V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Skleníky jsou mezi zahrádkáři stále oblíbenější. Ve skleníku si můžete pěstovat vlastní zeleninu, ovoce, čerstvé bylinky a rostou tam ty nejkvalitnější a nejzdravější sazenice pro novou zahradní sezónu. Skleník je také vhodný pro urychlení růstu a ochranu rostlin před mrazem v chladném počasí i před škůdci. Jednou z mnoha výhod zahradních skleníků je jejich rychlá a snadná montáž a dlouhá životnost. Jaké jsou výhody zahradního skleníku? Z jakého materiálu mohou být skleníky vyrobeny? Na tyto a mnohé další otázky najdete odpovědi v následujícím textu. 
    Odborný článek 492
    zahradni sklenik
    Máme 73 realizátorů v oblasti Skleník:

    1. Výhody zahradního skleníku

    1.1 Čerstvá zelenina po celý rok

    Ve skleníku si můžete levně vypěstovat vlastní ovoce a zeleninu, aniž byste museli stát fronty v obchodech a platit za ně majlant. Navíc si můžete být jisti, že ovoce je opravdu čerstvé a bez chemických látek.

    1.2 Pěstovat můžete téměř cokoli

    Ve skleníku je možné vytvořit optimální prostředí pro teplomilné rostliny (např. pomerančovníky, citrusy...), které by na otevřených záhonech pravděpodobně nepřežily chladnou zimu. 

    1.3 Chrání rostliny před nepřízní počasí

    Nadměrné sluneční záření nebo silné mrazy jsou pro rostliny pěstované v otevřeném prostoru nebezpečné. Skleník poskytne rostlinám ochranu před sluncem, mrazem i krupobitím. Zajistí také dostatečnou tepelnou izolaci a dobrou propustnost světla. Ve skleníku lze rostliny pěstovat po celý rok, což prodlužuje vegetační období a chrání plodiny před výkyvy počasí.

    1.4 Plodiny nebudou zničeny domácími zvířaty

    Ve skleníku budou vaše rostliny chráněny před všemi domácími zvířaty. Zejména psi nebo kočky mohou na záhonech napáchat mnoho škod (např. vykopávat mladé sazenice, pošlapat klíčící rostlinky...). 

    1.5 Práce ve skleníku uvolňuje a odbourává stres

    Fyzická práce na zahradě má řadu zdravotních přínosů. Může také působit jako prevence proti nadměrnému stresu, který zažíváme v práci. Péče o záhony vám umožní na chvíli uniknout od shonu a starostí kolem vás. Rodiče, kteří se věnují zahradničení, mohou navíc jít svým dětem dobrým příkladem a naučit je žít v souladu s přírodou a konzumovat zdravé potraviny.

    1.6 Skleník jako úložiště zahradnického nářadí

    Pokud je ve skleníku nějaký nevyužitý prostor, lze jej využít jako skladovací prostor pro zahradní nářadí. Prostornější skleník lze dokonce využít i jako místo k odpočinku. V bezprostřední blízkosti zeleně můžete posedět s přáteli nebo si užít pobyt venku i za nepříznivého počasí.  

    01.jpg

    2. Skleníky podle krycího materiálu - který skleník je lepší?

    Pokud jste se rozhodli plně se věnovat pěstování zeleniny a ovoce a chcete si pořídit skleník, je třeba při jeho výběru zvážit několik faktorů. Mnoho pěstitelů tvrdí, že nejlepší je skleník vyrobený z klasického skla. Jiní dávají přednost skleníku z polykarbonátu nebo potaženému plastem. 

    2.1. Plastové panely

    Plastové panely jsou dražší a choulostivější než jiné materiály a časem plast zmatní. Udržují méně tepla a po delším vystavení slunečnímu záření křehnou.

    2.2. Pravé sklo

    Sklo se ve sklenících používá již dlouho. Za správných podmínek je životnost skleněného skleníku téměř neomezená a může být používán po několik generací. Tyto prvky dobře propouštějí světlo. Konstrukce je obvykle vyplněna klasickým tabulovým sklem, které může mít různou tloušťku a povrch (oboustranně hladké sklo, jednostranně zvrásněné sklo). Sklo je nenáročné na údržbu a relativně snadno se čistí. Nevýhodou je vyšší hmotnost ve srovnání s polykarbonátem, konstrukce s pravým sklem je obecně robustnější. Kromě toho sklo nedokáže zadržovat teplo tak účinně jako polykarbonát. Pokud se klasické (netvrzené) sklo rozbije, vzniknou ostré hrany, které mohou při neopatrnosti způsobit nepříjemná zranění. Při krupobití hrozí rozbití pravého skla. Nevýhodou je také nadměrná kondenzace. Tvrzené sklo je odolnější a při nárazu se neroztříští na ostré kousky. Instalace je náročnější, k montáži skleněného skleníku je zapotřebí betonový základ. 

    2.3 Polykarbonát

    Polykarbonát je relativně mladý materiál, který se začal vyrábět v druhé polovině minulého století. Naši předkové ho nepoužívali, ale dnes dokonale nahrazuje sklo a jeho obliba mezi zahrádkáři roste. Ve srovnání se sklem má mnohem lepší tepelně izolační vlastnosti, a proto se v polykarbonátovém skleníku daří nejen zelenině, ale i subtropickým rostlinám. V chladném počasí je jeho vytápění levnější, protože lépe udržuje teplo. Polykarbonát se vyznačuje i pružností. Není zcela průhledný, takže vás ochrání před pohledy zvědavých sousedů a kolemjdoucích. V případě nárazu nebo poškození lze vyměnit pouze poškozený panel. Ochrana proti UV záření závisí na tloušťce a povrchové úpravě polykarbonátu. Tento materiál není nezničitelný. Je náchylný na propíchnutí ostrými předměty a při neopatrné instalaci může dojít k poškození. Skleník z polykarbonátu má obvykle životnost 15 až 20 let.

    3. Jak vybrat správný tvar zahradního skleníku 

    Ať už jste začátečník, nebo zkušený zahradník, při výběru skleníku je důležité si vše dobře promyslet. K dispozici je mnoho tvarů, velikostí a typů, které značně rozšiřují výběr a zároveň jej činí náročnějším. Při rozhodování, kam skleník na zahradě umístit je třeba myslet na tvar konstrukce. Mezi nejčastěji používané skleníky patří obloukové a čtvercové (sedlové - ve tvaru písmene A). Hlavní rozdíl spočívá ve způsobu opláštění. V zasklení sedlového skleníku jsou skla nebo plasty vsazeny do připravených rámů, aby je bylo možné v případě poškození snadno vyměnit. Poškozený díl se jednoduše vyjme a vymění za nový. V současné době jsou stále oblíbenější obloukové skleníky, které jsou díky aerodynamickému tvaru konstrukce až o 60% odolnější.

    02.jpg

    4. Konstrukce skleníků

    Pro konstrukci se běžně používá několik druhů materiálů.

    4.1 Hliníkové profily

    Jedná se o jeden z nejpoužívanějších typů konstrukcí, jehož výhodou je nižší hmotnost, větší tvárnost a značná pevnost, díky níž vydrží větší zatížení. Nízká hmotnost hliníkových profilů umožňuje snadnou montáž. Tato konstrukce není ideální pro horské podmínky, kde je skleník dlouhodobě zatěžován větrem, sněhem apod. Pro tyto podmínky je rozhodně vhodnější ocel.

    4.2 Pozinkovaná ocel

    Pozinkovanou ocelovou konstrukci lze použít i pro skleněné a polykarbonátové skleníky. V porovnání s hliníkovým profilem je tato konstrukce robustnější, odolnější proti silnému krupobití nebo větru. Skleníky s touto konstrukcí jsou vhodné pro vyšší nadmořské výšky (např. v horách). 

    4.3 Jekl (trubky)

    Trubková konstrukce se na trhu objevila teprve nedávno. Tato konstrukce zaručuje vysokou axiální tuhost. Je vhodný do prostředí s horšími povětrnostními podmínkami.

    5. Skleníkové příslušenství

    Při nákupu skleníku je důležité zjistit, zda výrobce nabízí další příslušenství (střešní okna, dveře, police...). Doporučujeme zjistit, jaké příslušenství lze pro vybraný model skleníku zakoupit.

    03.jpg

    6. Barva skleníku

    Ačkoli šedé skleníky patří k nejprodávanějším, k dispozici jsou také skleníky v černé nebo zelené barvě, které vám umožní sladit skleník s celkovým vzhledem vaší zahrady. Na trhu jsou k dostání skleníky vyrobené na míru. U těchto si můžete zvolit jakoukoliv barvu. V tomto případě byste samozřejmě měli počítat i s vyšší cenou (může být téměř dvojnásobná oproti základní verzi).

    Doufáme, že vám tyto informace o zahradních sklenících pomohou při hledání odpovědí na vaše otázky a že vám pomohou vybrat skleník, který bude vyhovovat vašim potřebám při pěstování různých druhů zeleniny nebo ovoce.  

    Pokud se rozhodnete pro koupi skleníku, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 492
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Skleník?

    Máme 73 realizátorů v oblasti Skleník:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 73 realizátorů v oblasti Skleník
    10
    1

    SKLOBENDL s.r.o


    9.5
    0

    Sklenářství - komplet s.r.o.


    9.9
    0

    Sklenářství-rámování Mágr Luděk


    10
    1

    Sklenářství Pudil s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena