních slunečních podmínek. Velikost solární elektrárny se obvykle vyjadřuje v kWp. 

    Například, pokud máte roční spotřebu elektřiny v domě 5000 kWh a chcete pokrýt alespoň 50% této spotřeby pomocí sluneční energie, budete potřebovat solární elektrárnu s výkonem přibližně 2,5 kWp.

    Spočítejte si svou roční spotřebu elektřiny - pokud nemáte v úmyslu v blízké budoucnosti instalovat další spotřebiče elektřiny, sečtěte posledních 12 účtů za elektřinu. Součet je roční spotřeba elektřiny v kWh. Pokud však máte v úmyslu instalovat další spotřebiče elektřiny (tepelné čerpadlo, elektromobil, infračervené vytápění, elektrické radiátory, klimatizace, sauna atd.), pak je třeba tyto hodnoty přičíst.

    5. Kde se obvykle instalují fotovoltaické panely?

    Solární panely lze instalovat na mnoha dostupných místech, ale existují určitá omezení, která je třeba vzít v úvahu, pokud chceme mít účinnou solární elektrárnu a rychle získat zpět svou investici.

    Fotovoltaické panely se nejčastěji instalují na střechy budov, protože tento konstrukční prvek poskytuje velkou plochu, která je ideální pro umístění panelů. Panely jsou obvykle umístěny na jižní stranu střechy s optimálním sklonem, který umožňuje, aby dostávaly maximální množství záření během dne. Avšak fotovoltaické panely mohou být instalovány také na pozemní ploše nebo jiných místech, kam se dostane dostatek slunečního záření.

    03.jpg
     Instalace fotovoltaických panelů se obvykle provádí na střeše budovy

    6. Jak umístění budovy, sklon a orientace střechy ovlivňují množství vyrobené elektřiny? 

    Maximální účinnosti solární elektrárny se dosáhne, když slunce svítí na panely pod úhlem 90 stupňů. 

    Optimální orientace střechy je na jih a ideální sklon střechy je přibližně 35 stupňů. To je skvělá poloha pro letní období, kdy je doba ozařování maximální. V letních měsících (od dubna do konce srpna) se logicky vyrobí nejvíce elektřiny. Protože však většina střech stávajících budov nemá zcela ideální polohu, je nutné spočítat, kolik elektřiny lze na dané střeše vyrobit z 1 kW instalovaného výkonu modulů.

    7. Jsou všechny kraje vhodné pro výstavbu solární elektrárny?

    V České republice jsou všechny části země vhodné pro instalaci solárních elektráren, protože sluneční záření není omezeno jen na určitou oblast. Nicméně, některé oblasti jsou pro výrobu elektřiny z fotovoltaických panelů vhodnější než jiné. Nejvíce slunečné jsou oblasti na jihu a jihovýchodě země, zejména v Jihočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

    8. Jak velkou plochu střechy potřebuji k instalaci solární elektrárny?

    Plocha, kterou zabírají fotovoltaické panely na střeše budovy, závisí na předpokládané roční spotřebě elektřiny (kWh) každého zákazníka. Čím vyšší je spotřeba, tím větší plocha bude zabrána. Minimální doporučená plocha střechy pro elektrárnu je 31 m2.

    04.jpg
    Plocha pokrytá fotovoltaickými panely na střeše budovy závisí na plánované roční spotřebě elektřiny (kWh)

    9. Jaký typ střešní krytiny je vhodný pro umístění solární elektrárny?

    Solární panely lze instalovat na všechny typy střešních krytin (taška, plech, tegola atd.), a na různé typy a sklony střech (sedlová, valbová, plochá atd.) 

    10. Má instalace fotovoltaických panelů vliv na záruční dobu střešní krytiny?

    Instalace fotovoltaického systému nepoškozuje střechu, a proto nemá vliv na záruční dobu střešní krytiny za předpokladu, že instalaci provedou kvalifikovaní odborníci. Zhotovitel navíc obvykle garantuje nepropustnost střechy v místech spojů s nosnou konstrukcí. 

    11. Je nutné před namontováním panelů vyměnit střešní krytinu?

    Výměna nebo obnova střešní krytiny není podmínkou pro výstavbu solární elektrárny, ale v případě starší střechy to má význam, protože solární elektrárna zůstane na střeše dlouhodobě. Bude lepší udělat to předem, než po pár letech sundávat celý systém a pak jej znovu vracet.

    12. Jaký je postup při výstavbě solární elektrárny?

    Poskytovatelé fotovoltaických elektráren obvykle poskytují výstavbu na klíč, což znamená, že se postarají o vše od počáteční konzultace až po konečnou instalaci. 

    Jednotlivé kroky k vybudování solární elektrárny:

    1. Zhotovitel provede prohlídku místa a spolu s objednatelem zvolí optimální řešení.
    2. Zhotovitel připraví cenovou nabídku - objednatel jí schválí.
    3. Zhotovitel připraví dokumentaci pro všechna povolení a podá žádost o dotace.
    4. Instalace solární elektrárny.
    5. Připojení solární elektrárny na elektrickou síť.
    6. Zhotovitel objednatele obeznámí s používáním a údržbou.

    13. Kolik stojí výstavba mikro fotovoltaické elektrárny?

    Náklady na výstavbu solární elektrárny závisí na několika faktorech. Kalkulace bude provedena na základě dvou klíčových informací: roční spotřeba elektřiny v místě měření (kWh) a lokalita. Pro představu, náklady na realizaci solární elektrárny se pohybují kolem 25.000 Kč za kW výkonu. U menších elektráren (pod 11 kW) to může být o něco více a u větších elektráren méně. Cena závisí také na sklonu střechy, potřebné konstrukci nosníků a složitosti a rozsahu všech dalších detailů. Obecně se celková částka pro průměrný rodinný dům může pohybovat mezi 60.000 a 150.000 Kč.

    14. Doba návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny

    Doba návratnosti se v průměru pohybuje kolem 7,5 roku (bez dotace a v závislosti na aktuálních podmínkách na trhu), ale solární elektrárna může být v provozu až 30 a více let! Solární energie se tak vyplatí všem spotřebitelům elektřiny, zejména těm větším (firmám). Měsíční náklady na elektřinu se po provedení investice výrazně sníží, a to až o 75 %.

    05.jpg
    Výkon solární elektrárny můžete pohodlně sledovat prostřednictvím aplikace

    15. Údržba systému

    Solární elektrárna nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Doporučuje se kontrola a případné čištění modulů jednou za rok či dva. Je dobré prověřit systém zejména během dlouhých období bez deště a v místech, kde je hodně prachu (např. vedle rušných komunikací nebo staveniště).

    Provoz solární elektrárny dnes lze pohodlně sledovat prostřednictvím internetové aplikace. Tam můžeme během několika sekund získat informace o fungování všech částí a v případě poruchy okamžitě reagovat.

    16. Záruky a pojištění

    Fotovoltaická elektrárna je většinou vybavena několika zárukami, které zajišťují bezproblémový provoz a ochranu investice majitele solárního systému:

    Záruka na výrobu: Tato záruka garantuje výkon solárních panelů po určitou dobu od nákupu. Obvykle je to minimálně 25 let a garantuje minimální úroveň výkonu, který panel může produkovat.

    Záruka na instalaci: Tato záruka chrání majitele solárního systému před nedostatky při instalaci, jako jsou špatné elektrické spoje nebo špatně umístěné panely.

    Záruka na výkon invertoru: Invertor je klíčovým prvkem solárního systému, který mění stejnosměrný proud z panelů na střídavý proud, který může být použit v domácnosti. Záruka na invertor obvykle trvá 5-10 let.

    Záruka na výrobu energie: Někteří poskytovatelé solárních systémů nabízejí záruku na výrobu energie. Ta zaručuje určitý výkon systému a v případě, že se tento výkon nedosáhne, může majitel požadovat finanční náhradu.

    Je důležité pečlivě zkontrolovat a porovnat různé záruky, které nabízejí různí výrobci a poskytovatelé, a zvolit takové řešení, které nejlépe odpovídá potřebám budovy. Bez ohledu na záruční podmínky je dobrý nápad solární elektrárnu pojistit pro případ extrémních povětrnostních podmínek, které by jí mohly poškodit.

    Odborný článek 242
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Solární elektrárny?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Solární elektrárny:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 61 realizátorů v oblasti Solární elektrárny
    9.3
    0

    Solar Elektron Czech, s.r.o.


    9.5
    0

    SOELSO s.r.o.


    9.5
    0

    Janovský ELEKTRO s.r.o.


    8.8
    0

    Elektroinstalace Krupa ml.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena