V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Stále častěji se na domácích zahradách setkáváme se skleníky, fóliovníky a pařeništěmi. Vývoj nových technologií a materiálů umožňuje jejich využití v zahradách rodinných domů. Jejich konstrukce je přizpůsobena neprofesionálnímu použití, přesto je pevná a odolná vůči všem povětrnostním podmínkám a vhodná pro dlouhodobé používání.
    Odborný článek 268
    sklenik
    Máme 73 realizátorů v oblasti Skleník:

    1. Proč si koupit skleník / fóliový skleník?

    Skleníky a fóliovníky (polytunely) umožňují celoroční pěstování některých druhů ovoce a zeleniny. Jsou také vynikajícím řešením pro pěstování a skladování citlivých rostlin a sazenic. Pokud se váš jídelníček skládá převážně ze zeleniny a ovoce, může instalace těchto prvků znamenat také velkou finanční úsporu.

    2. Konstrukce

    Skleníky / fóliovníky se skládají z ocelové (obvykle pozinkované ocelové trubky) nebo dřevěné konstrukce, kterou je třeba ukotvit k zemi. Konstrukce je pokryta polyethylenovou fólií s UV faktorem, která je odolná proti vlhkosti a propouští UV paprsky, které mají příznivý vliv na rostliny ve skleníku. K zasklení skleníku lze použít také polykarbonátové desky, které jsou dražší, ale mnohem odolnější. Ve spodní části skleníku nebo pařeniště musí být zajištěno větrání. Větrání se provádí spouštěním a zvedáním bočních křídel polyethylenové fólie. Fólie používaná k zakrytí skleníku je spotřební materiál, který je třeba každých 10 let vyměnit. Součástí skleníku jsou samozřejmě dveře, které mohou být klasické křídlové nebo posuvné.

    3. Výhody skleníků a fóliovníků

    Velkou výhodou domácího skleníku je jistě celoroční pěstování domácí zeleniny. Na jaře se výborně hodí pro pěstování sazenic, které se v teplejších měsících vysadí na zahradě. Mnoho trvalek bez problému ve skleníku přezimují. Pěstování rostlin ve skleníku nevyžaduje velké množství vody.

    4. Nevýhody skleníků a fóliovníků

    Tyto stavby je třeba je pravidelně větrat. Měly by být otevřené, když jsou slunečné dny a teploty nad bodem mrazu. Pokud se tak neděje pravidelně, zůstávají ve skleníku jedovaté plyny a vlhkost. Nesprávné a nepravidelné větrání vede k úhynu rostlin a snížení výnosů. Nevýhodou skleníků je vyšší cena, kterou však lze ospravedlnit vysokou kvalitou a trvanlivostí.

    01.jpg
    Dřevěná konstrukce skleníku

    5. Skleník - cena

    Cena staveb sloužících pro pěstování rostlin závisí na jejich velikosti, zvoleném konstrukčním materiálu, střešní krytině, větracích otvorech a případně zavlažovacím systému. Cena skleníku vhodného pro domácí použití, vyrobeného z pozinkované ocelové konstrukce, pokrytého polyethylenovou fólií, o rozměrech 4 × 6 m (24 m2), bez montáže, se pohybuje kolem 35.000Kč. Pokud se rozhodnete pro profesionální instalaci, připočtěte k této ceně 3000Kč. Skleník z pozinkovaných ocelových trubek s polyethylenovou fólií a posuvnými dveřmi stojí cca 1500 až 1800Kč za m2.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci skleníku nebo fóliovníku, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 268
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Skleník?

    Máme 73 realizátorů v oblasti Skleník:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 73 realizátorů v oblasti Skleník
    9.2
    0

    Dalibor Srp


    9.1
    0

    Karel Seidl


    9.4
    0

    Sklenářství & Rámování - Vlastimil Kotala


    9.5
    0

    Karel Stupka


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena