V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    V létě by se snad každý rád šplouchnul ve vlastním bazénu. Bazény jsou považovány za stylový doplněk domu a zahrady, který je zároveň jedním z nejpříjemnějších míst pro trávení volného času. Na trhu existuje nespočet různých typů a modelů, které se liší především konstrukcí a materiály, z nichž jsou vyrobeny. Mohou být betonové, polystyrenové, polyesterové, cihlové, prefabrikované (montované), ale i zcela přírodní (biobazény). V tomto textu jsme se věnovali tomu, co byste měli vědět, než se rozhodnete pro stavbu tohoto prvku.
    Odborný článek 300
    betonovy bazen
    Máme 109 realizátorů v oblasti Bazény:

    1. Jaký druh bazénu si vybrat?

    Na trhu existuje mnoho různých typů bazénů. Nejběžnější je stále ten, k jehož výrobě se používá beton. Je zcela přizpůsobivý z hlediska velikosti, hloubky, materiálu použitého na povrchovou úpravu (PVC fólie, keramické dlaždice...). Stále oblíbenější jsou přírodní bazény. Prefabrikované bazény, které byly před deseti lety velmi populární, pomalu ustupují do pozadí, protože se ukázalo, že spousta z nich nevydrží déle než pět - šest sezón. V následujícím textu vás seznámíme s charakteristikou dvou běžných typů, vyrobených z betonu a polystyrenových tvárnic.

    2. Beton

    Betonové bazény jsou vyrobeny buď z betonových tvárnic, nebo vylitím pomocí bednění. Stavba betonového bazénu vyžaduje vyhloubení a přípravu stavební jámy, ale i vybudování betonové základové desky.

    3. Jak se betonové bazény vyrábějí?

    3.1. Betonový bazén: výkop stavební jámy, základová deska

    Betonový bazén se instaluje do země, takže před zahájením prací je třeba vykopat a zajistit stavební jámu a zhotovit základy, na kterých bude bazén stát. Stavba dna bazénu je prvním krokem a největší pozornost je třeba věnovat instalaci vhodných odtoků. Ty je třeba umístit přesně podle projektu a vyhnout se jakékoliv improvizaci.

    3.2 Výstavba stěn bazénu

    Při stavbě stěn bazénu se zpravidla nejprve zhotoví vnitřní bednění, do kterého se upevní potrubí a další bazénové příslušenství. Bednění musí být vyrobeno z materiálu, do kterého lze vrtat, proto se nikdy nedoporučuje použití PVC nebo kovu. Ve spojích mezi podlahovou deskou a stěnami se umístí dilatační pásek a silikon, což zabrání unikání vody z bazénu. Po dokončení všech nezbytných vnitřních instalací se stěny bazénu zabetonují. Nakonec se po úplném zatuhnutí betonu demontuje dřevěné bednění.

    01.jpg
    Betonové bazény lze snadno obložit keramickým obložením nebo dokonce PVC fólií

    3.3 Instalace potrubí, hydroizolace a tepelné izolace

    Po odstranění bednění se namontují vnější instalace kolem bazénu, jejichž prostřednictvím funguje bazénová technologie. Všechna svislá potrubí musí být řádně chráněna a zajištěna. Z vnější strany se instaluje dodatečná hydroizolace, na kterou se nainstaluje vodotěsná tepelná izolace (XPS).  

    3.4 Hydroizolační a povrchová vrstva na vnitřní straně

    Nejprve se na vnitřní stranu bazénu nanese hydroizolační vrstva pomocí vodotěsné cementové směsi. Doporučuje se, aby se jednalo o jednu z trvale pružných směsí, která zajistí vodotěsnost i v případě malých trhlin v materiálu nebo v případě menších otřesů betonové podlahové desky a stěn bazénu. Jako povrchová vrstva na vnitřní straně bazénu se nejčastěji používají keramické dlaždice, které musí splňovat speciální normy pro bazény a být 100% vodotěsné. Nejlepším lepidlem pro lepení keramiky je tzv. epoxidové lepidlo, které je zcela odolné vůči všem hodnotám pH bazénové vody.

    Někdy se jako finální vrstva používá speciální PVC bazénová vložka, která je zároveň hydroizolační vrstvou. Může mít různé vzory, např. imitace mozaiky, kamene, mramoru, dřeva...

    4. Polystyrenové tvárnice

    Podobně jako u stavby betonového bazénu je i u bazénu z polystyrenových tvárnic nutné vykopat a speciálně připravit stavební jámu a poté zhotovit betonovou desku. Teprve poté lze postavit polystyrenové stěny.

    5. Výroba bazénu z polystyrenových tvárnic

    5.1 Instalace potrubí

    Stavba bazénu z polystyrenových tvárnic je nepochybně výhodnější, když už nic jiného, tak z hlediska nákladů. Navíc ho můžete postavit i svépomocí. Každý typ tvárnic se umisťuje samostatně, je třeba pouze dbát na správné umístění instalací a vedení. Výhodou tvárnic je, že není třeba pokládat další tepelnou izolaci na vnější stranu bazénu. Kromě toho se s nimi pracuje rychle, není třeba instalovat ani odstraňovat bednění a dokončovací práce spočívají v minimálních opravách a vyhlazování stěn. 

    Po vybudování stěn se kolem bazénu umístí potrubí a veškeré bazénové vybavení.

    5.2 Hydroizolace bazénu

    Pro hydroizolaci bazénu z polystyrénových tvárnic se jako hydroizolace z vnitřní strany nejčastěji používá speciální PVC fólie o tloušťce cca 1,5 mm. Bazén lze touto fólií obložit během jednoho nebo dvou dnů, ale řezání, pokládku a svařování fólie je třeba přenechat odborníkovi. Pokud je bazénová fólie provedena správně, bude fungovat jako nepropustný vak. K upevnění fólie po okrajích bazénu se používají speciální fixační prostředky (spojovací materiál) a na stěny těsně pod fólií se nalepí speciální ochranná plsť.

    02.jpg
    Téměř každý majitel rodinného domu sní o vlastním bazénu

    6. Kolik stojí bazény? 

    Obecně řečeno nejlevnější jsou volně stojící, prefabrikované bazény a nejdražší jsou ty betonové. Vypadají ale mnohem lépe, jsou bytelnější, jejich dokončovací detaily jsou hezčí a jsou trvanlivější. Kromě toho umožňují unikátní tvarování a mohou být mnohem větší. Jejich vyšší cena je tak opodstatněná.

    6.1 Betonové bazény

    Přibližná cena obdélníkového betonového bazénu, včetně stavebních prací (výkopu, betonáže dna a stěn a instalace vybavení a zařízení), aplikace nepropustných materiálů a utěsnění spolu s hydroizolací a keramickými dílci, se pohybuje mezi 24.000 a 30.000Kč /m2.   

    6.2. Bazény z polystyrenových tvárnic

    Bazén z polystyrenových tvárnic s materiálem - polystyrenovými bloky, fólií, filtry a dalším příslušenstvím - včetně instalace, stavebních prací a betonové desky, vodovodní přípojky a výkopu kanálu stojí přibližně 7500Kč /m2. Tato orientační cena platí pro bazén o rozměrech do 8m × 4m × 1,5m. 

    6.3 Prefabrikované (polyesterové) bazény

    Orientační cena za prefabrikovaný polyesterový bazén kruhového tvaru, včetně montáže, stavebních prací, betonáže, vodovodní přípojky a odvodnění, činí 7 - 8000Kč/ m2. Tato cena platí pro bazén o rozměrech do 8m × 4m × 1,5m.  

    6.4. Volně stojící bazény

    Orientační cena za oválný volně stojící bazén s kompletním vybavením, s instalací vodní přípojky je cca 3 - 4000Kč /m2.  

    6.5 Přírodní bazény - koupací jezírka

    Cena za přírodní koupací jezírko s biologickým ponorným čerpadlem a fosfátovým filtrem, náklady na výkopové a stavební práce a výsadbu zeleně se pohybuje od 25 do 30.000Kč /m2.

    Odborný článek 300
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Bazény?

    Máme 109 realizátorů v oblasti Bazény:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 109 realizátorů v oblasti Bazény
    9.7
    0

    GEOSTAVBY s.r.o.


    9.4
    0

    ANIMATRANS s.r.o.


    9.5
    0

    MAJSPOL.CZ s.r.o.


    9.7
    0

    URBÁNEK, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena